Torstai, 23.12.2010

Blogi, torstaina 23.12.2010

Meillä Suomessa ollaan oltu yllättävänkin hiljaa veikkauspelien tulevaisuudesta. Arpajaislaki tehtiin ja siinä suitsittiin tiukasti ulkomaalaisten peliyhtiöiden mainontaa Suomessa, mutta samaan aikaan annettiin mainonnan jatkua kotimaisten toimijoiden osalta ennallaan. Itseasiassa ulkomaalaisten lähinnä nettipokeria tarjoavien yritysten puistuminen lehti- ja tv-mainoksista aivan aktivoi kotimaisten toimijoiden mainontaintoa ja jopa tyyliäkin.

Kotimaisten peliyhtiöiden merkitys suomalaiselle urheilulle, liikunnalle ja kulttuurille on kiistaton. Ja myös hevostaloudelle Toton kautta. Sitä ei ole kiistäminen ja veikkausvoittovaroja pitääkin suojella. Mutta nyt pahaa pelkään, että maamme on menossa juuri väärään suuntaan. Silmät on ummistettu siltä, että monopoli ei voi samaan aikaan olla tripoli. Meillähän monopoli eli yksioikeusasemaa on soviteltu kolmelle toimijalle eli Veikkaukselle, RAY:lle ja Fintotolle. Ja mikä pahinta ei näidenkään toimintakenttää ole saatu jaettua niin että olisi edes mahdollista puhua monopolikentästä missä vastuu on jaettu kolmelle toimijalle. Nythän nämä osittain kilpailevat keskenään ja tässä se vaara piilee.

Ei ole kuin ajan kysymys kun EU-komissio tulee asiaan puuttumaan. Euroopasta on jo kaikuja kuulunut. Tripoli-monopolia ei Euroopassa ymmärretä. Kilpailuasetelma ei ole maassamme selkeä. Ja voi hyvin kysyä vaarannetaanko tällä nyt koko veikkausvoittovarojen virta liikunnalle, urheilulle ja kulttuurille? Uhrataanko hyvin lypsämä lehmä silmät ummessa keskinäisen kisan edessä? Toivottavasti ei näin.

Suomessa olisi jo nyt lopultakin myönnettävä se tosiasia avoimesti, että pelaaminen siirtyy koko ajan yhä enemmän nettiin. Haluamme tai emme. Emme pysty estämään sitä, että parempien kertoimien perässä suomalaiset pelaavat ulkomaalaisilla sivuilla. Emme pysty estämään sitä, että suomalaiset näkevät ulkomaalaisten vedonlyöntitoimistojen ja nettipokerifirmojen mainoksia netissä. Emme pysty estämään sitä, että sosiaalinen media markkinoi näitä firmoja ja palveluita sitä aktiivisemmin ja agressiivisemmin mitä enemmän virkamiehet yrittävät toimintaa kahlita.

Nyt olisikin aika tulla veikkauspelimaailmassakin 2010-luvulle ja miettiä aidosti miten voimme turvata veikkausvoittovarojen hyvän virran myös tulevaisuudessa. Impivaaralaisuudella se ei tule onnistumaan. Eikä kauniilla puheilla ja pelottelulla, että toimet tai muutokset aiheuttavat monopiliasemamme menettämisen. Pahaa pelkään, että tämä impivaaralaisuus ja vaikeneminen aiheuttaa juuri sen mistä pelotellaan. Monopoliasemamme on jo nyt EU:sta uhattuna. EU-komissio on jo tietääkseni maatamme aiheen tiimoilta lähestynyt ja nyt on hyvät selittelyt tripoli-monopolin suojelemiseksi tarpeen. Saa nähdä miten virkamieskoneisto sadun kirjoittaa.

Olemme tällä hallituskaudella pystyneet ohjaamaan kulttuuriin, liikuntaan ja urheiluun enemmän rahaa kuin ehkä koskaan ennen. Veikkausvoittovarat ovat kasvaneet merkittävästi peli-intomme myötä ja rahaa on ollut jaettavaksi joka vuosi yhä enemmän ja enemmän. Ensi vuodelle sentään emme suuria lisäprosentteja liikuntajärjestöille yleisesti osoittaneet vaan monen monen huikean kasvuvuoden jälkeen päädyimme Valtion Liikuntaneuvostossa esittämään, että nyt panostusta ohjataan enemmän pienellä valtiontuella toimivien, mutta toimiltaan jo keskisuurten liittojen rahoitukseen ja toisaalta niille liitoille, jotka ovat yhdistäneet voimiaan. Muille liitoille tämä tarkoitti laihempaa vuotta ja minusta oikeastaan aika hyvä niin. On varauduttava nimittäin siihenkin, että lypsävä lehmä ei aina lypsä näin hyvin.

