Keskiviikko, 22.04.2009

Blogi, keskiviikkona 22.04.2009

Hieman ihmetellen olemme saaneet seurata alkuviikosta Venäjän presidentin vierailua Suomeen. Tuntui erikoiselta, että presidentti Halonen ilmoitti, että Suomi ei vastusta Itämeren kaasuputken rakentamista. Jos olen oikein ymmärtänyt niin tätä ei todellakaan kuulu presidentin päätettäviin asioihin. On todella valitettavaa, että keskeneräisestä asiasta annetaan tällaisia vakuutuksia kun pitäisi erityisen huolella tarkistaa ja selvittää mm. kaasuputken ympäristövaikutukset. Hankkeen toimivuus ja toimintavarmuus on ympäristönäkökulmien lisäksi toinen sellainen iso kysymys johon tullee olla selvät vastaukset jos hanketta ollaan mielestäni tukemassa ja edesauttamassa.

Samalla tavalla hieman ihmettelin sitä tapaa jolla Halonen suhtauti mm. median ja suomalaisten haluun hankkia maata Venäjältä vastavuoroisuusperiaatteella. Presidentti Dimitri Medvedev antoi hyvin asiallisesti tänään vastauksia median haastatteluun Porvoossa, mutta Suomen presidentti oli hermostunut koko keskustelun ajan ja halusi estää kysymystenteon. Halonen totesi eilen medialle, että hän ei halua maanostosta isoa ongelmaa Suomen ja Venäjän välille. Hänen mielestä ”kyseessä ei ole sen kokoluokan asia”. Eikö? Minusta tästä asiasta pitäisi ehdottomasti voida keskustella ja avoimesti ennen muuta. Ostavathan venäläiset tällä hetkellä vuosittain kymmeniä jos ei satoja tontteja ja mökkejä Suomesta. Olenkin ehdottomasti ulkoministeri Alexander Stubbin linjalla, joka totesi tänään, että ”jos Suomessa myydään mökkejä ja maata, niin pitää samoilla säännöillä voida ostaa tuolta Venäjän puolelta”.

Asian valmistelua on siis syytä jatkaa. Nythän tilanne Venäjällä on se, että maan lakien mukaan maata ei myydä eikä myöskään raja-alueelta. Toisaalta raja-aluetta ei ole laissa määritelty ja ehkä tämän asian selvittämiseksi nyt pitäisi tehdä työtä. Toinen vaihtoehto ostolle voisi olla pitkäaikaiset vuokrasopimukset. Kyllä tässä nyt pitää etsiä järkevää ratkaisua niin että vastavuoroisuus mm. Karjalan suhteen voi toteutua ja toisaalta pohtia myös sitä mitä alueita me olemme Suomesta valmiita myymään ulkomaalaisille. Tässä olisi suuremman pohdinnan – tietynlaisen kaavatyyppisen pohdinnan – paikka. Mitä haluamme pitää itsellämme. Mitä olemme valmiita myymää. Sisältyykö joihin alueisiin tai paikkoihin sellaisia arvoja tai turvallisuuskysymyksiä, että kohteidne myyntiä tulisi rajoittaa?

Nyt aamusta aikaisin jo eduskuntaan. Aloitan päivän kirjoitustöiden parissa. Itseasiassa aloitin jo hieman hetki sitten kotona. Tästä päivä siis käyntiin.
Aamun uutisista haluan vielä nostaa esille kollegani ja ystäväni Tommy Tabermannin tekemän kirjallisen kysmyksen, jossa hän peräänkuuluttaa varoja ja toimia myös meidän miesten syöpäseulontoihin. Tommy toteaa aivan oikein, että naisten syöpiä seulotaan, mutta miesten selvästi ykkössyöpää ei. Kuoleehan eturauhassyöpään vuosittain 800 miestä. Niin ja sairustuneita on peräti 4200. Ehkä tähän Tommyn kommenttiin kiteytyy esityksen sydän: ”Asia on saatava kuntoon ennen suurien ikäluokkien vanhuutta, sillä eturauhasen syöpä on vanhojen miesten tauti, mutta voi iskeä nuorempiinkin. Syövän havaitseminen aikaisessa vaiheessa on tietysti oleellista hoidon ja elämän kannalta”. Itse olen ollut aktiivisesti mukana Eduskunnan syöpäverkoston ja asiantuntijoiden työssä ja itseasiassa samasta aiheesta olemme Tommynkin kanssa puhuneet ja samoihin tilaisuuksiinkin osallistuneet. Myös muutamia muita toimia syöpäpuolella olisi järkevää tehostaa ja toimintapojakin uudistaa. Toivotaan, että tämä herättelee siihenkin.

