Lauantai, 24.03.2007

Blogi, lauantaina 24.03.2007

Eilen saimme tietoa, että autoverotuksen uudistus siirtyy teknisten murheiden takia vaikka lain muuttamiseen olisikin valmius jo tänä vuonna – uskoisin, että myös poliittiseti. Tietokoneongelma tietojeni mukaan kuitenkin estää nopean korjauksen ja joudumme siis odottamaan autojen verotuksen alea jopa muutaman vuoden. Asiasta kertoi eilen valtiovarainministeriön ylijohtaja Lasse Arvela, joka piti selvänä, että uusien autojen verotuksesta siirrytään hiilidioksidipäästöihin perustuvaan käyttöveroon. Uskon, että asia noussee hallitusohjelmaan keskustan ja kokoomuksen toimesta vahvastikin. Olen tyytyväinen tähän tulokseen. Itse puhuin asian puolesta vahvasti eduskuntavaalikampanjani aikana ja jo ennen sitäkin ja nyt asia on etenemässä haluttuun suuntaan.

Verotuksen uudistus tai puheet siitä ovat jo saaneet aikaan sen, että uusia autoja on myyty tänä vuonna yhdeksän prosenttia viimevuotista vähemmän ja autoala ennustaakin, että nyt myydään lähes 10 000 autoa viimevuotista vähemmän. Ihmiset ja autoala siis odottavat uudistusta tai vähintäänkin vahvistusta siitä koska mitäkin tapahtuu. Toivotaan siis, että tieto verouudistuksesta saadaan mahdollisimman pian ja myös päätökset. On kestämätön tilanne autokauppa-alan ja autonhankkijoiden ja omistajien kesken, jos tietoa ei saada ja tilanne roikkuu ns. löyhässä hirressä. On nimittäin ensi arvoisen tärkeää, että saamme maamme autokantaa kohentumaan ja nuorentumaan ja turvallistumaan ja sen eteen on tehtävä töitä.

Fakta on kuitenkin sekin, että vaikka uuden auton osto halpenee tulevaisuudessa tuon muutaman vuoden kuluessa niin autoilun kokonaiskustannuksien en usko alentuvan – jako tulee siis muuttumaan ostosta kulutukseen. Lupasin ottaa tässä asiassa nyt vielä esille muutaman henkilön kanssa myös harraste- ja kilpa-autot sekä myös sen miten siirtymävaihe hoituu. Nämä asioita mitä emme saa tässäkään unohtaa.

Lueskelin tässä lauantai-aamuna kun yksin heräillä olin toiseen kertaan myös maanantaisen kunnanhallituksemme esityslistaa. Maanantaina saamme käsittelyymme vuoden 2006 tilinpäätöksen ja jo aiemmin sain talousjohtajaltamme tietoa, että vuosi toteutuu parempana kuin suunnittelimme, mutta ei missään tapauksessa hyvänä. Haasteita siis riittää Lopenkin kunnalla nyt ja tulevaisuudessa.

Lopen kunnan tilikausi 2006 on 640.373,00 euroa lopulta alijäämäinen. Taseessamme on kuitenkin edellisiltä tilikausilta ylijäämää vajaa 2.9 miljoonaa euroa, jolla nyt alijäämä voidaan kattaa. Mutta tämäkään keino ei loputtomiin toimi. Nyt tilin saldoksi jää enää 2.2 miljoonaa euroa eikä muutenkaan tämä on kestävää kehitystä talouden näkökulmasta. Kuitenkin Lopen kunnan tilikauden tulos vuodelta 2006 on selvästi ennakoitua parempi. Laadimme viime vuoden talousarvion vuonna 2005 yli miljoonan eli 1.021.130 euroa alijäämäiseksi. Nyt kuitenkin vuosi näytti, että toimintatuotot alittuivat 1,9 % ja toimintakulut ylittyivät 0,1 %. Eli ei hyvä. Pelastus oli siis verotus ja valtionosuudet tai ainakin helpotus. Verotulojen ja valtionosuuksien toteutuma oli hyvä ja vuoden 2006 vuosikate on lopulta 318.266 euroa ja tilikauden tulos 380.757 euroa parempi kuin talousarviossa.

Vaikka siis kuitenkin parempi mitä laskeskelimme ja ennustimme niin siitä huolimatta kuntapuolella tarvitaan lisää rahaa tulevaisuudessa. Toivon todella, että saamme tätä vastuunjakoa hieman nyt muutettua kuntien ja valtion suhteen. Kunnat eivät selviä ilman sitä tai siis oikeastaan me kuntalaiset emme selviä ilman sitä.

Investointitahti kasvukunnassamme jatkui hurjana. Viime vuoden kuntamme investoinnit olivat 3.473.256,47 euroa, joka on 92 % talousarviosta. Suurimpina hankkeina Läyliäisten päiväkodin rakennustöiden loppuunsaattaminen ja Kempin alueen yritystalon rakentaminen sekä toisaalta kunnallistekniikan rakentaminen. Väkilukumme jatkoi kasvua ja vuoden lopussa Lopella rikottiin 8000 asukkaan raja. 31.12.2006 asukasluku oli 8006 asukasta. Kasvu oli nyt edellisvuoden hurjan 1,8 prosentin jälkeen 0,5 prosenttia ja koko 2000-luvun väkiluku on kasvanut vuosittain. Vuonna 1990 väkilukumme oli 7405, 1995 – 7506, 2003 – 7732 ja nyt siis yli 8000.

