Keskiviikko, 21.04.2010

Blogi, keskiviikkona 21.04.2010

Tänään eduskunnalla tärkeä mielenilmaus, kun yli 400 yksityistä ambulanssia pysähtyy vastalauseeksi suunnitelmille heikentää olennaisesti yksityisten sairaankuljetusfirmojen toimintamahdollisuuksiaan. Asia siis noussut esille uuden terveydenhuoltolain valmistelussa ja olen aiheen parissa jumpannut lukuisia eri kertoja niin täällä talolla kuin sairaankuljetusfirmojenkin kanssa. Jos pahin skenaario toteutuu niin uusi laki laittaisi nykyiset sairaankuljetuksia hoitavat toimijat keskenään täysin eriarvoiseen asemaan ensihoito- ja sairaankuljetuspalveluiden tuottajina ja tätä kautta vaarannettaisiin lukuisten erityisesti pienempien paikkojen laadukkaat ja lähellä olevat palvelut.

Suunnitteilla tai oikeastaan jo valmisteilla olevan tTerveydenhuoltolain mukaan ensihoitopalvelun kustannukset nousevat tulevaisuudessa siten, että palveluja karsitaan sieltä, missä suoritteita tulee niukasti. Tämä siis iskisi juuri kovimmalla kädellä näihin pieniin 6000 – 8000 asukkaan kuntia, mutta muistakaa, että myös isojen kaupunkien reuna-alueille, joissa kokonaistehtävien määrä jää vähäiseksi. Eli kaupungeissa olisi iso vaara, että isoilla väestövastuualueilla, joilla on vahva keskustaajama, reuna-alueiden palvelut näivettyisivät samalla, kun keskustan palvelut tehostuvat. Vastuualueen palvelut keskittyvät tiheimmin asuttuun taajamaan ja noin 5.000 asukkaan kylät ja siis jopa tämän kokoluokan kaupunginosat jäisivät ilman ambulanssia ja nopeaa lähipalvelua. Ja tämä ei missään nimessä olisi ainakaan minusta maamme kannalta hyvää kehitystä.

Suomen Sairaankuljetusliitto kuvasi tilanteen hyvin toteamalla, että ”ymmärrätte tilanteen varmaan yrittäjyyden näkökulmasta, kun tilaajataho ilmoittaa, että ostamme tämän toiminnan esim. 100 yksiköllä, tai annamme sen kilpailuttamatta toiselle palveluntuottajalle eli pelastustoimelle niin tällaisessa tilanteessa yritystoiminnan mahdollisuudet katoavat”.

Uusi laki jos se siis suunnitellulla tavalla nyt etenee mahdollistaisi senkin, että näitä kuljetuksia ei enää sairaanhoitopiirien tarvitsisi lainkaan kilpailuttaa vaan ostopäätös voitaisiin tehdä ilman hintavertailua suoraan pelastuslaitoksilta. Pahimmillaan laki tarkoittaisi siis sitä, että voimaantullessa 6000 – 8000 tuhannen asukkaan kunnissa ja taajamien reuna-alueilla palveluita ei enää ole saatavilla. Ja ainakin itse haluan olla turvaamassa laadukkaat ja kohtuuhintaiset ensihoitopalvelut ja samalla varmistaa palvelujen saatavuus myös jatkossa koko Suomessa ja siksi ymmärrän hyvin tämän päiväisen mielenilmauksen ja olen antamassa sille vahvan oman tukeni.

….

Kansanedustajan työtäni ”tukeva” tai komppaava tukiryhmä Facebookissa kasvaa häkellyttävällä tahdilla. Kiitos Saija Grönholmille ryhmän perustamisesta ja teille kaikille mukaan liittyneille. Ryhmä antaa uutta intoa tehdä tätä työtä ja tehdä työtä myös uudellakin tavalla. Ei sosiaalinen media korvaa toreja ja kahvitilaisuuksia, mutta se antaa aivan uudenlaisen mahdollisuuden yhteistyöhön. Siksi olen siellä eli somessa ja olen myös toreilla. Eli siellä missä myös ihmiset ovat. Liittykäähän mukaan jos Facebook-maailmassa vaikutatte: FB-ryhmä: Timo Heinonen – kansanedustajamme.

Tänään vuorokaudessa ryhmään oli liittynyt jo 284 jäsentä. Kiitos teille.

….

Mutta mahdollisesti tänään jo saamme hallituksemme esityksen uusista ydinvoimalaluvista. Itse uskon, että ratkaisu tullee olemaan kaksi lupaa. Se on maamme tulevaisuuden kannalta hyvä ratkaisu. Uskon, että eilisen merkittävän uusiutuvaan energiaan panostavan paketin ja tämän ydinvoimaratkaisun kanssa meillä on mahdollisuus pärjätä kovenevassa kilpailussa myös huomenna. Katsotaan ja odotetaan.

Nyt päivän kokouksien pariin. Aiheet löydätte muuten aina täältä sivuiltani myös kalenteri-osasta. Siellä mm. valiokuntien kokoukset ja niiden työjärjestykset ja myös asiantuntijalistat.

