Lauantai, 24.11.2007

Blogi, lauantaina 24.11.2007

Eilen illalla tapahtui mielenkiintoinen säämuutos, joka saikin talven tunnun kertaheitolla ainakin tänne Eteläiseen-Hämeeseen. Ajelin illansuussa ennen kuutta Tervakoskelle onnittelemaan Tervataso Oy:tä ja silloin vielä taivas antoi vettä ja lämpöasteita oli perätis viisi. Muutama tunti myöhemmin sää oli pakkasella ja lumeksi muuttunut sade oli kuurannut puut kauniiksi ja lumi jäi myös maahan. Nyt talventuntua. Ja valoa.

Sitä on varmasti tai siis ainakin talventuntua on enemmän Rovaniemellä jonne tänään suuntaan. Kokoomuksen Nuorten liitto pyysi minua eduskuntaryhmämme nuorimpana johtamaan liittokokouksen puhetta uuden puheenjohtajan valinnan aikana ja myös tuomaan eduskuntaryhmän tervehdyksen. Kutsu josta ei halunnut missään nimessä kieltäytyä. Vaikka tänään myös autourheilun kansallinen keskusjärjestö AKK-Motorsportkin kokoontuu omaan palkitsemisgaalaan ja vuosia olen siellä aina ollut. Nytkin olisi ollut mukava olla sielläkin onnittelemassa kavereita upeasta kaudesta, mutta tehdään se nyt jälkikäteen.

Media on noussut viime päivinä aikavahvasti esille. On puhuttu medianvallasta ja mahdollisuuksista. On pohdittu median onnistumista viranomaisten onnistumisen rinnalla mm. Jokelan tragedian uutisoinnissa ja seuraamisessa. On myös puhuttu paljon ihmisten medianlukutaidosta ja siihen panostamisesta. Itse aina vuosittain käytinkin koulussa aikalailla aikaa median käsittelyyn. Esimerkiksi luokassamme katsottiin aina 4-6-luokilla aamun Huomenta Suomen viimeiset uutiset kello 9.00 ja ne käytiin läpi keskustellen ja poimien sieltä tärkeimmät uutiset ja pureskellen myös niiden taustoja. Myös sanoma- ja aikakauslehtien kanssa tuli tehtyä monenlaista. Toivotaan, että ne antoivat sitä taitoa näille nuorille joiden kanssa vuosien saatossa sain tehdä työtä. Tuota uutisseurantaa voisin hyvin suositella muillekin.

Tänään uutiset kertoivat asiaan liittyen, että Oulussa koolla olevien Pohjoismaisten kielentutkijoiden mukaan enää pelkkä aapinen ei riitä lukutaidon oppimiseen. Tutkijoiden mukaan ekaluokkalainen tarvitsee paljon muutakin luettavaa ja lukemiseen liittyvää tekemistä selvitäkseen nykymaailmasta. Eli heti varsin varhaisessa vaiheessa oppimisprosessia.

On samaan aikaan totta, että ei meidän tarvitse olla lastemme ns. mekaanisen lukemisen taidosta huolissaan. Siinä lapsemme pärjää hyvin kertovat mm. tehdyt PISA-tutkimukset ja kaiken lisäksi oppimistulokset ovat yhtä hyviä kuin ennenkin, vaikka luokkakoot ovat suurentuneet. Nyt tosin luokkakokoihin ollaan hallituksen toimesta puuttumassa ja hyvä niin. Uutisen mukaan isommissakin ryhmissä lapset oppivat lukemistaidon samassa ajassa ja yhtä hyvin koulusta riippumatta, mutta enää tänään tämä ei riitä ja varmasti pienemmät ryhmät antavat enemmän tilaa muulle tai oikeastaan laajemmalle oppimiselle. Uutisessa lainattu kasvatustieteiden professori Riitta-Liisa Korkeamäki totesi, että pientenkin lasten kanssa pitäisi päästä sähköiseen mediaan kiinni ja yleisestikin mediakasvatukseen. Olen 110 prosenttisesti samaa mieltä ja tämän eteen on syytä tehdä työtä. Hyvä, että asia nousee nyt näinkin esille.

Nyt kuitenkin viimeiset paperit printteristä ulos ja sitten Helsinki-Vantaan lentokentälle ja sieltä Rovaniemelle. Katsotaan miten sieltä saan nettiyhteyksiä majapaikkaani, mutta viimeistään huomenna palataan niihin tunnelmiin.

Nyt Rovaniemellä. Lento vajaan puolituntia myöhässä koneenvaihdon takia ja sainkin mennä kentältä aivan suoraan kaupungintalolle kokouksen juhalliseen avaukseen. Avajaisissa toin eduskuntaryhmän tervehdyksen Kokoomusnuorten liittokokoukselle ja tämän jälkeen johdinkin loppupäivän kokousta mm. ohjelman hyväksymisen osalta ja mikä hienointa illalla vielä uuden puheenjohtajan valinnan. Pitkäaikainen ja menestynyt Tuomas Nurmela jätti paikan ja nyt tärkeälle paikalle kisasi kaksi osaavaa nuortamme Teppo Leinonen ja Matti Rantanen. Mielenkiintoinen valintaprosessi virallisine tentteineen. Lopulta äänestyksessä valituksi tuli Teppo Leinonen seuraavaksi kaksivuotiskaudeksi. Onnea Tepolle. Nyt Lapin kokoomusnuorten järjestämään iltajuhlaan ja huomenna lennolla etelään.

Kommentit