Torstai, 22.11.2007

Blogi, torstaina 22.11.2007

Eilestä täysistunnosta täytyy vielä esille nostaa mielenkiintoinen äänestyksemme jossa selvisi SDP:n kanta heidän itsensä poistamaan varallisuusveroon. SDP:hän poisti viime vaalikaudella hallituksessa varallisuusveron, mutta pian sen jälkeen alkoi ryhmästä nousta vastustavia mielipiteitä ja hieman kapinahenkeäkin. Homma meni jopa sanakikkailuksi, joka ei aina aivan onnistunutkaan. Tänä vuonna kun puhuimme perintöveron uudistamisesta niin demarien Matti Ahde vastusti esitystä ja totesi istunnossa: ”Varallisuusvero sentään poistettiin kaikilta”. Tähän Zyskowicz huusi väliin, että ”Ihan kaikiltako. Ihan köyhiltäkin”. Ahteen argumentaatio ontui pahan kerran, kun varallisuusveroa todellakin maksoi vain aniharva maassamme ja se oli noussut yhdeksi esteeksi pääomien pysymiselle ja sijoittamiselle Suomessa. Siksi demarien esitys viime vaalikaudella veron poistamisesta oli oikea ja mitä keskustaoikeistolaisinta politiikkaa.

Mutta eilen sitten salissa oli äänestys jossa SDP:nkin eduskuntaryhmä pääsi äänestämään veroasteikkojen yhteydessä varallisuusveron palauttamisesta. Vasemmistoliiton edustaja Mikko Kuoppa teki lausumaesityksen jolla varallisuusvero olisi palautunut. Äänestyksessä vain Esa Lahtela SDP:n eduskuntaryhmästä äänesti varallisuusveron palauttamista vaativan lausuman puolesta. Eli siinä ne puheet.

Eilen pääministeri Matti Vanhanen hyökkäsi minusta aivan oikeutetusti oppositiosta vastaan puhuessaan viime viikkojen tapahtumista. Keskuskauppakamari Forumissa puhunut pääministeri kertoi, että kumpikaan työmarkkinaosapuolista eli Tehy tai KT ei missään vaiheessa neuvotteluja pyytänyt valtiolta rahallista panosta sopimukseen. Vanhanen kiittikin, että ”työmarkkinaosapuolet käyttäytyivätkin valtion suuntaan tarkasti, mutta samaa ei voida sanoa parlamentaarisesta oppositiosta.” Vanhanen totesi, että oppositio puhui avoimesti eduskunnassa siitä, että uhka voidaan ratkaista pelkästään rahalla ja korostivat vielä kantaansa äänestämällä potilasturvallisuuslakia vastaan.

Vanhanen totesi puheessaan, että oppositio aikaansai näin sen, että nähtyjen keskustelujen jälkeen mikä hyvänsä nykyisistä oppositiopuolueista olisi tulevaisuudessa mahdollisessa hallitusvastuussa hallituksen todellinen ”heikko lenkki”. Asian hoitamiseksi Vanhanen esittikin, että tulevaisuudessa asia vaatii ongelman esille nostamista myös hallituksen kirjoittaessa ohjelmaansa.

Kun Vanhanen osoitti luottamuksen oppositioon menneen tai kärsineen vähintäänkin suuren kolauksen joka ei siis ilmaus kirjauksia korjaannu niin kehuja sai kiistan osapuolet. Vanhanen totesi samassa puheessaan ” Arvostan erittäin korkealle sen, että muut ammattijärjestöt ja työnantajajärjestöt eivät puuttuneet potilasturvallisuuslain käsittelyyn. Ne ymmärsivät asian luonteen ja mahdolliset seuraamukset aivan oikein ja halusivat – näin tulkitsen – rakentaa pohjaa paluulle normaaliin. Ja tämän käyttäytymisen pitää vaikuttaa myös johtopäätösten suuntaan.”

Tänään aamusta Helsinkiin. Aloitin aamulla jo kylpyhuoneen jynssäämiselle. Sellainen jako meillä 🙂 Nyt kohti Helsinkiä ja illalla esittelemään Marskin Majaa varsin arvovaltaiselle ryhmälle eduskunnan väkeä. Mielenkiinnolla saamme seurata myös miten maatalousministeri Sirkka-Liisa Anttila selviää 141-tuen neuvotteluista. Itälä totesi eilen siis, että torjuntavoitto ei enää kelpaa.

Päivä mennyt vauhdilla. Sivistysvaliokunnassa jatkoimme HE 68/2007 eli kulttuuriaineistojen tallettamista ja säilyttämistä koskevan lain asiantuntijakuulemista. Kokouksen jälkeen pidimme vielä hallitusryhmien yhteispalaverin ja nyt kaiken pitäisi olla valmista. Huomenna tavoitteena käydä asiasta ns. valmistava keskustelu ja niin suuri asia saadaan meillä pikkuhiljaa päätökseen.

Ryhmäkokous torstaiseen tapaan käsitteli politiikan ajankohtaisia aiheita ja samoja teemoja myös esillä täysistunnon kyselytunnilla. Oppositio teki nyt kovaa työtä pelastaakseen itsensä tehy-asiassa. Heidän tähän astinen politiikkansa oli perustunut salissa potilasturvalain vastustamiseen ja valtion rahan vaatimiseen. Hallitus oli asiassa linjakas ja asia hoitui ja nyt demareilla pelko heiluvasta laivastaan. Meidän tavoitteemme täyttyivät ja jopa ylittyivät ja koko kuntasektori sai historian ehkä suurimmat ja parhaimmat palkkasopimukset. Tätä kun vertaa siihen, että SDP:n ollessa hallituksessa palkkaerot vain maassamme kasvoivat niin voimme varmasti olla yhdessä enemmänkin kuin tyytyväisiä ja Katainenhan lupasi, että tätä nyt aloitettua työtä myös jatketaan.

Nyt kello 17.00 ja kohta lähdemme maanpuolustusaiheiden ympärillä Lopelle Marsalkka Mannerheimin metsästysmajalle. Palataan aiheisiin huomenna.

Kommentit