Maanantai, 19.04.2010

Blogi, maanantaina 19.04.2010

Energiakeskustelu on saanut hieman erikoisiakin piirteitä viime päivinä. Asia on kesken ja nyt jo keskustan ministerit ovat ilmoittaneet, että kaksi ydinvoimalupaa on tulossa. Odotankin suurella mielenkiinnolla mitkä ydinvoimahakemukset Pekkarinen tulee nyt hyväksymään tai esittämään eteenpäin.

Lupien myöntäminen aluepolitiikalla perustelemisella olisi enemmän kuin kyseenalaista. Itse näen, että kaikki kolme hakemusta täyttävät tämän aluepoliittisen näkökulman. Rehellisyyden nimissä sijaintipaikkaa työllistävät vaikutukset ovat joka tapauksessa varsin vähäiset jos niitä verrataan siihen miten paljon ydinvoimahankkeet hyödyttävät koko maatamme. Maamme energiaomavaraisuutta, mutta ennen kaikkea jokaista kotitaloutta ja energiaintensiivistä teollisuuttamme. Aivan ja ilmastovaikutuksista puhumattakaan. Olen ehdottomasti sitä mieltä, että ratkaisut on tehtävä vain ja ainostaan faktoihin perustuen. Tätä vaatii jo yksin koko poliittisen järjestelmämme uskottavuus näiden kaikkien vaalirahakohujen ja niihin liittyneiden painostusväitteiden kanssa mm. kaupanalalla.

Itse en kuulu intomielisimpiin ydinvoiman kannattajiin. Itse näen keskeisen tärkeäksi kuitenkin turvata teollisuutemme toimintaedellytykset huomennakin ja sitä kautta työpaikat. Ja en näe missään tapauksessa järkeväksi tehdä kaikkea mahdollista sen eteen, että kotiemme energialaskut olisivat huomenna kohtuuttoman suuria.

Itse siis kannatan ensisijaisesti uusiutuvan bioenergian vahvaa lisärakentamista. Meidän tulee satsata lisää erittäin paljon mm. tuulivoimaan, mutta itse pidän erittäin tärkeänä, että korvaamme myös kotimaisella tuotannolla nyt Venäjältä tuotavan ydinsähkön. On tärkeää vahvistaa maamme omaa energiantuotantoa ja tehdä maastamme energiaomavarainen. Kannatan siis myös ydinvoimaa jos sillä korvataan maahamme Venäjältä tuotava ydinsähkö. Sähköä tuodaan muuten Venäjältä juuri yhden ydinvoimalan verran.

Olen myös valmis kannattamaan kolmeakin lupaa jos hakemukset täyttävät maailman tiukimmat vaatimuksemme. Lisäksi olen itse valmis aikatauluttamaan ja porrastamaankin rakentamista lupaprosessissa ja myös rajaa ydinsähkön viennin pois, jos tällaiseen on vahvaa vaatimusta. Mutta en tule hyväksymään esitystä joka on tehty vain ja ainostaan aluepoliittisin perustein. Sellaiselle esitykselle minä sanon äänestyksessä ei.

Eli loppujen lopuksi voin todeta, että me tarvitsemme uusiutuvaa energiaa lisää aivan tolkuttomasti esimerkiksi tuulen ja puun käyttöä. Meidän tulee hyödyntää mm. metsiemme energiavarantoa aivan uudella tavalla ja ottaa käyttöön myös merkittävästi lisää tuulivoimaa. Mutta en usko, että nekään riittävät kattamaan Venäjän tuontienergiaa eikä myöskään poistuvia hiilivoimaloita. Perustelen ydinvoiman lisätarvetta myös sen päästöttömyydellä ja sillä, että rakentamisessa ei valtio joudu maksumieheksi. Eli en ole löytänyt järkeviä perusteita sanoa ydinvoimalle täysin eikään. Hyvinvointiyhteiskuntamme tarvitsee kohtuuhintaista energiaa ja sen takia kannatan uusiutuvan energian rinnalla myös ydinvoimaa. Nyt rakenteilla oleva Olkiluoto 3 valmistuu vuodeksi 2020.

Mutta jäämme siis odottamaan energiaministeri Mauri Pekkarisen esitystä. Toivotaan, että se on huolella tehty ja valmisteltu. Muunlaistakin viestiä valmistelusta olemme jo mediastakin saaneet. Ja toivotaan, että se perustuu muuhunkin kuin aluepoliittisiin perusteluihin.

Tänään maanantaina kuitenkin tiukka maakuntapäivä. Tarkoitus hoitaa muutamia asioita Riihimäellä ja Hämeenlinnassakin ja sitten ilta niin kuin eilen kerroin Lopella kunnanhallituksen parissa. Esillä mm. tänään elinkeinostrategiamme päivittäminen, SoTe-muutoskuntayhtymän jatkovalmistelun linjauksia ja reilu kymmenen muutakin isompaa ja pienempää asiaa. Tuo esityslista löytyy siis kuntamme nettisivuilta ja mielelläni siihen liittyviin kysymyksiin jälleen vastailen ja myös kommenttejanne otan vastaan. Rohkeasti vaan yhteyttä.

Mutta nyt töiden pariin. Kone jo siis auki ja nyt kirjoitustöitä, sitten Hämeenlinna, Riihimäki ja Loppi -maakuntakierrokselle.

…..

Kello 21.35 ja vajaa tunti sitten kotiin Lopen kunnahallituksen kokouksesta. Asialista ei kovin monimutkainen, mutta taustakeskustelu mm. seutukuntamme sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamisesta vei oman aikansa, kuten myös kuntamme uudistettava elinkeinostrategia. Kummankin parissa työ vielä jatkuu ennen varsinaista vientiä valtuuston päätettäväksi. Huomenna mm. SoTe-uudistus esillä kunnanhallitustemme yhteistapaamisessa jne. Mutta monenlaista tänään eteenpäin saimme ja toivotaan, että myös Hämeenlinnan ja Riihimäenkin jutut onnellisesti maaliin. Toivotaan ja uskotaan niin. Ainakin tänään näyttivät hyvältä ja olikin mukava käydä keskustelua kun kaikilla näistä asioista varsin samanlaiset näkökulmat. Kyseessä ei siis ole tuo SoTe-asia vaan muutamat muut jutut. Palaan niihin varmasti tässä kevään mittaan vielä.

Huomenna sitten eduskuntaviikko käyntiin. Valiokuntien kokoukset ja täysistunto edessä ja mahtuuhan viikkoo myös puoluehallituksemmekin kokous ja siellä jo pikkuhiljaa aiheita kohti puoluekokousta. Puoluekokousaloitteita olenkin tuossa mukavasti saanut myös kommentoitavaksi ympäri maan ja paljon mielenkiintoisia järjestökentästä kumpuavia esityksiä tulossa. Niissä linjataan huomista vahvasti. Mutta nyt hetki vielä huomisten papereiden kanssa ja sitten nukkumaan. Aikainen kukonlaulu huomenna.

Tänään hyvä ystäväni ja yksi tärkeä tukijani Grönholmin Saija oli rakennellut Facebookiin uuden tukiryhmän – ”Timo Heinonen – Kansanedustajamme”. Mielenkiinnolla olen seuraillut miten ryhmä on kasvanut ja nyt jo muutaman tunnin pystyssäolon jälkeen mukana yli 120 jäsentä ja koko ajan uusia. Kiitos Saijalle tästä ja kiitos teille kaikille komppaajilleni mukaanliittymisestä.

Kommentit