Torstai, 23.09.2010

Blogi, torstaina 23.09.2010

Aikaimoinen kohu noussut nyt eduskunnassa ja muuallakin ympäristöministeri Paula Lehtomäen ja hänen läheistensä omistuksista kaivosyhtiö Talvivaarassa. Tietojen mukaan Lehtomäen perhe ja läheiset ovat ostaneet yhtiön noin 300 000 euron osakkeet tämän vuoden alussa. Lehtomäki on kiistänyt, että hän olisi ollut mukana enää tänä vuonna hallituksen päätöksenteossa mikä koskisi Talvivaaraa. Väite tuntuu aika erikoiselta kun kuitenkin vielä elokuussa Lehtomäki antoi eduskunnalle vastauksen kirjalliseen kysymykseen mikä koski kyseisen kaivoksen ympäristöhaittoja. En tiedä mitä tästä sitten pitäisi ajatella. Tässä tuo ainakin toistaiseksi viimeiseksi tiedetty Lehtomäen teko Talvivaaran ympärillä: http://www.riksdagen.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/kk_625_2010_p.shtml. Myös ydinvoimapäätös on aiheuttanut kysymyksiä ja erityisesti kaivoksen kytkökset tähän. On erikoista miksi tällaisissa asioissa on pitänyt näin toimia. Toivotaan, että tämäkin asia nyt selvitetään huolella. Keskustelu Lehtomäen tekemisistä siis varmasti jatkuu.

Haja-asutusalueiden jätevesiasia pitäisi myös tänään edetä. Odotamme ympäristöministeri Paula Lehtomäeltä nyt ratkaisuja asiaan ja tulemme varmasti jatkamaan työtä aiheen parissa. Lisäilen tänne tänään myös oman esityksemme asian korjaamiseksi. 

Mutta nyt täytyy suunnata eduskuntaa kohden. Ympäristövaliokunta jo odottaa ja siitä uusi päivä liikkeelle.

Niin pakko vielä hieman kommentoida tai ihmetellä Ruotsin vaalitilannetta. Ääntenlasku on nyt saatu kaikkien osalta valmiiksi ja uskomatonta mutta totta, että kokoomusjohtoisen allianssin enemmistö jäi lopulta vain 16 äänen päähän. Pienestä se joskus on kiinni. Kenen mielestä ei politiikka olisi jännittävää? 

Toki näin pienen eron jälkeen voi olla hyvinkin todennäköistä, että vaalitulos aiheuttaa vielä tarkistuslaskennat ja valituksiakin. Ne tai ainakin jälkimmäinen saattaa sotkea tilannetta pitkäksikin aikaa.

Kello 22.19 ja aika painaa pää tyynyyn. Tänään eduskunnan kyselytunnilla pääsin vielä vaatimaan ympäristöministeri Paula Lehtomäeltä lisätoimia haja-asutusalueiden jätevesiasetuksen järkeistämiseksi. Itse pidän asetusta ja itse tavoitetta eli jätevesien puhdistamista sinänsä aivan erinomaisena ja kannatettavana ehdotuksena, mutta nyt olisi tärkeää viheltää tämä peli poikki. Poikki ainakin siksi aikaa, että laitteet voitaisiin testauttaa puolueettomasti, luoda niille jonkinlainen sertifiointijärjestelmä sekä lisätä tiedotusta mm. siitä millaisia ratkaisuja kenenkin pitää tehdä. Näisä mennään nyt pahan kerran kanssa metsään ja rahat menevät monessa tapauksessa sanonko suoraan itse sinne viemäriin. Tänäänhän hallitus joitakin korjauksia asetukseen teki, mutta minun on pakko todeta, että aivan riittämättömiä ne ovat. Siksi jatkamme edelleen työtä, että maaseudun ihmisten ei tarvitsisi pakolla laitattaa nyt vanhoihin eikä myöskään uusiin rakennuksiinsa toimimattomia ja asetuksen vastaisia laitteita. 

Muuten päivä tänään normaalin torstain tapaan. Valiokuntaa, ryhmäkokousta ja kyselytuntia. Ja siellä välissä yksi mielenkiintoinen tapaaminen ja keskustelu työntekijöiden oikeuksista yms. ja sitten yksi palaveri tulevista eduskuntavaaleista vielä kaiken eduskuntarumban jälkeen. Olen lupautunut auttamaan useampaakin ehdokasta ympäri Suomen ja tänään hieman katsoimme yhden uuden ehdokkaamme kanssa askelmerkkejä tulevaan. Mutta nyt käännetään katsetta jälleen huomiseen. Uusi päivä edessä ja aloitamme sen aamuvarhaisella Hyvinkää-Riihimäen talousalueen yritysten ja yrittäjien kanssa Opetus- ja kulttuuriministeriössä. Tapaamme opetusministeri Henna Virkkusen ja aiheena luonnollisesti Hämeen Ammattikorkeakoulun tulevaisuus ja laajemminkin se miten turvaamme jatkossakin korkeatasoisen ammattikorkeakouluopetuksen talousalueellamme. Olen todella tyytyväinen tästä tapaamisesta.

 

 

 

 

Kommentit