Perjantai, 23.11.2007

Blogi, perjantaina 23.11.2007

Viiko jälleen perjantaissa. Eilen illalla kävimme tutustumassa bussilastin kanssa eduskunnasta Lopella sijaitsevaan Marskin Majaan. Mukana upea joukko ja teemana maanpuolustusaiheet ja kriisinhallintakysymykset. Tänään tiivis aamu eduskunnassa ja sivistysvaliokunnassa asioita saatetaan loppuun mm. uudistuvan vapaakappalelain osalta valmistavassa keskustelussa ja sen jälkeen sitten viikon päättävä täysistunto. Pitkästä aikaa olin jälleen yötä Helsingissä. Työ vaati pientä asuntoa täältä ja sellainen poksi löytyi. En edes tv:tä asuntoon halunnut vaan vain pöytä ja sänky. Kotini on kuitenkin Lopella.

Nyt töiden pariin.

Kello 16.04 ja juuri kotiin Lopelle. Sivistysvaliokunta ja täysistunto jo takana ja tänään äänestyksen jälkeen hyväksyttiin hallituksen esitys jolla 15 vuoden odotuksen jälkeen opintorahaa korotetaan 15 prosenttia. Samalla päätettiin myös opiskelijoiden oman ns. vapaantulonrajan korottamisesta 30 prosentilla. Asia on hyvä esimerkki siitä miten vaalit vaikuttavat asioihin. Viime vaalikaudella silloinen eduskuntaryhmämme ja muukin kokoomusväki piti vahvasti esillä opintorahan korotusta ja teki työtä asian eteen monella eri taholla. Myös opisjelijajärjestöt ja opiskelijat yleisesti olivat tiukasti asian takana ja vaativat korotuksia. Silloin hallitus ei asiaan tarttunut eikä halunnut asiaa kuntoon laittaa. Erikoisinta oli se, että osa senaikaisista hallituspuolueiden kansanedustajista piti kovaa mekkalaa ja vaati myös asian korjaamista ja opintorahan korotuksia, mutta sitten kun asiasta salissa kokoomuksen esityksestä äänestettiin oltiinkin aivan eri mieltä. Meidän ryhmä piti asiaa siitä huolimatta aktiivisesti esillä ja sama työ jatkui vaaleissa ja kun hallituksessa keskusta sai seurakseen SDP:n sijaan Vihreät ja RKP:n niin tällä yhteenliittymällä asia hoidettiin heti kärjessä kuntoon. Äänestäjien tahto siis näkyi ja homma hoitui.

Ymmärrän kyllä sen, että hallituksessa ei kaikkea voida kerralla hoitaa kuntoon, mutta opintorahan edellisestä korotuksesta ehti kulua 15 vuotta ja sen hoitaminen olisi todellakin pitänyt olla työlistalla jo viime vaalikaudella. Ja ainakin olisi odottanut silloisilta kansanedustajilta rehellisyyttä asiassa. Puhuivat korotuksen puolesta ja toimivat toisin. Olisivat edes sanoneet, että asia hoidetaan heti seuraavan vaalikauden alkajaisiksi. Se olisi ollut reilumpaa kuin tyhjät puheet.

Ja kyllä jollain tavalla populismiltä ja irtopisteiden keräilyltä tuntui viime kauden asianhoitamattomuuden jälkeen SDP:n esitys tänään, että säädöksen voimaantuloa olisi nyt pitänyt aikaistaa. Hallituksen esitys lähtee siitä, että uuden kouluvuoden alusta opintoraha nousee. Demareille tämä ei kelvannut. Itse en olisi kehdannut – näiden saamattomien vuosien jälkeen toimia niin. Mutta jokainen tyylillään.

No nyt asia on kunnossa ja tänään hallituspuoleiden tuella syntyi isossa salissa päätös opintorahan ja vapaantulonrajojen korottamisesta. Sivistysvaliokunnassa saimme mietintöön myös kirjattua ylös sen että työtä opintotuen kehittämiseksi tulee jatkaa tulevaisuudessakin mm. erilaisessa elämäntilanteessa elävien opiskelijoiden näkökulmasta. Tämä seuraava työ jota ryhdymme tekemään. Myös sosiaaliturvauudistuksen yhteydessä varmasti perheiden, lasten ja nuorten asiat laajemminkin esillä.

