Torstai, 22.03.2007

Blogi, torstaina 22.03.2007

Ensimmäinen Eduskuntapäiväni on tänään. Nyt aamulla ylös. Hieman turhankin aikaisin, mutta joku kumma ajoi ylös. Sellaista se elämä on. Ihmismieli. Tänään kello 12.00 alkaa siis varsinaisesti Eduskuntaurani. Eduskuntaryhmä kokoontuu järjestäytymiskokoukseen Sirpa Asko-Seljavaaran johdolla ja valitsemme mm. ryhmällemme puheenjohtajan, varapuheenjohtajat, ehdokkaamme eduskunnan puhemiehistöön ja saamme tiedon valiokuntapaikkajärjestelyistä. Mielenkiintoista on myös kuulla puolueemme puheenjohtajan Jyrki Kataisen katsaus poliittisesta tilanteesta. Jyrki oli muuten kokoomuksen nuorin kansanedustaja kaksi edellistä kautta ja nyt se viitta on minun harteillani.

Eduskuntaryhmämme kokouksen jälkeen kello 15 on vielä Eduskunnan tervetulotilaisuus ja illalla olen lupautunut puhujaksi Hausjärven kokoomuksen kevätkokoukseen ja vieraaksi myös Riihimäen kokoomuksen vastaavaan tilaisuuteen. Mielenkiintoinen päivä on siis luvassa.

Tänään varmasti kuulemme lisää miten asiat tästä etenevät ja mitä tuleman pitää. Oppia siis jokainen päivä.

Aamulla saimme tietoa, että keskustan piirijohtajat uskovat seuraavan hallituksen rakentuvan keskustan ja kokoomuksen varaan. Keskustan puheenjohtaja ei vielä asiaa ole ns. vahvistanut ja näyttää siltä, että demareita pidetään hieman meidän pelottelijoina siinä vieressä räksyttämässä. Minusta vaalitulos ei jätä asialle sanansijaa ja uudessa hallituksessa tulee joka tapauksessa olemaan toisena osa puolena kokoomus ja toivon, että toisena osapuolena on keskusta. Keskustasta samaa toivoivat Kemissä ilmestyvän Pohjolan Sanomien haastattelemat kaikki 21 piirin puheenjohtajaa, jotka arvioivat, että SDP:n ja keskustan punamulta vaihtuu sinivihreään hallitukseen. Tämä keskusta-oikeistolainen hallituspohja ei ole läheskään kaikkien piirijohtajien oma suosikki, mutta vaalitulosta pidetään niin selvänä, ettei uutta kokoonpanoa voida ohittaa.

Tästä se siis alkaa. Pidetään yhteyttä ja vielä käytössäni on vain tuo oma sähköpostini timo.heinonen@teehoo.com. Siihen saa postia laittaa ja soitellakin saa. Nyt on hieman rauhoittunut ja olen pystynyt vastailemaankin puheluihin ja viesteihin.

Kello 17.22 ja ensimmäinen päivä Eduskunnassa takana. Kieltämättä aamulla oli hieman erikoinen tunnelma, kun ajelin Helsinkiin ja kun astelin ylös talon portaita. Niin kuin minulle oli kerrottu – talon väki tunsi meidät kaikki uudetkin edustajat ja puhuttelivat ovelta alkaen aina oikealla nimellä. Tuntui tervetulleelta. Palvelu oli loistavaa ja ohjaus hyvää. Tiedot ja kortit löytyivät ja tuttuja naamoja heti aamusta onnittelemaan ja kättelemään. Konkarit neuvoivat auliisti ja oli kieltämättä erikoinen tilanne sekin, kun lounaalla Pertti Salolainen oli varannut paikan minulle ja pyysi viereensä. Olin otettu.

Päivän varsinainen ohjelma oli siis ryhmämme järjestäytymiskokous. Puheenjohtajaksi valitsimme Jyri Häkämiehen ja varapuheenjohtajiksi Suvi Lindenin, Jan Vapaavuoren ja äänestyksen jälkeen Anna Holmlundin. Puhemiesehdokkaaksi nyt valitsimme yksimielisesti Ilkka Kanervan. Nämä valinnat nyt siis voimassa siihen asti kunnes hallitus nimitetään ja silloin paikat vielä uusjakoon. Osa siirtynee ministereiksi ja osa muihin tehtäviin ja osa jatkanee. Ne selviävät tässä lähiviikkoina.

Samalla kävimme laajan keskustelun menneistä vaaleista ja hallitusneuvotteluista. Viralliset tavoitteemme yms. tulevat julkisiksi asioiden edetessä, mutta voin hyvin todeta, että oli ilo huomata, että oman tavoitelistani asiat vahvasti esillä keskustelussa. Asiat etenevät ja jo ensi viikolla olemme viisaampia ja kuun lopussa hallitusneuvottelut ovat jo pitkällä.

Iltapäivällä vielä Eduskunnan pääsihteeri Seppo Tiitinen kertoi talon käytännön asioista ja katsastin huoneeni yms. sellaista asioiden käynnistelyä. Huoneeni tuli nyt kuitenkin vanhalta puolelta. Sain itselleni ja avustajalleni huoneet vanhalta puolelta loistopaikalta – muuten Vapaavuoren Jannen vanha huone. Hyvä siis aloittaa siitä.

Nyt hetki vapaata. Kuppi kahvia Riihimäen Kulmakonditoriossa ja sitten ensin Riihimäen kokoomuksen kevätkokoukseen ja sieltä puhujaksi Hausjärven kokoomuksen kevätkokoukseen. Huomenna ei Eduskunnassa varsinaisia toimia ja näin pidämmekin Kiitos-kahvitilaisuuden iltapäivällä Riihimäen vaalikahvilalla. Tervetuloa kahville ja kakulle.

….

Kello 21.14 ja ensimmäinen eduskuntapäivä päätökseen. Kävin tervehtimässä ja kiittämässä Riihimäen ja Hausjärven kokoomusväkeä paikallisten kokoomusyhdistysten kevätkokouksissa. Vastaanotto oli hyvä. Lupasin jatkossakin olla helposti lähestyttävä, tavoitettava ja työnsä hyvin tekevä luottamushenkilö ja kannustin kummassakin kokouksessa seuraamaan ja tarkkailemaan toimiani ja tekemisiäni. Moittimaan jos siihen on aihetta, neuvomaan kun siihen on aihetta ja tarvetta, auttamaan kun apua tarvitsen ja kehumaankin jos siihen on aihetta. Haluan tehdä tätä työtä vuorovaikutuksessa ihmisten kanssa yli puoluerajojenkin. Nyt kotona. Huomenna aamupäivällä vapaata. Palautamme vaaliauton Helsinkiin ja sitten iltapäivällä Kiitos-kahvit Riihimäellä. Nähdään.

Kommentit