Olen itse nostanut keskusteluissa esille myös sen, että mitä tapahtuu maamme urheilulle ja kulttuurille, jos veikkausvoittovarojen jakopotista hukkuisi tulevaisuudessa vaikkapa viidennes tai jopa neljännes? Mistä rahoitus silloin otettaisiin vai olisiko edessä todellinen toimintojen sopeuttaminen ja alasajo?

Tämä ei kuulkaa välttämättä ole kaukana. Voisi hyvin kuvitella, että kun muistakin palveluista paljon siirtyy nettiin mm. pankkipalvelut jo hyvin suurilta osin niin miksi ei pelimaailma siirtyisi ja pelaamisen arkikin. Näin tulee käymään. Voi siis toki miettiä, että onkohan tuo neljänneskin liian varovainen ennustus nettiinvalumisesta? Siis veikkausvoittovarojen osalta neljännes? Muualle maailmalle?

Siksi nyt pitäisi lusikka ottaa kauniiseen käteen ja miettiä asiaa ihan aikuisten oikeasti vakavasti. Meidän kaikkien halu on turvata laaja-alainen ja vahva rahoitus kulttuurille, liikunnalle ja urheilulle huomennakin. Nyt on aika pohtia miten se tehdään? Monopoli-aseman EU on tähän tarkoitukseen nyt hyväksymässä. Mutta pahaa pelkään, että monopolin pitää olla aito monopoli tripolin sijaan. EU on myös hyväksymässä sen, että pelaamisen voittovaroja voidaan käyttää tällä tavalla kuin meillä käytetään yhteiskunnallisesti tärkeiden toimintojen rahoittamiseen. Tässä EU on tullut meidän kanssa samalle linjalle – ainakin ottanut askeleen siihen suuntaan.

Meidän tulee siis toimia ja tehdä asiat oikein. Kuunnella mitä EU sanoo, mutta samaan aikaan olla itsekkäitä. Kulttuurimme ja urheilumme tarvitsee tämän rahoituksen jatkossakin ja mielellään kasvavalla uralla.

Silloin kannattaisi miettiä myös sitä, että voisiko osan nettiin valuvasta pelivirrasta pysäyttää tai ainakin voitoista osan napata monopolitoimijan rinnalla myös osittaisella lisenssitoimijajärjestelmällä? Se olisi minusta varsin hyvä malli selvitettäväksi. Se toisi nettipokerifirmoista vastuullisimman myös valvonnan piiriin ja niiden voitoista osan myös tuohon ehkä tulevaisuudessa pienenevään veikkausvoittorahapottiin. Asia olisi selvitettävä, sillä kuolleeksi vaikenemalla asia ei kuole vaan kasvaa vaan.

Miten sitten monopoli. Minusta oikea tapa olisi nyt yhdistää nuo kolme toimijaan yhdeksi sateenvarjoksi. Yksi yhtiö ja vaikkapa sen alle sitten oma osa hevospeleille Fintoton tapaan ja tyyliin, osa RAY:lle ja osa Veikkaukselle siis noin pelialoittain. Mutta siis yhtenä firmana. Pelisäännöt olisi tähänkin ”peliin” mahdollista luoda niin, että nykyisin RAY:n rahoittama toiminta saisi omansa, Fintoton kautta rahansa saava hevospuoli omansa ja Veikkauksen kautta rahoitettavat toimet omansa.

Nyt olisi avoimen keskustelun aika. Norsuuluutorneista ei tämä asia voitoksi ratkea. Pahaa pelkään, että tässä pelissä ei tällä tavalla suomalainen enää voitakkaan aina.

Toinen pitkään puhuttanut asia on ollut perustuslain uudistaminen. Nyt näyttää siltä, että yhteisymmärrys asiasta on löytymässä ja saamme asian eteenpäin. Asialla on jo siksikin kiire, että maamme saa uuden presidentin 2012 ja uusi perustuslaki pitäisi olla silloin kunnossa tai sitten uudistus siirtyisi jälleen seuraavan presidentin kauden alkuun eli ainakin kuuden vuoden päähän. Ehkä kahdentoistakin.