…..

Eduskuntapäivä näin päätökseen. Nuo kuvat siis kertovat osan tästä päivästä. Aamulla ensin valiokunnan kokous ja sitten kaksi mielenilmausta eduskunnan edessä. Sairaankuljetusfirmojen mielenilmaus keräsi upeasti väkeä paikalle ja huoli oli aito. Itse pidin ryhmämme puheenvuoron portailla ja pääsin keskustelemaan monen paikalla olleen kanssa. Itse nyt toivon, että tässä asiassa löydämme järkevän mallin. Asiaan en nyt enää laajemmin mene, kun aamulla sitä jo täällä käsittelin.

Opiskelijoiden mielenosoitus sen sijaan jäi aikalailla vaisuksi. Väkeä oli paljon odotettua vähemmän paikalla ja ehkä syy tähän oli se, että mielenosoituksen aiheeseen ei ollut enää mitään perusteita. Hallitus ja ainakin kokoomus puolueista on sanonut selkeästi ja yksiselitteisesti ei lukukausimaksuille suomalaisille ja EU:n alueella asuville ja siksikin matto jo aiheen alta vedetty pois. Toivon, että myös muut puolueet kertovat selkeästi ja yksiselitteisesti kantansa lukukausimaksuihin. Maksuton opetus aina korkeakoulua myöten on maamme tärkeä kivijalka tulevaisuudessakin ja näin toivon, että kaikki puolueet näkevät. Ehkä väkeä oli siksikin paikalla vähän kun nykyhallitus on hoitanut monta sellaista asiaa kuntoon jota ei mm. SDP:n ollessa hallituksessa katsottu tarpeelliseksi. Hyvä esimerkki on vaikkapa opintoraha jota nyt korotettiin 15 prosentilla eli opiskejoiden toiveiden mukaan. Tätä korotusta saatiin odottaa 15 vuotta eli aiempikin korotus tehtiin sellaisen hallituksen aikaan missä kokoomus oli mukana. Viime hallitus missä keskustan kaverina oli SDP ei katsonut tätä tarpeista huolimatta tarpeelliseksi hoitaa kuntoon. Arvovalintoja siis ja arvostusta ennen muuta.

Mutta nyt siis iltaa kohden. Illalla odotamme vahvistusta kahdelle ydinvoimaluvalle ja toivottavasti myös vahvistusta sille, että yksi lupa tullaan antamaan korvaavaksi myöhemmin. Palaan aiheeseen.

Kello 20.13 ja näin saimme sitten odotetun päätöksen uusiutuvan energian merkittävän lisärakentamisen rinnalle. Hallitus esittää nyt kahta uutta ydinreaktorin rakentamista ja luvan saajat ovat TVO ja Fennovoima. Näin ollen Fortumin korvaava lisälupa jää odottamaan seuraavaa vaihetta. TVO:n ydinvoimala rakennetaan Olkiluotoon Eurajoelle ja Fennovoiman paikka on joko Pyhäjoki tai Simo. Tällä ratkaisulla ja uusiutuvan energian eilen päätetyllä jättipaketilla maamme on siis 2020 täysin omavarainen energiantuotannossa eikä meidän enää tarvitse tuoda sähköä Venäjän ydinvoimaloista. Minusta hyvä niin. Samalla myös maamme päästöt tulevat vähenemään merkittävästi kun pääsemme eroon mm. kivihiilivoimaloista. Ja kolmantena ja erittäin tärkeänä asiana ratkaisu takaa osaltaan sen, että suomalaiselle teollisuudelle ja tätä kautta työpaikoille sekä meidän kaikkien kodeille voidaan taata kilpailykykyinen perusenergia tulevaisuudessa eikä ratkaisumme tarkoita automaattista maksimihintaan kodeille niin kuin toisenlainen ratkaisu olisi väistämättä tarkoittanut.

Fennovoiman lupa pitää sisällään kummankin luvan viiden vuoden rakennuslupahakuajan lisäksi myös velvoitteen ydinjätehuollon ratkaisemisesta. E.ON.:n ja Atrian, Outokummun, SOK:n ja Keskon sekä paikallisten energiayhtiöiden omistamalla Fennovoimalla ei siis ole vielä loppusijoituspaikkaa ydinjätteelle. Tämä tulee ratkaista ennen rakennusprojektia niin kuin luonnollista on.

Mutta ratkaisu siis maamme kilpailukyvyn kannalta tärkeä ja hyvä ja tästä on hyvä jatkaa eteenpäin hyvinvointiyhteiskunnan pelastamista. Kilpailukykyinen energia on siinä iso juttu. Sillä työpaikoilla ja työllä maamme pelastuu.

Mielenkiinnolla lueskelin tuossa kommentteja ratkaisun jälkeen. Vihreät kritisoivat kovalla äänellä heti tehtyä ratkaisua. Mutta jatkavat TIETENKIN hallituksessa. Sellaista se on vihreiden politiikka. Mielenkiintoista.

Kommentit