Torstai, 22.04.2010

Blogi, torstaina 22.04.2010

Aikainen herätys tänään. Säätiedotus lupaili pientä takatalvea ja oli pakko ottaa varmanpäälle. No ei kuitenkaan lunta eikä räntääkään maassa eli työmatka sujunee hyvin. Hyvä niin. Mutta tänään sitten ensin aamusta ympäristövaliokunta ja sitten puoluehallitus. Puoluehallituksessa tänään käsittelyyn ensimmäiset puoluekokouksellemme jätetyt aloitteet ja niiden parissa tässä hyvin kevät meneekin kohti kesäkuuta. Mielenkiintoisia ja erinomaisia aloitteita paljon. Tulen niitä täälläkin esittelemään ja läpikäymään kun saamme puoluehallituksessa rumban käyntiin.

Keskustan sisällä eilinen ydinvoimapäätös kuohuttaa. Kahden lisäydinvoimalan pääarkkitehdin elinkeinoministeri Mauri Pekkarisen eroakin jo vaaditaan omien joukossa ja kovaa kritiikkiä ministeri saa myös eduskuntaryhmältään. Mielenkiintoinen tilanne. Mielenkiintoista on myös vihreiden kiukuttelu. Hallitusta haukutaan ja arvostellaan kovaa, mutta mm. tänään vihreiden Oras Tynkkynen huutaa joka lehdessä, että hallituksessa on ehdottomasti pysyttävä. Eli sellaista arvojen ja periaatteiden kauppaa heillä. Jos hallituksessa ollaan niin silloin pelisäännöt ovat kaikille samat ja jos erityiskohtelua on johonkin asiaan annettu ja sallittu niin ei se tarkoita avointa valtakirjaa mekastamiseen ja huutamiseen. Toivoisin asiallisuutta vihreiltäkin tai siirtymistä toiseen joukkueeseen. Samassa joukkueessa on vaikea pelata eri maaliin tai taklata oman joukkueen pelaajia.

Kauppalehti kuitenkin heittää erittäin vakavan syytöksen vihreiden puheenjohtajan Anni Sinnemäen niskaan. Lehti toteaa, että Sinnemäki on saattanut syyllistyä rikokseen kertoessaan eilen tehdystä päätöksesta liian aikaisin.
Kyse olisi pörssin sisäpiirisäädöksien rikkomisesta ja epäilty sisäpiirivuoto tuli Sinnemäeltä jo eilen aamulla. Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri totesikin, että ”Sinnemäki asetti yhtiöt vaikeaan tilanteeseen. Yhtiöiden mietittäväksi tuli se, missä vaiheessa heidän täytyy antaa tietoa osakkeenomistajille. Kaikille pitäisi tiedottaa samanaikaisesti, ja nyt ne, jotka ovat seuranneet Sinnemäen twitteröintiä tiesivät aiemmin”. Lounameri toteaa Kauppalehdessä myös, että ”Jos Sinnemäki olisi jossakin Fortumin elimessä tilanne olisi aivan selvä. Tämä on tulkinnanvarainen juttu. Lain hengen vastaista vuotaminen toki on.” Erittäin erikoinen ja huolestuttava tilanne ja on varmasti syytä, että asia ja vuoto selvitetään perusteellisesti. Tällainen ei voi sopia vastuullisen hallituksen toimintaan eikä vastuullisen ministerin toimintaan ja siksi jo hallituksen itsensä takia asia on tutkittava. Harmillisiä hölmöilyjä vai vakavampaakin?

Mutta nyt sitten Helsinkiä kohden. Keskustelu varmasti jatkuu. Itse kuitenkin tyytyväinen ennen muuta siihen, että saimme merkittävän uusiutuvan energian lisäpäätöksen ja näin voimme kehittää maamme energiantuotantoa vastuullisesti. Tarvetta on merkittävästi lisätä mm. uusiutuvan energian määrää eli puuta, tuulta ja aurinkoakin. Tämä tämän viikon kovin ratkaisu ja meille tärkeä ratkaisu joka tapauksessa.

….

Tänään todella vauhdikas päivä. Pitkä ja erittäin mielenkiintoinen puoluehallitus tämän päivän ehdoton ykkösjuttu kahden ystävän tapaamisen rinnalla. Puoluehallituksessa kävimme läpi hieman tulevia juttuja ja voin sanoa, että kokoomuksesta puhutaan jälleen. Ja myös kokoomus puhuu ja kuuntelee. Toinen iso kampanja jo julkisuudessakin eli aivan uudenlainen tapa lähestyä maahanmuuttopolitiikkaa. Emme lähde perussuomalaisten ja SDP:n ”maassa maan tavalla”-linjalle vaan avaamme aidon keskustelun kaikkien kanssa. ”Hei, Me kaikki puhutaan maahanmuutosta” –kiertue starttaa ja toivotamme teidät kaikki mukaan. Emme keskustelu siis yksisilmäisesti vain argumenteillä puolesta ja vastaan, hyvä tai paha, vaan rehellisesti ja avoimesti. Onnistuimme aikanaan avaamaan yhden tabun eli ulkopolitiikan puhumisen samalla tavalla kaikkien yhteiseksi puheenaiheeksi Ilkka Kanervan ja Alexander Stubbin johdolla ja nyt haluamme tehdä usein ahdistavaksi menevälle maahanmuuttoväännölle saman. Avoin ja rehellistä yhteistä keskustelua missä ei paineta villaisella, mutta ei myöskään lyödä nyrkillä.

