Perjantai, 23.03.2007

Blogi, perjantaina 23.03.2007

Tänään Kiitos Kahvit Riihimäellä Hämeenkatu 38:ssa kello 14-18. Tervetuloa täytekakkukahville ja keskustelemaan vaaleista ja tulevastakin. Mukana myös kampanjaväkeä.

….

Tänään Eduskunnasta vapaapäivä tai siis varsinaisesti työt alkavat vasta maanantaina valtakirjojen tarkistuksella ja sitten tiistaista eteenpäin täysistunnoilla. Tänään perjantaina saa siis hetken hengähtää.

Uutiset kertoivat aamulla minulle tuttua uusista. Suomeen syntyy tänä päivänä joka vuosi yli 200 uutta hevosyritystä ja uusia työpaikkoja jopa 500. Tällä hetkellä hevosala työllistää koko- tai osa-aikaisesti yli 15 000 henkilöä, kun koko maassa on 35 000 hevosen omistajaa, ratsastusta harrastavia jopa 117 000. Tämä on asia mikä pitää ottaa huomioon monestakin eri näkökulmasta. Hevosala on merkittävä maaseudun elinvoimaisuustekijä, viihtyvyystekijä ja vetovoima ja kasvutekijä, mutta meidän täytyy myös huolehtia alan elinvoimaisuuden mahdollisuuksista.

MTV3:n kertoi, että tämän vuosituhannen ilmiö on ollut ennen muuta hevosmatkailu ja tähän erikoistuneita talleja on maassamme jo reilusti yli 100. Kuitenkin Laurea-ammattikorkeakoulun selvitysraportin mukaan hevoskasvatus, ravivalmennus ja ratsastustoiminta tulevat säilymään hevosalan päätoimintamuotoina, mutta kasvua odotetaan erityisesti hevosten hoitopalveluihin ja hevosmatkailuun.

….

Aamun uutiset kertoivat myös, että jo yli puolet kunnista maksaa lääkärien normaalin palkan päälle jotain lisää lääkäripulan helpottamiseksi. Omalla seutukunnallamme on myös suuria ongelmia lääkärinpaikkojen täyttämiseksi ja tässä asiassa sain positiivisia uutisia keskiviikkona. Kahden maaseutukuntamme lääkäritilannetta ollaan ainakin yrittämässä ratkaista juuri maaseutukuntien palkkalisällä. Tieto oli minulle mieluisa ja sen suuntainen mitä olemme vaatineet. Asia pitää ratkaista vaikka se hieman maksaisikin enemmän ja asian ratkaisijana tulee olla kuntayhtymä jolta kuntamme palveluita ostavat ja jonka jäsenenä kuntamme vain tätä varten ovat. No nyt asia etenee ja hakuilmoituksissa palkka jätetään Riihimäen seudun terveyskeskuksen kuntayhtymän johtajan Tero Pitkämäen mukaan ns. auki. Keskustelin asiasta Pitkämäen kanssa viikolla ja sain tällaisen tiedon suoraan häneltä. Toivotaan, että tämä houkuttelee hakijoita seutukuntamme maaseutukuntiin Lopelle ja Hausjärvelle.

Jo puolet Suomen terveyskeskuksista maksaa jonkinlaisia työehtosopimuksen ylittäviä korvauksia lääkäreille. Käytössä on uutisten mukaan hyvinkin erilaisia toimintamalleja. Maksetaan sopimuksia kovempaa palkkaa tai sitten lääkäri saa erillisen korvauksen oman väestövastuualueen ulkopuolisesta potilaasta. Esimerkiksi Imatra korotti lääkärien kuukausipalkkaa tuhat euroa. Vantaalla taas harkitaan kuulemma 15 euron käyntikorvausmaksun lisäksi siirtymistä listalääkärimalliin. Tässä mallissa lääkäri voisi itse päättää potilasmääränsä ja säädellä työkuormaansa ja malli antaisi myös potilaalle enemmän mahdollisuuksia valita lääkärinsä.

