Sunnuntai, 19.04.2009

Blogi, sunnuntaina 19.04.2009

Olen vahva kotimaisen ruuan ja maatalouden puolustaja. Mutta vaadin myös aina kaikissa toimissa korkeaa vastuullisuutta ja järkeä. Usein puhumme tuttavien kanssa esimerkiksi siitä mitä kaupasta koriimme poimimme. Toiset ovat erittäin tarkkoja, että kaikissa tuotteissa on Suomenlippu ja osa taasen tuijottaa vahvemmin hintaa ja toiset tuotteet ravintoarvoja. Itse tunnen olevani sinilippuinen järkikäyttäjä.

Tänään syntiseksi Helsingin Sanomissa nostettiin kotimainen tomaatti. Syntiseksi siksi, että kotimaisen tomaatin vuotuinen hiilijalanjälki on varsin suuri vaihdellen puolesta kilosta aina kahdeksaan kiloon. Ympärivuotisesti viljellyn tomaatin hiilijalanjälki tomaattikiloa kohden on noin 5–7 kiloa mikä vastaa noin 23–32 kilometrin autolla ajoa. Loppilaisena täytyy nostaa esille vertailuksi perunakilo, jonka hiilijalanjälki on vain 0,3 kiloa kohden.

Miksi sitten tomaatti on näin syntinen. No syy löytyy ympärivuoden viljelystä näissä olosuhteissa. Se tarkoittaa talvipakkasilla valtavaa energiankulutusta valaistukseen ja lämmitykseen. Pahin hiilijalanjälki on yllätys yllätys Suomessa talvella kasvatetulla luomutomaatilla. Kulut ovat isot ja sato pienempi.

Kun luomusta tuli puhe niin noin yleisesti ottaen tomaattihan ei ympäristöä muuten paljoa rasita. Kasvatus kasvihuoneissa pahemmin ole rasitus vesistöille eikä torjunta-aineita tarvita.

Mutta sitten kun otetaan vaakakuppiin tuontitomaatit ja lähinnä talviaikaan, sillä vain kesätuotantoon keskittyneiden suomalaistuottajien sato on kaikessa suhteessa mitä parhainta ja kannatettavaa. Esimerkiksi espanjalainen tomaatti kasvatetaan varsin monessa mielessä kyseenalaisin periaattein afrikkalaisin pienpalkkaisin poimijoin kyseenalaisin työ- ja asuinolosuhtein ja maaperä on kokenut kovia keinokastelun suolan takia ja holtittoman torjunta-aineiden ja lannoitteiden käytön myötä. Tomaatteihin jää myös torjunta-aineita. Mutta toisaalta sitten tuon hiilijalanjäljen näkökulmasta Suomeenkin tuotuna espanjalaisen tomaatin hiilijalanjälki on vain noin puolisen kiloa tomaattikiloa kohden. Hollantilaisen tomaatin jälki on noin 2-3 kiloa ja siellä kuluu myös lämmitys ja valaistusenergiaa ja käytetään myös kyseenalaisia tai vähintäänkin kovia toimia ulkomailta tuodun kausityövoiman suhteen ja kovia määriä lannoitteita yms. Israelin tomaateilla on omat haasteensa maan tilanteen suhteen eettisessä mielessä ja muuten tilanne siellä hyvin Espanjan tyylinen.

Mutta loppujen lopuksi joudumme tekemään kaupassa valinnan. Valitsemmeko hiilijalanjäljeltään hieman isomman suomalaisen ja suomalaista työtä tukevan Sinilippu-tuotteet vai pienemmän hiilijalanjäljen omaavan ulkomaalaisen tomaatin, jonka taakkana on kyseenalaiset työolosuhteet, holtiton lannoitus ja maaperän kova kuluminen. Tämän valinnan joudumme tekemään kaupassa. Minulle se ei ole näillä argumenteillä vaikeaa. Valitsen suomalaista työtä tukevan puhtaan tomaatin, mutta toki haluan, että tulevaisuudessa näiden kasvihuoneiden energia tuotetaan puhtaasti ja suomalaisin voimin. Siihenkin on olemassa vastaus ja mahdollisuus.

Viikonloppuna kansanedustaja Erkki Tuomioja on ”laittanut päälleen Paavo Lipposen rökitystaki”. Kyytiä saa Jutta Urpilaisen SDP:n linja mm. presidentin valtaoikeuksien suhteen. Tuomioja Kalevassa toteaa, että parlamenttaarinen uudistus on vietävä loppuun ja ”presidentiltä pitää karsia valtaa ja tehdä hänestä samanlainen arvojohtaja kuin presidentti on useimmissa eurooppalaisissa demokratioissa”. Urpilaisen linja ei siis saa kannatus omiltakaan. Myös yleisesti Urpilaisen linja saa kovaa kyytiä. Tuomioja toteaa, että SDP:n linjaa pitää selkeyttä ja varoittaa samalla, että ”tempuilla ja hallitusta räksyttämällä ei uuteen nousuun päästä”. Olen täysin samaa mieltä Tuomiojan kanssa. Edes joskus.

