Torstai, 23.04.2009

Blogi, torstaina 23.04.2009

Tänään kulttuuria ja kirjallisuutta päivä. Aamusta ennen varsinaista eduskunnan kokousaikataulutusta pidämme jo kirjaston hallituksen kokouksen ja sitten normipäivän jälkeen illalla kokoonnumme Juhani Peltosen kirjallisuusseuran kevätkokoukseen Kansallisteatterille. Morkussa pidettävän kokouksen jälkeen katsomme Kansallisteatterin Omapohjassa näytelmän Poltto. Sen jälkeen vielä ajattelin mennä katsomaan miten juuri talvella uudenlevyn julkaissut loppilaislähtöinen Hybrid Children tänään vetää keikkansa. Mutta paljon muutakin päivässä mm. Riihimäen Nuorkauppakamarin väki vieraanani ja nuo edellä mainitsemani normaalit kokoukset laki, sivistys, ryhmä, kyselytunti ja täysistunto. Mutta kulttuuri tänään päivän nimi.

….

Kello 14.00 ja ensimmäinen pieni tauko päivään. Kaksituntinen lakivaliokunta ja samanlainen mammuttikokous tai kuunteleminen sivistysvaliokunnassa. Tänään tosin saimme asioita mukavasti eteenpäin ja mm. rekisteröityjen parisuhteiden sisäisen adoption salliva lainsäädäntö saliin jo ennen kuunvaihdetta. Jos ja kun kaikki menee suunnitelmiemme mukaan. Nyt kuitenkin hieman välipalaa ja eteepäin. Ryhmäkokous ja ennen täysistuntoa vielä tarkoitus tavata ensin Riihimäen Nuorkauppakamarin väki ja sitten vielä motorsportväkeä. Maailmanmestareita ja voittajia.

Tänään ryhmäkokouksen jälkeen tapasin Riihimäen Nuorkauppakamarin väen. Aikataulu oli tänään niin tiukka, että reilu puolituntia vain lehtereillä aikaa, mutta hyvin siinäkin ehdimme käydä läpi ajankohtaisia asioita mm. tämän päivän tuoreimmasta uutisesta eli Ylen rahoituksen uudistamisesta, kauppojen sunnuntaiaukiolon muutoksista sekä autoverotuksesta ja muutenkin ajankohtaisista asioista. Väki piti kyselytunnin perään vielä oman kuukausikokouksensa talossa ja olivat tyytyväisiä iltapäivään. Vielä ennen kyselytuntia kävin moikkaamassa nopeasti toista upeaa vierasryhmää lehtereillä. Paikalla oli aikamoinen ryhmä – taisi maailmanmestaruuksia olla enemmän kuin koskaan ennen ja menestystä ja voittaja vieläkin enemmän. Eduskunnassa oli tänään paikalla nimittäin tuttuja kavereitani motorsportin puolelta. Melkein kymmenenvuotta ehdin näiden miesten kanssa tehdä töitä ja yhtenä ”pomonani” oli juuri ryhmässä ollut AKK-Motorsportin toimitusjohtaja Jarmo Mahonen. Joukossa mukana Markku Alen, Marcus Grönholm, Tommi Mäkinen, Simo Lampinen, Timo Rautiainen, Ilkka Kivimäki, Juha Repo jne. Sellainen aikalailla täydellinen suomalainen ralliryhmä. Oikeastaan vain Kankkunen puuttui. Hienoja kavereita ja heidän kanssaan monta upeaa muistoa vuosien varrelta – viimeiset Jyväskylästä ja nyt tammikuulta osan kanssa Tunturirallistakin. Oli mukava nähdä välillä näin minunkin ”pelikentällä”.

Eduskunnasta sitten kiirehdin Kansallisteatterille Juhani Peltosen kirjallisuusseuran kevätkokoukseen. Väkeä olikin paikalla erittäin hyvin ja kokouksen tuonti välillä Helsinkiin siis kannatti. Näin saamme mukaan toimintaamme koko ajan myös uusia kirjallisuuden ja Jussin ystäviä. Kevätkokouksessa esillä mm. nyt toukokuussa ilmestyvä uusi Jussin kirja, joka siis sisältää miehen kirjeitä Antti Sepän kokoamana. Ja tietenkin myös vuoden kirjallisuustapahtumamme joka viime vuoden runojen jälkeen saa nyt jatkoa kirjeistä. Mielenkiintoinen ilta siis luvassa toukokuussa Lopella. Kokouksen jälkeen sitten siirryimme Morkusta Kansallisteatterin Omapohjaan katsomaan Polttoa. Yli kaksituntinen näytelmä – hieman hauska, vain hieman, raastava, tunnelmallinen ja koskettava. Tarina pakolaisperheestä ja heidän kokemista raakuuksista entisessä kotimaassaan sodan keskellä. Janne Reinikaisen upea ohjaus Wajdi Mouawadin alkuperäisteoksesta. Äärimmäisen taitava ohjaus ja upea esitys ja roolisuoritukset. Taisi moni pyyhkiä kanssani kyyneliä yhdessä näyttelijöiden kanssa esityksen päätyttyä. Tässä Jussikin olisi pitänyt.

Kommentit