Tiistai, 20.04.2010

Blogi, tiistaina 20.04.2010

Eilisillan SM-liigakierros oli parasta mahdollista. HPK raivasi tiensä upeasti finaaliin ja saman teki myös Turun Palloseura. Saamme keväällä täydellisen unelmafinaalin. Urheilussa kevät on muutenkin mestaruusjuhlien aikaan. Erityisen iloinen oli myös Uppopallon SM-liigan loppuhuipennuksesta. Riihimäen Urheilusukeltajat ottivat hienon mestaruuden vuosikausien ykkösen Ahveniston Vesipetojen nenän edestä. Näin siis hienoja yllätyksiäkin hieman pienemmässä lajissa Hämeessä. Mutta nyt jännitetään miten jääkiekon puolella käy.

Mutta nyt sitten jo taasen Helsingissä. Ympäristövaliokunnan kokous kohta alkuun ja tiukka ohjelma päivään. Palailen aiheisiin. Niin ja tuo hieman räväkämpi kirjoitukseni väkivallasta on nyt myös luettavissa täällä kotisivuillani Kynästä-sivulla. Kirjoitus siis tehty Kokoomusnaisten Aika puhua -kampanjaan ja toivonkin, että te kaikki osallistutte kampanjaan ja allekirjoitatte myös tärkeän vetoomuksen osoitteessa: www.aikapuhua.fi. On aika puhua ja tehdä.

….

Kello 21.44 ja juuri Riihimäeltä kotiin. Ilta päättyi vielä tiiviiseen ja tehokkaaseen teamipalaveriin ja sitä ennen tuhti parituntinen maakuntamme ja seutukuntamme erikoissairaanhoidon tulevaisuuskysymysten parissa. Erittäin mielenkiintoinen seminaari-ilta isojen kysymysten parissa ja toivotaan, että Hämeessä on viisautta tehdä palveluiden ja hoidon kannalta oikeita ratkaisuja näissäkin kysymyksissä. On tärkeää turvata erikoissairaanhoidon palveluita myös jatkossa Hyvinkää-Riihimäen 100 000 asukkaan talousalueella ja tässä yksi sellainen iso juttu missä pitäisi pystyä katsomaan yli sairaanhoitopiirin rajankin. Toivon, että se on myös mahdollista. Jos ei nyt niin mahdollisimman pian. Kaupungintalolla myös lyhyt pikapalaveri Riihimäen kaupunginjohtajan ja sivistystoimenjohtajan kanssa Harjunrinteen koulun valtionavusta. Tulen tähän erikoiseen juttuun palaamaan täällä myöhemmin. En kuitenkaan nyt kun asia vielä kesken. Teemme todellakin työtä, että tässä saisimme nyt oikean päätöksen aikaiseksi. Harjunrinteen koulu on todellakin peruskorjauksen tarpeessa ja Riihimäellä on valmius aloittaa työt heti kouluvuoden päätyttyä ja kaikki hakemukset ja muut on hoidettu ajallaan ja säädösten mukaan ja tähän vaatimuksemme kilpistyykin. Palaan.

