Keskiviikko, 21.03.2007

Blogi, keskiviikkona 21.03.2007

Tahti jatkuu hurjana. Huomenna aloitamme jo uuden eduskuntaryhmän kanssa ryhmäkokouksilla ja tänään kuntapuolen asioita koko päiväksi. PARAS muuttaa toimintaa – koulutus- ja kehittämishankkeen toinen päivä on tänään ohjelmassa Hämeenlinnan Aulangolla. Hankkeen järjestäjänä on Helsingin yliopiston Koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenia osana Osaavat kunnat -projektia ja käytännön moottorina Audiator. Mukana projektissa on koko talousalueemme eli neläjä kuntaa Riihimäki, Hyvinkää, Hausjärvi ja Loppi. Kehittämishanke alkoi Vanajanlinnalta joitakin viikkoja sitten ja nyt työskentelyn jälkeen on toisen lähipäivän aika.

Sunnuntain vaalien tulos vahvistetaan tänään. Vaalipiirilautakunnat aloittivat äänestyslippujen tarkastuslaskennan heti maanantaina ja tänään ilta kuuteen mennessä tarkistuslaskennan tulee olla valmis ja sen jälkeen tulos vahvistetaan. Tämän jälkeen lautakunnat kirjoittavat valtakirjat meile kansanedustajiksi valituille ja niiden tarkastaminen alkaa eduskunnassa ensi maanantaina ja itse työ sitten heti tiistaina ja keskiviikkona puhemiehen valitsemisella. Mutta tänään siis kuntapäivä.

….

Puheet uudesta hallituksesta kiihtyvät koko ajan. Minusta on väistämätön tosiasia, että ihmiset ovat nyt äänestäneet maahamme keskusta-oikeistolaisen hallituksen ja keskustan ja kokoomuksen varaan uusi hallitus tullaan rakentamaan. Keskustalla ja kokoomuksella on jo kahdestaan enemmistö kansanedustajista, mutta ei toki riittävää enemmistöä. Jos mukaan otetaan RKP hallituspohjan vahvuus nousee 111. Se on ehkä äärirajoilla toimivuuden kanssa. Jos hallitus muodostuu neljästä puolueesta KD:t nostaisivat hallituspohjan vahvuuden RKP:n kanssa 118 ja vaihtoehtoisesti Vihreät KD:n kanssa 126:teen. Tässä ehkä luonnollisimmat vaihtoehdot. Omassa listassani KD:t ja RKP ovat lähes tasoissa ja hieman karsastan Vihreitä ainakin tässä vaiheessa. Toisaalta vihreät arvot ovat tärkeä osa uutta hallitusta, mutta onneksi myös keskusta ja kokoomus ovat nostaneet nämä asiat listoillaan ylös. KD:n linjassa minua miellyttää perheasioiden tärkeys, mutta toki moni asia ihmetyttääkin. Mielenkiinnolla saamme siis seurata hallitustunnustelujen etenemistä ja ennen muuta tärkeää on, että hallitus saa toimivan ja puuttuvan ohjelman.

….

Tänään vietetään myös YK:n rasisminvastaista päivää nyt jo yli 40 kertaa. Ensimmäisen kerran rotusyrjinnän tuomitsevaa päivää vietettiin jo vuonna 1966 ja alkusysäyksen päivän vietto sai vuoden 1960 tapahtumista. Silloin 21. maaliskuuta eli nyt jo 47 vuotta sitten Etelä-Afrikan poliisi avasi tulen rauhalliseen mielenosoittajajoukkoon Sharpevillessa ja 69 mielenosoittajaa kuoli. Tänään Punainen Risti järjestää päivään liittyen tapahtumia eri puolilla Suomea. Järjestö houkuttelee ihmisiä luopumaan ennakkoluuloistaan roskiskampanjalla. Idea on siis yksinkertainen – ihmisiä pyydetään kirjoittamaan ennakkoluulojaan paperille ja sitten heitämään paperin roskiin. Oivallinen idea. Opettajana aina korostin lapsillekin, että meistä kaikki ovat erilaisia, mutta kuitenkin saman arvoisia. Muistetaan se siis tänään ja erityisesti huomennakin.

Nyt Hämeenlinnan Aulangolle kunta- ja palvelurakennehankkeen pariin.

….

Tänään Aulangolla käsittelimme kunta- ja palvelurakenne hankkeen etenemistä ja mm. puitelain toimepanosuunnitelmaa. Isoja ja tärkeitä asioita ja mielenkiintoinen päivä. Tahti tämänkin asian kanssa hurja ja tämän kevään aikana tulee tapahtumaan paljon.

