Tiistai, 21.04.2009

Blogi, tiistaina 21.04.2009

Eilen Ylen MOT-ohjelma käsitteli jälleen vaalirahoitusta. On pitkään epäilty ja nyt saimme sille vahvistuksen jopa ohjelman haltuunsaamasta SDP:n tilinpäätöksestä, että ammattiliitot rahoittavat vuosittain sadoilla tuhansilla vasemmistopuolueita. Ohjelmassa esitetyn paperin mukaan SDP saa vuosittain jopa 400 000 ay-väen koulutukseen varattuja rahoja. Ohjelmassa haastatellut olivat kovin salamyhkäisiä, eivät suostuneet lainkaan haastateltaviksi tai eivät kommentoineet. Esimerkiksi JHL:n järjestöpäällikkö Pekka Soini pyöritteli asiaa, mutta ei vastannut ja SDP:kään ei kertonut miltä liitoilta heille tuo 400 000 eruoa tulee. Oikeastaan ymmärrän tuon eilisen ohjelman jälkeen yhä paremmin senkin mitä eräskin presidentinvaaleissa Sauli Niinistöä ja eduskuntavaaleissa minua julkisesti tukenut SAK:lainen sai työmaallaan kokea. Tai sen miten erään kokoomuksen kunnallisvaaliehdokkaana olleen SAK:n Metalliliiton jäsenen kävi oman ammattiyhdistystuen kanssa. Ei euroa eikä senttiäkään. Ja kyse nyt eilisen ohjelman mukaan jopa nimenomaan koulutukseen varatuista rahoista. Ovatko kaikki Ay-liikkeen jäsenet tyytyväisiä siihen, että heidän koulutusrahansa menevät SDP:n vaalikassaan? Epäilen. Täytyykin toivoa, että järjestöjen oma väki nostaa nyt asian esille ja vaatii koulutusmäärärahoja käytettävän koulutukseen ja reiluja pelisääntöjä SDP:n tukemiseen jos sen jäsenistö yleisesti hyväksyy.

Tänään työt jatkuvat eduskunnassa. Upea aurinkopaiste Lopella nyt, mutta koleaa edelleen. Kohta kuitenkin auton nokka kohti työmaata.

…..

Päivä meni tänään todella vauhdilla. Pari tapaamista – toisessa esillä nuorten urheiluasiat yhdessä MotoGP-sarjassa toimivan ja aikanaan Mika Kallionkin roadracingin MM-sarjaan vieneen Aki Ajon kanssa ja toisessa sitten eri henkilön kanssa maahanmuuttoasiat. Tänään tapasin yhden itse aikanaan sotaa Suomeen pakoon tulleen nuoren ja kyllä tällaisten tarinoiden kuuleminen laittaa aina miettimään sitä meidän yhteistä vastuuta toisistamme. Ja kun muistamme, että meidänkin sodista on vain reilu 60 vuotta niin ehkä toivottavasti osaamme ajatella asioita tätäkin kautta.

Sivistysvaliokunnassa tänään työstimme yliopistolakia kuntoon joka venynee hyvin lähelle tämän kevään loppua. Katsotaan miten saamme valmiiksi ja näyttänee siltä, että jonkin verran hiottavaakin muutamissa asioissa on. Mutta jatkamme edelleen asiantuntijoiden kanssa lain läpikäyntiä kuten myös perustuslakivaliokuntakin ja näiden töiden tultua päätökseen muokkaamme sitten kokonaisuuden kuntoon. Työtä tullee riittämään. Istunnossa tänään myös sivistyspuolen asioita esillä ja sitten myös kuntatalous. Päätimme hallituksen toimesta nyt korottaa kunnille tulevaa yhteisöveron tuloutusta 10 prosentilla ja tänään tuo odotettu ja kovin kaivattu uudistus isossa salissa. Itse totesin keskustelussa mm. sen, että minä en usko, että tämä ja nyt jo tehdyt ratkaisut tulevat riittämään ja näenkin niin, että vielä ennen kevättä joudumme tekemään tiettyjä lisäratkaisuja. Samoja aiheita käsittelimme myös Ylen radion Politiikan Puhemyllyssä ja tyytyväinen olin siihen, että näistä asioista varsin vahva yhteisymmärrys asiapolitikointiin keskittyvien edustajien kanssa yli hallitus ja oppositiorajojen. Oma lukunsa on sitten vasemmisto-opposition populistisiipi, mutta antaa niin olla.

Tänään myös tein eduskunnalle esityksen veteraanien puolisoiden kuntoutusasioiden uudistamisesta ja järkeistämisestä. Esitän toimia sen eteen, että voisimme jatkossa tukea myös rintamaveteraanien puolisoiden avokuntoutusta. Nykyisinhän veteraanin puoliso voi osallistua yhdessä puolison kanssa laitoskuntoutusjaksolle, mutta ei avokuntoutukseen. Avokuntoutus oman kodin lähellä on kuitenkin usein veteraanille helpompi ja inhimillisempi ratkaisu ja myös yhteiskunnalle halvempi ja tehokkaampi tapa järjestää kuntoutusta. Siksi onkin kummallista, että tätä mallia ei voida käyttää kaikissa kuntoutuksissa, kun mm. myös valtionkonttorin tavoitteena on ollut nimen omaan siirtää veteraanien kuntoutuksen painopistettä avokuntoutukseen. Aiheeseen liittyvä tiedote on Uutiset-sivulla täällä ja pian myös itse esitykseni luettavissa Eduskunatyö-sivun alta. Palaan aiheeseen kun saan kysymykseeni ja esitykseeni ministerin vastauksen.

Eilen saimme eteenpäin myös talousalueemme uuden elinkeinoyhtiön perustamisen. Me hyväksyimme odotetusti Lopella uuden HyRi elinkeinoyhtiön perustamisen, mutta ratkaisevampaan oli se, että myös Riihimäki päätti hallituksessaan lähteä mukaan yhtiöön. Hieman itse pelkäsin toisenlaistakin viestiä Riihimäeltä, mutta hyvä että aluemme vetovoiman kehittäminen nähtiin nyt yhteiseksi tärkeäksi haasteeksemme ja voimavaraksemme ja uusi yhtiö pääsee tekemään työtä yhdessä muiden elinkeinopuolen toimijoiden kanssa. Tästä on hyvä jatkaa yhteisen talousalueemme eteen.

Kommentit