Perjantai, 24.04.2009

Blogi, perjantaina 24.04.2009

Eilisillan Hybrid Childrenin keikka On the Rocksissa oli upea. Bändin keulakuva ja sielu Jasse on siis loppilaisia ja tuntuu olevan näissä rokkareissa jotain ihmeellistä kun he eivät vanhene lainkaan. Muistan Jasse juuri samanlaisena niin kauan kuin vain muistan. No vuosien aikana bändi on muttunut, mutta sama soundi ja jassefiilis keikoilla elää vaikka miehet ovat vaihtuneetkin. Eilenkin muutamia loppilaisia jälleen paikalla ja meno ja tunnelma kohdallaan.

Mutta nyt jo kello 7.30 ja aika lähteä kohta kohti töitä. Tänään aamusta saan vieraakseni kaksi ryhmää ysiluokkalaisia Riihimäeltä ja sitten valiokunnilla jatkamme. Mutta ennen menoa on hieman pakko kommentoida eilen julkistettua Mika Lintilän työryhmän Ylerahoituksen pakettia. Eli työryhmä esittää, että televisiomaksu muuttuu tv:n omistamisesta asunnon perusteella maksettavaksi ja myös hieman nykyistä halvemmaksi. Itse en aivan tyytyväinen tällaiseen pakkomaksuun ole vaikka ymmärrän senkin, että Ylellä on yhteiskunnallinen tehtävä mm. turvata erityisryhmien mm. erikoistekstitetyt ja selko-ohjelmat. Mutta itse olisin ehdottomasti kannattanut mieluummin mallia jossa nämä erityistehtävät edellisten lisäksi mm. kriisitilanteiden tiedotustoiminta oltaisiin rahoitettu verovaroin ja rajattu oikeanlaisiksi kohderyhmiltään ja määrältään. Sitten tehtäväksi olisi jäänyt vielä kulttuurin ja suomalaisen tv-tuotannon mm. omien tv-sarjojen tekeminen, mutta ulos olisi pitänyt rajata mm. kohtuuttomat hintakilpailut ulkomaisista tv-formaateista ja tv-sarjoista. Nytkin Yle vuoden 2007 syksyllä hankki miljoonilla itselleen oikeudet ennenkin Suomessa nähtyihin HBO:n sarjoihin mm. Sopranokseen ja Mullan alla. Oliko tuo kauppa sitten välttämätön kun sarjat näkyivät myös mainosrahoitteisten kanavien kautta? Oliko oikein tv-maksuilla kilpailla ja korottaa näin hintoja tv-oikeuksista entisestään? Minusta ei ja siksi tuollainen toiminta pitäisi rajata ulkopuolelle Ylen varsinaisen toiminnan. Tai kova kilpailu urheilun tv-oikeuksista – maksaja suomalaisen kilpailun jälkeen on aina suomalainen katsoja. Se pitäisi aina muistaa.

Eli työtä minusta tuon Ylen rahoituksen ympärillä tulee vielä jatkaa. Itse en pakollista mediamaksua nyky Ylen budjetin suuruisena ole hyväksymässä. Maksu olisi työryhmän mukaan lisäksi sama riippumatta talouden koosta, eikä enää liittyisi television omistamiseen. Miksi opiskelija joutuisi maksamaan saman verran kuin työssäkäyvä pariskunta tai eläkeläinen saman kuin perhe. Minusta tätä on vaikea hyväksyä aivan näin. Ja sitten aivan oma ongelmansa on yritysten mediamaksu joka on työryhmän esityksen mukaan vain liikevaihtoon sidottu. Tuntuu kohtuuttomalta, että pieni perheyritys tai pienyritys maksaisi saman mediamaksun kuin pörssiyhtiö. Kyllä tuotakin vastuuta voisi jakaa hieman usempaan ryhmään. Yrityksen julkisen palvelun mediamaksu olisi siis nyt julkistetun ehdotuksen mukaan kolme kertaa asuntokuntamaksun suuruinen ja sitä perittäisiin, kun yrityksen liikevaihto on vähintään 400 000 euroa vuodessa. Eli kaikille sama.

No nyt esitys on saatu ja on hyvä, että siitä käydään laaja ja monipuolinen keskustelu. Sen pohjalta valmistelutyötä voidaan jatkaa ja löytää tuo järkevä ja oikeudenmukaisempi malli toimia.

……

Tänään lakivaliokunnassa saimme nippuun mietintömme rekisteröityjen parisuhteiden perheen sisäisen adoption mahdollistavasta lakiesityksestä. Hallituksen esitys muuttui käsittelyssämme ainostaan siirtymäajan osalta jota halusimme pidentää mahdollisten ruuhkien poistamiseksi kahdesta kolmeen vuoteen. Kyse hyvinkin teknisestä asiasta, mutta itse alunperin hyvin pian esityksen julkitulon jälkeen päädyin kannattamaan tätä pidempää siirtymää. Olen myös alusta asti kannattanut tätä hallituksen esitystä joka on siis hallitusohjelmassamme jo neljän puolueen kesken sovittu ja joka on tavallaan jatkoa jo aiemmin päätetylle parisuhteiden rekisteröimiselle. Tällä lailla vahvistamme merkittävästi lasten etua ja turvaa ja mm. juuri siksi myös Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja monet muutkin keskeiset toimijat ovat olleet vahvasti ajamassa lakia eteenpäin. Nyt mietintömme äänestystuloksella 10-5 isoon saliin ja sieltä uskoisin tulevan kutakuinkin samanlaisen lopputuloksen – siis suhteessa samanlaisen lopputuloksen vielä ennen ensi kuun puoltaväliä ulos. Salissa keskustelemme mietintömme pohjalta 5. toukokuuta.

Tänään myös rutistimme sivistysvaliokunnan valtion talouden keshyslausunnon kasaan, mutta lakivaliokunnan osalta työ vielä jatkuu ensi viikolla. Täysistunnossa tänään jatkoimme keskustelua aborttirikosten rangaistuksista ja tänäänkin keskustelu meni myös siihen onko abortti yleensäkään oikein. Niin kuin aiemminkin jo täälläkin totesin niin itse olen todellakin järkyttynyt, että osalla on sellainen kanta abortteihin, että niitä ei tulisi sallita koskaan – ei edes lapsen tullessa raskaaksi insestin kautta tai naisen tai lapsen jouduttua raiskauksen uhriksi. En voi valitettavasti millään ymmärtää tällaista kantaa ja tuollaisia puheita.

Eduskunnasta sitten kodin kautta Forssan Pilvenmäelle. Siellä tänään kevään ravit ja mukana myös Veikko ratsastuskoulultamme. Ratsastusopettajani Jari Nylund on innostunut nykyisin myös raveista ja hyvin uppoo hänen oppinsa myös siellä. Loistava valmentaja ja tekijä ja tänäänkin Veikko aivan ylivoimainen jarrutellen omassa startissaan. Mielenkiintoiseksi Jarin valmennuksen ja menestyksen tekee se, että tämäkin hevonen sellainen jonka jo muut olivat todenneet toivottomaksi ja suokki oli jo tulossa meille ratsastustuntikäyttöön. No ei mitään. Veikko on iskussa ja tikitti tänään oman ennätyksen ja venytti jälleen voittoputkeaan. Katsotaan josko tallin toinen ehkä vielä kovempikin ori Eero saada myös pian radoille takaisin. Toivotaan niin. Siis tänään tuli myös meillekin muutakin kuin kokemusta. Varmat voitot upeassa kevään lämpimimmässä illassa. Nautimme.

Tässä Veikon soolojuoksu:

Kommentit