Lääkäriliiton neuvottelupäällikkö Mikko Kangas on kuitenkin uutisten mukaan sitä mieltä, että lääkärien työolojen korjaaminen on paras keino saada lääkäriasiat kuntoon. Tässä olen täysin samaa mieltä. Työolosuhteiden ja työmäärän kohtuullistaminen tai työntekijämäärän lisääminen onkin keskeinen toimenpide yleensäkin terveydenhuollossamme ja hoiva-alallamme. Toivotaan, että asiaan saadaan valtakunnankin tasolla muutoksia ja korjauksia.

….

Nyt Helsinkiin palauttamaan vaaliautomme ja sitten Kiitos Kahvit Riihimäellä. Nähdäänhän?

….

Yli 100 ihmistä kävi kakkukahvilla Riihimäen vaalikahvilalla tänään perjantaina 23.3. kello 14-18. Kuusi suurta täytekakkua meni kaupaksi ja tunnelma oli hyvä. Oli kiva nyt vaalien jälkeen heti keskustella ihmisten kanssa menneestä kampanjasta, kertoa hieman ensitunnelmia suuresta talosta ja kuulla myös ohjeita ja neuvoja uuteen työhön. Kiitos kaikille kävijöille ja kiitos myös ihastuttavista lahjoista.

Yksi lahja sai kyyneleenkin silmään. Itse olin vielä Aamupostin haastattelussa mutta tullessani paikalle pöydällä odotti kaunis paketti. Kaunis kortti, kaunis ajatus siitä miksi Luoja loi meille vain yhden suun, mutta kaksi korvaa, mutta alla vain kolme nimeä. Kiitos ihanasta muistamisesta ja voimia.

Riihimaan Ramu antoi tai tavan mukaan eurolla myi puukon. Puukkoa ei saa antaa – tulee muuten vihamiehiksi, mutta myydä saa. Ramu totesi, että kirvestä ei enää lakien tekoon tarvita, mutta kolmia on hyvä puukolla hieman vielä vuolla ja silotella. Äitini serkku Kai ja Leena toivat vanhan upean taulun mökkitieltämme. Taulu on ollut sukumme hallussa 60-luvulta lähtien ja nyt sain sen lahjaksi. Lahjoja riitti; visakoivuinen kynä, Sisu-pastilleja, kravatteja, tauluja ja muita ihastuttavia pieniä muistoja tästä keväästä. Kiitos myös laulutervehdyksestä ja kiitos ennen muuta siitä, että te kaikki tulitte paikalle. Se oli minulle kaikesta huolimatta se kaikista paras lahja. Ollaan yhdessä ja yhteyksissä jatkossakin.

Tänään päivässä oli myös haikeutta. Sivistystoimenjohtajamme Leena Yli-Halla tarjosi neljän vuoden virkavapautta minkä eduskuntatyöhön luonnollisesti olisin saanut. En halunnut ottaa vastaan. Halusin antaa viran nyt pois. Minusta se on reilua lapsia kohtaa, koulua kohtaan ja työkavereitani kohtaan. He kaikki saavat nyt virkaan varmasti pätevän ja toivottavasti myös pysyvän hyvän opettajan. Erokirjeessä kiitin myös kaikkia kouluja missä olen saanut opettaa ja erityisesti viimeistä ns. virkakoulua Kirkonkylän koulua. Ne hetket – lapset, perheet ja opettajat – eivät tule unohtumaan. Eivät unohdu Kissankellon koulun erityiskoulunkaan opit ja kokemukset. Ne antoivat minulle paljon. Yläkoulun ajat ja Launosten koulun ajat olivat upeita – niiltä ajoilta paljon ystäviä – nuorissakin. Kiitokset myös niistä ajoista ja kiitokset myös Hämeenlinnan ajan opettajille ja opiskelukavereille. Muistot elävät ja kokemus vie ja kantaa eteenpäin.

Päivällä myös vein Vaali-Vitomme Helsinkiin. Näin se päivä kului. Kiitos tästäkin päivästä. Nyt koti-ilta. Aika rauhoittua kotona.

….

Tänään muuten MTV3:sen Donna Paukussa vieraana Iiro Viinanen. Muistakaapa katsoa kello 19.30! Mukavaa iltaa.

Kommentit