Kun tässä nyt erilaisiin asioihin aikalailla laidasta laitaan tänä aamuna on tullut kantaaotettua niin todetaan nyt vielä hieman ihmetellen tuosta uutisesta mikä koski piskuisen Lappeenrannasta Etelä-Karjalasta alkunsa saaneen Metropoli-lehden syytettä. Ilmaisjakelulehti saa ulkomaisten rahapeliyhtiöiden mainosten julkaisemisesta. Mikä tämän asian tekee erikoiseksi on se, että aiemmin ei mainontakiellon rikkominen ole johtanut syytteisiin vaikka mainontaa onkin pidetty lainvastaisena. Miettikääpä nyt esimerkiksi isoja tv-kanavia omine Pokeri-mainossponsoreineen ja jopa pelihetkineen suorissa ohjelmissa. Voi vain kysyä miksi syytteitä ei nostettu näissä tapauksissa? Ehkä oman vastauksensa antaa se, että asiaa eteenpäin veineiden mukaan nyt nostettua oikeusjuttua pidetään merkittävänä ennakkoratkaisuna arpajaislain mainontakiellon pätevyydestä. Eli otetaan pieni – lähes puolustuskyvytön lehti – liipasimelle. Miettikääpä millainen koneisto suurella kansainvälisellä tv-yhtiöllä olisi ollut marssittaa oikeuteen puolustamaan ja kyseenalaistamaan syytettä ja maamme erikoista käytäntöä. Nyt syytetyn penkkiin saada pieni yksityisyrittäjä, jonka kapasiteetti puolustautua on aivan eri luokkaan. On totta, että arpajaislain mukaan ulkomaiset rahapeliyhtiöt eivät saa mainostaa Suomessa, mutta miksi hirttusilmukka laitettii nyt piskuisimman toimijan kaulaan. Ihmettelen minä.

…..

Tänään täysistunto oli yllättävän lyhyt ja ehdinkin vielä hyvin ratsastustunnille. Olin jo varautunut, että ei mitään mahdollisuuksia, mutta joskus näinkin päin. Itseasiassa oikein upea tunti olikin. Katkaisi kivasti tämän viikon ja tiukan kokousrumban. Tämän päivän kokouksista ei sen kummempaa kerrottavaa. Sivissä jatkoimme yliopistolain käsittelytä ja aloitimme akatemialain käsittelyä ja täysistunnossa varsin jouten mennyt lista.

Kiitokset palautteesta liittyen tuohon tekemääni esitykseen veteraanien ja heidän puolisoidensa kuntoutuksen järkeistämiseksi. Palaute on ollut yksin omaa myönteistä ja myös talossakin asia on saanut positiivista huomiota. Toivotaan, että myös etenekin päin saamme sitä. Mutta huomenna aamusta ensin kirjastohallitukseen ja siitä päivä alkaa. Itseasiassa kun kirja-asioilla aloitan niin myös päätän. Huomenna illalla nimittäin kokoonnumme Juhani Peltosen kirjallisuusseuran kanssa Helsinkiin vuosikokoukseen ja tällä kertaa ohjelmassa myös illan teatteriesitys. Mutta palataan niihin huomenna.

Kommentit