Tilinpäätöksen lisäksi listalla maanantaina kaava-asioita, tonttikauppoja, tietoa opetus- ja kulttuuritoimen valtionosuuksista, kunnantalon ns. juoksevia asioita ja suurena asiana talous- ja henkilöstöhallinnon palvelukeskukseen mukaanlähteminen. Kuntamme on nyt esityksen mukaan jäämässä pois neljän kunnan yhteisestä hankkeesta. Tosin Hyvinkääkin ottaa asiaan kantaa vasta syksyllä kuntaliitosselvityksen jälkeen. Syy miksi nyt kunnanjohtajamme esittää, että emme mukaan lähde on yksinkertaisesti raha. Yhteinen malli tulee selvitysten mukaan Lopen kunnalle muutamia kymmeniä tuhansia euroja kalliimmaksi vuosittain ja lisäksi muutama työpaikka todennäköisesti siirtyisi muualle. Lopullisesti ei yhteisen keskuksen paikkaa ole päätetty, mutta marssijärjestys tässä hieman osalta unohtunut. No katsotaan miten asia etenee. Toisaalta itse näen yhteistyön kehittämisen seutukunnalla olennaisen tärkeäksi asiaksi ja siinä ns. rusinat pullasta -ajattelu ei tule kantamaan hedelmää ei minkään kunnan hyväksi. Tämä on haaste mistä meidän tulee keskustella vakavasti. Ei vain Lopella vaan muissakin kunnissa. Samoja piirteitä on ilmassa muissakin kunnissa hieman asiasta aina riippuen. Tärkeää olisi nyt miettiä kokonaisuuksia ja laajemmin tulevaisuuttamme. Tarvitsemme hyvää ja toimivaa yhteistyötä seutukunnallamme ja talousalueellamme ja haluan osaltani olla rakentamassa toimivaa järjestelmää missä on perustana luottamuksen ilmapiiri ja Yhdessä menestymme -filosofia.

Tänään ajattelin hieman antaa aikaa itselleni. Mökillä ei tullut käytyä kampanjan aikaan ja ajattelin hieman haukata happea ja laittaa hieman päätäkin järjestykseen. Illalla lupauduin ystävieni salibandypeliin kuuluttajaksi Riihimäelle. Joukkueemme RSS Laaka taistelee nyt vaikeimman kautta kohti salibandyn ykkösdisivioonaa. Suora nousu jäi jatkosarjassa haaveeksi, mutta eilen turkulainen divarissa pelannut AFC Campus kaatui ensimmäisessä karsintaottelussa ja jos tänään voitto irtoaa Riihimäen Urheilutalolla niin ensi kaudella saamme nauttia jälleen 1. divisioonan peleistä omalla alueellamme. Kannustetaan siis Laaka voittoon ja nousuun.

Kello 14.40. Tänään nautin vapaapäivästä. Aamulla ensin kaikessa rauhassa päivän lehdet, kahvit ja leivät ja sitten Lauantai-seura ja tämän jälkeen kummityttö Elisaa moikkaamaan. Suklaapupu pikkuprinsessalle ja isoveljillekin tuliaiset. Oli ihana jälleen nähdä kummityttö. Kieltämättä kampanja piti niin tiukasti liikkeellä, että vain ohimennen ehdimme nähdä. Nyt onneksi muutama vapaapäiväkin aikaa.

Heikkilästä sitten ihan omaan rauhaan Pekkalan mökille. Metsässä oli rauhoittavaa hieman nollata tilannetta – aivan yksin. Vain linnut lauloivat ja muurahaispesissäkin alkoi elämä heräillä. Ensimmäiset tiedustelijat olivat jo liikkeellä, mutta kuhinaa ei vielä. Ei montaa tällaista päivää tarvita, kun keon pinta jo mustana ja väki liikkeellä. Ehkä jo huomenna, jos tämä sää jatkuu.

Talitintit tutkivat jo linnunpönttöjä ja muutama joutsenkin oli liikkeellä. Luonto heräilee ja rentouttaa hyvin ihmismieltä. Järven jääkin kovaa vauhtia jo suli ja ojasuussa jo järvi aukikin.

Nyt kotiin ja ajattelin katsella muutaman vaalitentin. Näin jälkikäteen nekin. Mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Illalla sitten Laakan peliin.

Mielenkiintoista oli katsella tenttejä näin vaalituloksen jo tietävänä. Satu tallensi muutaman vielä muistojenkin kansioon. Aika hyvin tenttien tunnelma ainakin minusta enteili nyt siis jo tiedossa olevaa tulosta. Jyrki Katainen oli vahva ja myös Matti Vanhanen onnistui roolissaan hyvin. Heinäluomalla oli vaikeuksia. Tämä aika yleinen juoni.

Laaka hoiti sitten huippujännittävän trillerin kotiin. Jatkoerässä voittomaali RSS Laakalle ja nousu ensi kaudeksi 1. divisioonaan. Pahalta näytti jo nousukarsinnan kahden ensimmäisen pelin jälkeen, mutta joukkue kokosi itsensä loistavasti ja taisteli nousukarsintaan itsensä hieman toistenkin avustuksella. Niin tukalaksi tilanne pääsi. Nyt vastassa oli 1. divisioonan FBC Campus Turusta ja Laaka hoiti paras kolmesta -sarjan kotiin kahdella makealla maalin voitolla. Urmas Syrlin oli Laakan maalissa yksi pääarkkitehti kummassakin pelissä, Santtu Arminen loistava Turun ensimmäisessä pelissä ja nyt kotikentällä koko joukkue pelasi hurmoksessa Jussi Lindholmin johdolla. Itse olen enemmän kuin tyytyväinen nuorten pelaajien esiinmarssiin. Ensi kaudella he jo varmasti kärkenä.

Kommentit