Mutta päivään mahtui sitten valtaisan isot työt valiokunnissa ja istunnossakin. Istunnossa esillä tänään varsin erikoinen lakiesitys, jossa vihreiden ministeri Tuija Brax esittää minusta ainakin lähes perusteellisesti avioliittoinsituution murentamista. Esitys siis toisi omaisuudenjaon myös avoliittoihin ja vaikka periaatteessa olen vahvasti sitä mieltä, että avoliitossakin ns. heikomman asemaa voisi hyvin vahvistaa niin en sitä itse olisi tekemässä pakolla. Nythän esitetty malli luo avioehtojen rinnalle avoehdot ja asiantuntijoiden mukaan tulee työllistämään vain ja ainostaan asianajotoimistoja erilaisten sotkujen ja tulkintojen kanssa. Surkeasti valmisteltu esitys, joka pitäisi enemminkin kääntää malliin jossa avoliittoon päätyvät parit tekisivät vapaaehtoisen sopimuksen suhteen aikana halusta jakaa suhteen aikana kertyvää omaisuutta mahdollisen eron aikana. Ymmärrän hyvin, että tällainen sopimus olisi paikallaan esimerkiksi silloin kun perheen vanhemmista toinen jää kotiin hoitamaan perhettä ja kotia ja toinen jatkaa työelämässä mahdollisesti luoden uraansa eteenpäin. Mutta avoliittossa homman pitää mennä vapaaehtoisesti eikä ylhäältä sanellen. Tätä varten on olemassa avioliittoinstituutio ja se on kaikkien parien itse valittavissa. Mutta itse uskon, että surkea esitys tulee kaatumaan viimeistään istuntosalissa, mutta mahdollisesti jo valiokuntakäsittelyssä. Esitys on niin tulkinnanvarainen, sotkuinen ja jopa moniavoliittoisuuden salliva, että se siitä.

Valiokunnissa työstimme tänään loppuun mm. perusopetuslain suuruudistusta erityisopetuksen osalta ja ympäristövaliokunnassa valmiiksi lausuntomme maamme ilmasto- ja energiapolitiikasta ja valmistavaan keskusteluun myös kaivoslaki. Isoja ja vaikeita juttuja kuten myös tällä viikolla myös loppukeskusteluumme tuleva Pallas-tunturin hotellihankkeen lainsäädäntötyö. Esitys en ole valmis hyväksymään jos emme siihen saa muutamia tiukkoja lisävaatimuksia. Teemme työtä niiden parissa vielä.

Päivän isojuttu oli ratkaisu erittäin mittavasta uusiutuvan energian tukipaketista. Ratkaisulla tähdätään siihen, että pystymme täyttämään EU:n velvoitteen nostaa maamme uusiutuvan energian osuus 38% 2020 mennessä. Esityksessä tullaan lisäämään verotukea mm. puuhakkeelle ja kivihiilen käyttöä sähkön- ja lämmöntuotannossa tullaan korvaamaan jopa puolet biopolttoaineilla. Paketissa mukana myös tuulivoimalle tuleva takuuhinta ja liikennepolttoaineiden uusiutuvan energian osuuden nosto 20 prosenttiin. Hallituksemme linjauksen mukaan uusiutuvan energian lisäyksestä puusta saadaan 55%, 16% biopolttonesteistä, 15% tuulivoimasta ja 8% lämpöpumpuista ja valtion tuki uusiutuvalle energialle noussee vuoteen 2020 mennessä runsaaseen 300 miljoonaan. Ja lisäksi 100 miljoonaa varataan erilaisiin investointitukiin. Pidän nyt tehtyä ratkaisua erittäin merkittävänä ja sen vaikutukset tulevat näkymään pitkään. Olen tyytyväinen, että painotuksemme uusiutuvan energian merkittävästä lisäyksestä nyt toteutuu ja uskokaa tai älkää niin kymmenen vuoden kuluttua uusiutuvan energian tuotanto vastaa jo kolmen ydinvoimalan tuotantoa. Ei siis aivan pienistä asioista puhuta. Ja nyt myös tehdään. Tällä viikolla kokonaisuus jolla on tarkoitus turvata hyvinvointiyhteiskuntamme tulevaisuus osaltaan täydentyy vielä ydinvoimapäätöksellä. On tärkeää korvata nyt Venäjältä tuotava ydinvoimasähkö kotimaisella tuotannolla ja myös vaihtaa kivihiili päästöttömään ydinvoimaan. Ratkaisu löytyy kahdesta uudesta ydinvoimaluvasta ja ehkäpä tuo kolmas jätetään odottamaan. Sen aika on kun nykyiset voimalat tulevat uudistusvaiheeseen. Neuvotteluratkaisu tästä vielä tällä viikolla.

Kommentit