Sunnuntai, 25.03.2007

Blogi, sunnuntaina 25.03.2007

Kesäaika alkoi. Tunti kelloja kesää kohden ja kevät ja päivät ottivat ihmeellisen askeleen eteenpäin. Kesäaikaan siirrytään kaikissa EU-maissa aina näin maaliskuun viimeisenä sunnuntaina ja Suomessa käytäntö on ollut käytössä jo vuodesta 1981 alkaen. Ns. normaaliaikaan eli talviaikaan palataan jälleen lokakuun viimeisenä sunnuntaina.

Upea aurinkoinen päivä jälleen ja ajattelin uusia eilisen metsäretken tänäänkin. Illalla kuvaamme vielä Enduron MM-sarjan ensimmäiset studiot. Yritykseni tekee ja tuottaa 10 erikoisohjelmaa MM-sarjasta MTV3:lle ja lupasin ensimmäisen ohjelman vielä tässä itse ainakin kasaan laittaa. Tänään kuvaamme studiot Riihimäellä ja ensi viikolla editointi Helsingissä.

Eilen illalla juttelin muutaman nuoren kanssa ja kyllä tämä opintotuki ja vapaan tulon raja -kysymys nousee aina esille. Nytkin nuoret saivat kirjeitä missä opintotukea perittiin työnteon takia takaisin vaikka opinnot ovat edenneet suunnitellulla ja vaaditulla tahdilla. Toinen nuorista totesi, että hän päätti ettei tee tänä vuonna enää töitä vaan yrittää sitten kituuttaa pienen tuen varassa. Käsittämätön tilanne ja se vaatii korjausta. Kyllä työnteon pitää minusta olla opiskelijallekin aina kannattavaa.

Uutisethan kertoivat, että opiskelijoiden täytyy itse huolehtia vuositulorajojen seuraamisesta. Nyt liikaa maksettujen tukien palautukset erääntyvät ensi lauantaina. Kela korosti samalla, että tulojen seuraaminen on opiskelijan omalla vastuulla ja nyt lauantaina erääntyvistä palautuksista ei muistutuksia tule vaan asia pitää hoitaa itse tai niskaan tulee vielä ainakin minusta käsittämättömän suuri rangaistus. Tämän jälkeen nuoret joutuvat maksamaan palautussummalle 15 prosentin korotuksen ja menettävät oikeuden käyttää tukikuukaudet uudelleen.

Viime vuonna yli 27000 tulorajat ylittänyttä opiskelijaa maksoi tukea takaisin vapaaehtoisesti ja nyt perintäkirje menee 38000:lle opiskelijalle.

Kelan sivuilta löytyy asiaa varten laskuri millä voi laske palautuksen, mutta jostain syystä sekin toimii väärin??? Laskuri lisää summaan automaattisesti 15 prosentin korotuksen, vaikka sitä ei vapaaehtoisiin palautuksiin tarvitse maksaa. Ihmeellinen ja täysin käsittämätön tilanne.

Toivotaan, että saamme asian nyt hallitusohjelmaan eli opintotuen korotuksen ja ns. vapaan tulon rajan korjauksen. Itse olisin siitä valmis luopumaan kokonaan. Minusta riittävä valvontamekanismi on nyt vaadittu opintojen eteneminen vaaditulla tahdilla. Jos se täyttyy niin itse olisin valmis antamaan opintotuen tuloista huolimatta nuorelle. Työssäkäynnillä on myös ennen muuta merkittävä työssäopimisen näkökulma, minkä tämä järjestelmä nyt unohtaa täysin. Lupaan asiaa viedä eteenpäin.

Nyt hieman ulkoilemaan ja sitten tv-töiden pariin.

Vapaapäivä kului ulkoillen ja sitten kunnanhallituksen esityslistaa lukien ja vielä illalla kuvasimme Maikkarille Enduron MM-sarjan tv-studiot. Lupasin vielä MTV3:lle hoitaa nämä ensimmäiset ohjelmat itse ja sitten katsotaan kauden edetessä uusia järjestelyjä. Jatkan ohjelman tuottajana kansainvälisen sopimuksemme mukaisesti, mutta ruutukasvo tullee vaihtumaan.

Huomenna ensimmäinen varsinainen kansanedustajan päivä. Aamulla sovimme Hämeen Sanomien kanssa tapaamisen Helsinkiin kello 10.00. Lehden toimittaja seuraa ensimmäistä päivääni Eduskunnassa ja sitten Helsingistä illalla vielä kunnanhallitukseen. Tiukka päivä luvassa.

Kommentit