Minusta asia on nyt ratkeamassa juuri oikealla tavalla. Presidentille jäisi hallituksen kanssa yhdessä sovittavaksi mahdollisuus edustaa maatamme jatkossakin myös EU-kokouksissa. Tämä on minusta hyvä linja. Voi tulla kysymyksiä missä on tärkeää, että maatamme näissäkin pöydissä edustaa pääministerin sijaan tai rinnalla presidentti. Hyvä on myös säilyttää presidentillä valtaoikeudet kriisinhallintajoukkojen lähettämisessä.

Ja myös oikeaan suuntaan ratkennee nyt myös mahdollisten kiistakysymysten ratkaisumalli. Itse olen koko ajan edustanut mallia missä mahdollisten hallituksen ja presidentin välisten kiistakysymysten – erimielisyyksien – ratkaisuvalta pitää ehdottomasti olla eduskunnalla ja ennen muuta sen täysistunnolla eli 199 kansanedustajalla. Itse en olisi hyväksymässä mallia missä kiistavalta olisi esimerkiksi vain yhdellä eduskunnan valiokunnalla tai että kiistatilanteessa hallituksen kanta voittaisi. Ei tietenkään. Presidentillä pitää olla valtaa ja eduskunta on hänen rinnallaan tärkein toimija.

Olen tyytyväinen, että nyt nämä avoimet kysymykset ovat ratkeamassa ja minusta juuri oikealla tavalla. Maamme ansaitsee tulevaisuudessa jälleen presidentin joka vaikuttaa ja tekee. Siihen perustuslain pitää antaa osaltaan myös pelikortit. Uuden ajan alkuun kun ei ole enää pitkää aikaa.

Tänään aamulla saimme Hesarista lukea jälleen yhden vaalipiirikohtaisen gallupin. Nyt lehdessä esillä Helsingin tilanne. Kokoomus jatkaa Helsingissäkin ylivoimaisesti suurimpana puolueena yli 28 prosentin kannatuksella. Kakkosena on vihreät 19,4. Ja tässäkin gallupissa SDP on suurin häviäjä. Demarien helsinkiläisistä äänestäjistä on kadonnut muille puolueille peräti 3,1% edellisiin eduskuntavaaleihin verrattuna. Urpilaisen johdolla SDP:n kannatus on Helsingissäkin vajonnut reilusti alle maagisen 20 prosentin rajan. Demareja kannattaa pääkaupungissa enää 18,2 prosenttia äänestäjistä.

Merkille pantavaa on myös se, että nyt myös perussuomalaiset ovat palaneet alle 10 prosentin kannatuslukemiin. Helsingissä persujen kannatus on 10,7 prosenttia. Ja kun huomaa sen, että tutkimuksessa peräti 25 prosenttia perussuomalaisten HELSINKILÄISISTÄ kannattajista kertoi äänestävänsä eduskuntavaaleissa perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soinia niin voi todeta oikean kannatuksen olevan jotain 7 pintaan. Soinia kun ei voi kuitenkaan äänestää Helsingissä, sillä hän on ehdolla Uudellamaalla. Tästä taitaa tässä kuplassa olla monessa muussakin vaalipiirissä kyse.

Mutta mielenkiintoinen kevät tulossa. Niin kuin olen monta kertaa todennut. Ja totean myös senkin jälleen, että mennyttähän nämä aina mittaavat. Mikä on kannatus tänään, sitä emme tiedä. Ja toisaalta mikä on kannatus 17.4 vaaleissa? Sen aika näyttää. Uskon, että hyvä ja hyvin tehty työ palkitaan. Hanskat siis käteen.

….

Mutta tänään jo siis joulun aaton aatto. Joulukuusi juuri Viherringin Sydänmaan Laurilta kotiin sulamaan ja illalla koristeet. Jos vaikka ihan sinivalkoista tänäkin jouluna. Nautitaan upeasta talvipäivästä.

Kello jo 00.01 eli Hyvää Jouluaatto teille kaikille. Kaikki on nyt valmista joulun viettoon. Ihastuttava päivä takana ensin Riihimäellä ja sitten läheisten kanssa Lopella.

Hyvää Joulua!

 

Kommentit