Puheenjohtajamme Jyrki Katainen totesikin, että me suomalaiset haluamme puhua maahanmuutosta, mutta siitä ei yleensä keskustella ilman tunneryöppyä. Hän totesi minusta aivan oikein, että ”maahanmuuttokeskustelussa on sallittava erilaiset mielipiteet” ja, että ”jokaisella on ymmärrettävä tarve tulla kuulluksi. Tämä ei silti tarkoita rasismin hyväksymistä missään muodossa. Siksi Kokoomus ja Kansalliset Maahanmuuttajat ry pitävät tärkeänä, että kaikilla on mahdollisuus osallistua yhdessä keskusteluun”.

Avoimella keskustelulla niin kuin Katainen totesi syntyy ”kunnioitus ja ymmärrys, ja ymmärryksestä on enää lyhyt matka ratkaisuihin”. Onko joku eri mieltä?

Toinen kampanja tulee lähiaikoina. Annetaan sen hautua vielä. Odottaa.

Puoluehallituksessa kävimme tänään laajasti läpi myös viime päivien energiaratkaisut. Olemme erittäin tyytyväisiä ratkaisuun ja ennen muuta siihen, että maamme ottaa nyt tosissaan EU:ssa sovitut tavoitteet uusiutuvan energian merkittävästä lisäämisestä. Vain asiaa tietämättömät ja aliarvioivat puhuvat risupaketista. Nyt tehty mm. tuulienergian ja metsäenergian vahva lisäpanostus on aivan eri luokkaan. Tulemme olemaan uusiutuvan energian parissa pian suunnannäyttäjä. Tärkeä osa kokonaispakettia on myös Venäjältä tuotavan ydinenergian ja kivihiilen polton korvaaminen omalla kotimaisella energiantuotannolla ja pidän kokonaisuutta varsin onnistuneena. Saavutimme erittäin hyvän lopputuloksen.

Ihmeissäni olen kuitenkin seuraillut vihreiden venkoilua. Aikanaan hallitusneuvotteluissa vihreille annettiin lupa syödä periaatteensa ja istua ydinvoimaankin lisää satsaavassa hallituksessa. Tämä on minusta aivan fine, mutta sen sijaan en itse voi hyväksyä mm. Ville Niinistön ja myös puheenjohtaja Anni Sinnemäen törkeää kielenkäyttöä yhteistä hallitustamme kohtaan. Äänestäköön ei ja selittäkööt kannattajilleen miksi tällaisessa hallituksessa haluavat istua, mutta käytöstavat pitäisi muistaa. Hallitusyhteistyö on hyvät vihreät kompromissejä. Emme mekään ole kaikkea tässä hallituksessa saaneet haluammallemme tavalla läpi, mutta olemme hallituksen pelisääntöjen mukaan auttaneet mm. jopa surkeitakin oikeusministerinne esittämiä esityksiä eteenpäin. Yhtenä surullisimpana sakonmuunto-muutokset. Hallituksessa joko ollaan tai ei olla. Sitä joko tuetaan tai ei tueta.

Ymmärrän hyvin, että Sinnemäkeä pelottaa se miten puolueensa kannattajakunta ottaa puolueen hallitusvastuun vastaan. Olen varma, että puolue menettää ääniä, mutta valinta hallituksessa olosta on täysin oma ja vapaaehtoinen. Paikka oppositiostakin varmasti löytyy.

Mutta itse siis toivon, että vihreät palaavat asialliseen hallituspolitiikkaan ja yhteistyöhön. Siellä paljon fiksuja ja hyviä tekijöitä ja osaajia joiden kanssa ollut mukava tehdä yhteistyötä nyt kolme vuotta. Ja voisin jopa toivoa, että yhteistyö jatkuisi pidempäänkin. Mutta fiksusti. Rehellisesti.

Päivään mahtui myös lisäksi mielenkiintoinen eduskuntaryhmän kokous osittain samojenkin aiheiden parissa ja sitten totutun vaisu kyselytunti. Tahtipuikkoa heilutteli Eero Heinäluoma ja Jutta Urpilainen jätti pelikentän suosiolla täysin puolueen todelliseksi johtajaksi nousseelle Heinäluomalle. Mutta kovin vaisua oli keskustelu ja väittelystä ei sanaakaan. Hieman jopa harmittaa. Kyselytunnit parhaimmillaan olleet maamme historiassa hienoja ja mielenkiintoisia vääntöjä ja sellaista ehkä jopa jo pikkuhiljaa jälleen kaipaisi. Ottaisiko Paavo Arhinmäki itselleen takaisin opposition ykkösjohtajan viitan? Hänellä siihen kykyä ja osaamista.

Päivällä tapasin vielä yhden tutun Hämeenlinnasta. Hän lähtee mukaan ensi vuoden eduskuntavaalien kampanjaani ja sammekin hänestä erinomaisen osaajan teamiimme. Olen enemmän kuin iloinen. Ilta sitten verenluovutuksessa ystävän kanssa ja hieman viikonlopun asioita hoitaen. Mutta nyt vielä huomisen ympäristövaliokunnan asiapumaskan pariin. Iso ja tärkeä kokous huomenna edessä mm. Pallas-Ylläs –kansallispuiston erityislaista koskien vanhan hotellin korjausta ja laajennusta. Vaikea asia.

….

Aivan lopuksi. Olen pahoillani, että kotisivuni ovat tänään olleet ainakin osittain nurin. Tekninen ongelma on nyt työn ja selvittelyn alla. Tämäkin teksti pitäisi näkyä normaalisti jälleen jo ennen puoltayötä. Tekniikka on tekniikkaa.

Kommentit