Tänään eduskunnan hallintovaliokunta kertoi kantansa nuorten aseenkantolupiin. Itse olen suhtautunut asiaan maltillisesti ja tiedän nimittäin sen, että maaseudulla metsästys ja ammunta harrastuksena usein yksi ainoista ja tärkeistä ja myös sen, että ei Jokelan tapauksen ja metsästäjien välille voi vetään yhtäsuuruusmerkkiä tai edes puhua samassa lauseessa.

Nykyisinhän meill nuori eli 15 – 18-vuotias voi vanhempiensa tai huoltajansa luvalla metsästys- tai ampumaharrastukseen liittyen hankkia itselleen aseen ja myös metsätää itsenäisesti. Tänään saadun tiedon mukaan eduskunnan hallintovaliokunta nyt kieltäisi alle 18-vuotiailta omien aseiden ostamisen, mutta sallisi rinnakkaisluvan, jolla nuori voisi edelleenkin saada luvan huoltajan aseeseen. Minusta tämä kuulostaa nyt järkevältä kompromissiltä ja toivotaan, että se kelpaa myös EU:lle. EU:n direktiivihän on kiristämässä maassamme tilannetta ja jos tämä olisi nyt ratkaisu asiaan niin se olisi mainiota. EU:ssa vireillä olevan asedirektiivin mukaan alle 18-vuotias ei saisi aseen hallussapitolupaa ollenkaan. Hallintovaliokunnan esittämän mallin mukaan huoltajan aseeseen luvansaatuaan 15-vuotias saisi metsästää ja harjoitella ilman huoltajan tai muun aikuisen valvontaa. Eli lupavalvontaan tulisi yksi porras lisää jossa ensin huoltajan tulisi läpäistä ja saada lupa ja sitten vielä nuoren. Kuulostaa järkevältä. Asiassa syytä kuitenkin edetä maltilla.

Nyt hetki aikaa olla vain ja nauttia oman kodin rauhasta. Sain tänään joululahjan etukäteen, kun sivistysvaliokunnan kautta tutuksi tullut Tommy Tabermann antoi kotiin lähtiessämme minulle aivan uudet Cupido-kuumalasit. Olemme Tommyn kanssa ystävystyneet tässä puolen vuoden aikana ja erityisesti kirjallisuus ja kulttuuri ovat yhdistäneet ja myös hymy ja nauru. Mukavia hetkiä takana ja varmasti enemmän edessä. Lasit ovat mainiot. Uusi kuumalasi-idea jossa erikoinen kerroslasitekniikka takaa sen, että lasi on pinnasta viileä vaikka sisällä olisi kuumaa. Ja kyljessä luonnollisesti eriomaiset runot. Nyt kokeilemaan kahvin kanssa alkuun.

….

Kerrassaan upea 20-vuotisjuhla Tervastasolla Tervakoskella. Auli ja Anssi Laherto poikineen oli järjestänyt upean ohjelmallisen juhlan ja pöydät notkuivat herkkuja. Itse sain ilon olla paikalla ja tällaisissa juhlissa aina mielellään onkin. Yritys aloitti aikanaan Tervakoskella ja siksi juhla nyt siellä. Nykyisin yritys toimii Hausjärvellä ja myös Virossa ja Hausjärven Yrittäjien puheenjohtajan Erkki Vallan kanssa minulla olikin kunnia ojentaa yrittäjäpariskunnalle Suomen Yrittäjien Kultaiset ansioristit juhlassa. Samalla yritys juhlisti sukupolvenvaihdosta ja uskon, että edessä on upeat seuraavat kaksikymmentä vuotta. Lisää Tervastasosta ja mm. suosiota kovaa kasvattavista Corian-tasoista löytyy netistä www.tervastaso.fi. Kannattaa käydä katsomassa.

Nyt minä kuitenkin nukkumaan. Huomenna lento Rovaniemelle Kokoomusnuorten liittokokoukseen puheenjohtajaksi ja viemään eduskuntaryhmämme tervehdys.

Kommentit