Samassa jutussa Tuomioja hyökkään demarikonkarien tapaan kaikkea liikkuvaa kohtaan. Osansa saa Urpilaisen lisäksi myös siis hallitus ja erityisesti pääministeri Vanhanen. Oman osuutensa haastattelussa saa myös ulkoministeri Alexander Stubb. Tuomiojan mukaan Stubb ihailee liikaa Yhdysvaltoja ja Tuomioja toteaakin, että ”jos Yhdysvallat tekee jotain meidän kannaltamme moitittavaa, onko Stubbilla kanttia ottaa esiin asioiden ikäviä puolia”. Voisi hyvin katsoa myös peiliin ja aikoja miten he toimivat itäisen naapurimme suhteen. Mutta kun tapoihini ei kuulu vanhoja kaivella niin tyydyn toteamaan, että nyt meillä on hallitus ja sillä huippuosaava ja korkeaa arvostusta ansaitseva ulkoministeri, joka pystyy katselemaan maailmaa tasapuolisesti ilman menneiden paineita tai vanhoja tapoja. Hän myös sallii ulkopolitiikasta keskusteltavan ja laitetaan tämä demarihyökkäys tuohon keskustelukasaan. Sillekin olkoot siis tilaa.

Tänään oma aamupäivä on vapaa. Hieman ajattelin tuossa jatkaa huomisen kunnahallituksen ja talousalueemme asioiden läpikäyntiä. Huomenna nimittäin tiukka kuntapäivä ja talousseminaari Hyvinkäällä siis ennen kunnanhallitusta. Mutta siihen aikaa ja tänään tehtävää myös iltapäivällä. Avaan kollegani Ilkka Kanervan puolesta Riihimäellä Taidemuseon Vesi Väri Kesä -akvarellitaidenäyttelyn iltapäivällä. Mutta sitä ennen jos nyt lukisi ja hieman tutkisi.

….

Niin se päivä jälleen takana. Aamusta ensin kunnanhallituksen huominen lista läpi ja sitten ulos ja mökille. Kovin oli koleaa eikä paljon ulkona viihtynyt. Huomiselta kunnanhallituksen listalta voisi nostaa muutaman asian myös täällä esille. Aiemmin kertomani ns. Vanhakoskentien varren maakauppa saa nyt jatkoa kun parisen viikkoa sitten varmistunut toinen maa-alue samalta alueelta tulee nyt vahvistettavaksi kunnanhallitukseen. Ostamme yksityiseltä maanomistajalta 2,62 ha lisämaata samaan kokonaisuuteen liittyen ja toisella kaupalla vielä alueeseen nivoutuvan yhteisen Myllypalstan jolla kokoa puolisen hehtaaria. Näiden palasten myötä kuntamme maaomistus tällä alueella nousee jo lähes 12 hehtaariin ja saamme alueelle upean uuden asuinalueen. Itseasiassa eilen jo yksi kuntalainen tuota aluetta kyselikin ja olen vakuuttunut, että alue on niin upea, että näitä sisäisen muuton eli toisentalon rakentajiakin Vanhakosken alue tulee samaan enemmänkin. Toivotaan, että kokonaisuus etenee niin, että tontit olisivat myynnissä kun talous lähtee ylämäkeen ja tonttikauppa jälleen kiihtyy. Onneksi meillä sentään koko ajan muutamia kauppoja ja uskon, että piankin tästä tonttikaupassa lähdemme ylöspäin.

Sitten listalla talousalueen asioita mm. kuntayhtymien tilinpäätöksiä, EKES-kuntayhtymän purkaminen ja toivottavasti myös uuden HyRi-Yritystapalvelut Oy:n perustaminenkin. Uskoisin, että meillä se etenee ja toivon, että myös Riihimäellä. Olisi talousalueemme kannalta erittäin surkeaa jos emme tällaista toimijaa enää omistaisi. Jäisimme 6-0 muiden aluiden jalkoihin. Katsotaan. Sitten hieman joukkoliikennettä ja todella isona asiana koulukeskuksemme viimeisen vaiheen urakkatarjoukset. Tänä vuonna käynnistämme uuden B-koulun rakentamisen lukion ja yläkoulun käyttöön ja samalla saamme myös ratkaisua mm. erityiskoulun ja opistonkin tilatarpeita. Katsotaan miten tuon kanssa eteenpäin menemme.

Mutta en tämän tarkemmin täällä kotikuntani listaa nyt läpikäy. Lista löytyy tavan mukaan www.loppi.fi-kotisivuiltamme ja mielelläni vastailen myös kysymyksiin jos sellaisia lista esimerkiksi herättää. Yhteyttä siis saa ottaa puhelimella tai sähköpostillakin. Myös muut kunnanhallituksemme jäsenet eli hallituksen varapuheenjohtaja Saija Grönholm, Eeva Pyhälammi ja Pasi Tarkkala ovat käytettävissänne eli yhteydenottoja toivomme ja jopa pyydämme. Yhteystiedot meille kaikille kunnanhallituksenjäsenille ja minulle löytyvät myös www.lopenkokoomus.fi -sivuiltamme.

Huomenna sitten aamusta aloitammekin kovalla vauhdilla. Jo kasilta koko talousalueemme luottamushenkilöjohto Lopella ja esillä tulevat linjaukset ja strategiset painopisteet. Sitten päivällä Würthin Talousseminaariin jossa pääpuhujana puhemies Sauli Niinistö. Sitten yksi työtapaaminen Riihimäellä ja sieltä kunnanhallitusryhmän kautta illan kh:n kokoukseen. Sellainen alku viikkoon tällä kertaa.

Kommentit