Tänään vielä muutama lehtihaastattelu ja hieman asioita huomista ensimmäistä eduskuntapäivääkin varten kuntoon.

Päivällä MTK:n puheenjohtaja Mikael Hornborg otti kantaa ruuan arvolisäveron alentamiseen. Horberb totesi, että ruuan alvin alentaminen ei ole Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton MTK:n kärkitavoitteita nyt tönalle tulevassa hallitusohjelmassa, mutta sen sijaan sen sijaan perintöveroa olisi järjestön mukaan alennettava. Hornberg totesi, että ruuan alvin alennuksen hyöty ei tulisi viljelijöille saakka, vaan jakautuisi muihin portaisiin.

Hornborgin perusteet ovat yhtenevät perintöverotusta koskevassa kysymyksessä kanssani. Eduskuntavaalikampanjan aikana nostin esille monessa eri tilanteessa perintöveron merkityksen tai haitan perheyrityksille ja maatatiloille ja tänään Hornberg totesi, että perintöveron korjauksella sukupolvenvaihdokset vauhdittuisivat. Näin saataisiin samalla myös lisää puuta markkinoille. Erittäin hyvä, että MTK tuli näin vahvasti asiassa esille ja toivotaan, että keskustan ja kokoomuksen kanssa asiasta löytyy hyvä ratkaisu hallitusneuvotteluissa.

Minusta asia on tärkeysjärjestyksessä hyvinkin korkealla. Suomalaisen yritysvarallisuuden tulisi säilyttää tulevaisuudessakin kilpailukykynsä myös sukupolvenvaihdosmurroksen yli ja tärkeää olisi myös turvata yritysten pysyminen suomalaisten määräysvallassa. Näiden ongelmien ratkaisemiseksi tarvitaan erilaisia uudistuksia, joista perheyrityksille ajankohtaisin on minusta ennen muta yritysvarallisuuden perintöverosta luopuminen. Perintövero rasittaa nimenomaan perheyrityksiä, eikä vastaavaa rasitetta ole muilla yrityksillä. Tämä on tärkeää muistaa, myös se, että muutaman lähivuoden aikana siirtyy 40 000 yrittäjää eläkkeelle ja tämän hetken tiedon mukaan vain noin 20 prosenttia yrityksistä onnistuu toteuttamaan sukupolven vaihdoksessa ja loput vaihtaa muuten omistajaa tai pahimmassa tapauksessa yritys lopettaa. Kokonaan lopettavien yritysten määrä on noin 40 prosenttia. Tämä on yhteiskunnallisesti todella iso asia, mihin pitää vastata yhteiskunnallisilla toimilla tehokkaasti. Perintöverosta luopuminen mahdollistaisi yrityksissä sukupolven vaihdokset ja yrittäjyyden jatkumisen.

Perintöverosta luopuminen turvaisi myös perheiden ja aviopuolisoiden tulevaisuutta. Verosta luopumisella vahvistettaisiin myös kaikkein köyhimpien tilannetta

Hyvää teki. Tänään muutaman viikon. Taisi neljän viikon tauko ratsastukseen tulla. Paluu siis hevosen selkään. Tätä hetkeä olin odottanutkin jo liian pitkään ja oli upeaa päästä jälleen ratsastamaan. Itse asiassa tauosta huolimatta yhteistyö pelasi hienosti ja kaikki meni – hyvin tai ainakin melkein. Ratsastus on laji missä aina opittavaa riittää ja se onkin homman suola ja sokeri. Niin vaativaa, että siinä ei valiokuntia paljon ehtinyt selässä miettiä. 110 prosenttista keskittymistä ja saumatonta yhteistyötä. Sitä se vaatii ja silloin kun niin käy niin hyvältä tuntuu. Selkäkin tätä kaipasi ja nyt sairaan hyvä olo.

Tunnin jälkeen Vaahteramäen Ratsutallin isäntäväki Minna, Jallu, Okku ja Thelma tarjosivat koko ryhmällemme shampanjaa ja vaahtokarkkeja ja olikin kiva istua toista tuntia tunnin jälkeen ja jutella niitä näitä. Aloitin aikanaan ratsastuksen samalla tallilla – kohta kuusi vuotta sitten – tai tallia ei vielä silloin ollut, mutta samassa paikassa ja kerta viikossa pitää ratsaille päästä. Toivotaan, että löydän raon jatkossakin. Kiitokset.

Nyt saunaan ja aamulla sitten Helsinkiin. Elämäni ensimmäinen työpäivä Eduskunnassa. Jännittääköhän?

Kommentit