Maanantai, 20.04.2009

Blogi, maanantaina 20.04.2009

Uusi aamu ja kello 6.30. Tänään aloitamme jo kello kahdeksan Lopen kunnantalolla. Saamme kokoukseen kaikki talousalueemme ykköspuheenjohtajat ja Hyvinkää-Riihimäen talousaluetoimikunnan jäsenet. Linjaamme ja keskustelemme hieman yhdessä alkaneen valtuustokauden tavoitteista. Sitten Hyvinkäälle Würthin vuotuiseen suureen talousseminaariin jossa puhujana Sauli Niinistö. Siinä alkua tälle viikolle ja päivälle.

Tuo eilinen Riihimäen Taidemuseon puheeni on kokonaisuudessaan nyt myös luettavissa Kynästä -sivulla missä myös yksi tuoreimmista kolumneistani aiheena palveluseteli. Ne siis siellä jos joku haluaa lukaista.

Tänään ulkoministeri Alexander Stubb tapaa Venäjän presidentti Dmitri Medvedevin kanssa Suomeen valtiovierailulle saapuvan ulkoministeri Sergei Lavrovin. Suomen ja Venäjän välisissä keskusteluissa nousee eilisten tietojen mukaan esille ainakin Venäjän Itämeren kaasuputkihanke ja viisumikysmys, mutta toivon todella, että Stubb nostaa esille myös Venäjän rajaongelmat, mutta ennen muuta myös suomalaisten maakaupat venäläisille. Olisi oikeus ja kohtuus, että maakaupoissa toteutuisi vastavuoroisuus eli meille suomalaisille tarjoutuisi myös mahdollisuus kohtuullisin ehdoin ja toimin maanostoon Venjällä. Tai toisaalta Suomessa maanmyyntiä on pohdittava uudella tavalla. Siihen on minusta tarvetta joka tapauksessa. Voisi olla varsin järkevää rajata hieman myyntiä ja myös myynti kohteita. En siis itse olisi sulkemassa kehittämiskohteita ja suuria liikekeskuskokonaisuuksia kauppojen ulkopuolelle, mutta tietyllä alueita olisi syytä säilyttää toisella tavalla. Jäädään mielenkiinnolla seuraamaan valtiovierailun etenemistä. Ehkä näiden edellä mainitsemieni asioiden lisäksi pöydälle tullee myös Medvedevin tekemä aloite ns. sitovasta eurooppalaisesta turvallisuussopimuksesta, johon ollaan yleisesti suhtauduttu varsin varauksellisesti.

….

Aamulla linjasimme Lopen kunnantalolla Hyvinkää-Riihimäen talousalueen tulevaisuuden kärkihankkeita. Lista venyi pitkäksi pitää sisällään myös eri hallinnonalan pienempiä hankkeita ja sitten neljä isompää kärkihanketta. Ne julkistetaan lähiaikoina ja palaan niihin silloin. Lopen kunnantalolta sitten Würthin Talous Forumiin kuuntelemaan Niinistöä. Täysi sali yritysjohtajia ja vaikuttajia koko Etelä-Suomesta ja miksi ei olisi ollut kun paikalla parasta talousosaamisestamme. Erinomainen ja laaja puheenvuoro olikin ja sen jälkeinen keskustelu erittäin vilkas. Paljon tästä sain.

Itse seminaarin jälkeen sitten tutustuin Würthin johdon kanssa ”tehtaan” keskusvaraston toimintaa ja erittäin korkeatasoiseen logistiikkaan. Erittäin työllistävä ala edelleen ja vaikka hieman kuulemma taantuma rakentamisalan myötä talossakin kuulemma näkyy niin vauhtia riitti. Esillä yritysvierailun aikana mm. työolosuhteet ja työhyvinvointi, alan kilpailu ja kansainvälisyys, takuu- ja turvalaiteasiat ja myös talousasiat sielläkin edelleen. Tästä päivä jatkuu kunnanhallituksella ja sitä ennen vielä yksi nopea palaveri Riihimäellä.

….

Nyt jo kunnanhallitus takana ja kello 22.40 ja aika päättää tämä seutukunta-, talousalue- ja kotikuntapäivä. Kunnanhallituksen asiat menivät esitetyn mukaisesti päätökseen ja nyt pääsemme aloittamaan valtuustopäätöksen jälkeen mm. uuden asuntoalueen Vanhakosken asuntoalueen kaavoittamisen kirkonkylään, mutta myös uuden B-koulun rakentamisen lukiolle ja yläkoululle ja sen myötä ratkeaa myös erityiskoulun tilantarpeet. Mutta en tämän syvemmin nyt tämän illan päätöksiin mene. Ne siis pian luettavissa kuntamme nettisivuilta missä jo tuo esityslista onkin.

Tänään illalla vielä hieman linjasimme kunnanhallituksen jälkeen kotikuntamme tulevia asioita. Näyttää siltä, että hyvässä tahdissa pääsemme etenemään ja luottamus ja yhteistyö on vahvalla pohjalla. Olen siitä enemmän kuin tyytyväinen sillä nyt jos joskus tarvitsemme vahvaa yhteistä tahtoa ja keskustelun ja päätöksenteontaitoa. Sitä näyttää nyt löytyvän.

Kommentit