Maanantai, 26.03.2007

Blogi, maanantaina 26.03.2007

Maanantai 26.3. Tänään aloitamme varsinaisesti Eduskuntatyön. Valtakirjat luovutetaan meille aamulla puhemiesneuvoston kokoushuoneessa ja iltapäivällä oikeuskansleri tarkistaa valtakirjat Suuren valiokunnan huoneessa. Päivällä otetaan myös viralliset valokuvat ja kello 13 jälkeen maakuntajohtaja Juhani Honka on kutsunut meidän yhteiseen aloituspalaveriin Pikkuparlamenti Tervaleppä -kabinettiin. Tilaisuuteen on kutsuttu uudet hämäläiset kansanedustajat ja aiheena Hämeen liiton ja kansanedustajien yhteistyö ja yhteinen edunvalvontatyö.

Tästä siis varsinainen kansanedustajan työ alkaa. Tiistaina ensimmäinen täysistunto ja puhemiehen vaalit ja keskiviikkona sitten Tasavallan presidentti Tarja Halonen avaa vuoden 2007 valtiopäivät.

Onneksi ei aivan yksin tarvitse näitä asioita opetella. Kahdestasadasta kansanedustajasta meitä uusia on kaikkiaan 72. Tai siis uutta tai välillä eduskunnasta poissa ollutta edustajaa. Ja talossa erittäin hyvä palvelu ja henkilökunta. Lupaan selvitä.

Nyt sitten kohti Helsinkiä ja illalla vielä kunnanhallituksen ryhmäkokous ja varsinainen kokous Lopella.

….

Uutiset kertoivat aamulla, että varhainen kevät on nopeuttanut maanteillä ns. kesänopeuksiin siirtymistä. Kesänopeusrajoituksia vaihdetaan jo tällä viikolla ja kesän nopeudet tulevat voimaan kun liikennemerkit on vaihdettu. Vaasan tiepiirissä rajoitusten vaihtaminen saataneen päätökseen heti alkuviikosta ja Uudenmaan, Turun ja Hämeen tiepiireissä kesänopeuksiin siirrytään todennäköisesti keskiviikkoon mennessä. Hyvä näin. Täytyy toisaalta toivoa, että pahaa takatalvea ei enää tule ja saamme ja uskallamme autoihimme vaihtaa myös kesärenkaat mahdollisimman pian. Teiden kulutuksen kannalta tuo kesänopeuksiin siirtyminen ja samalla nastarenkailla ajaminen kuluttavat tietä moninkertaisesti talvinopeuksiin verrattuna varsinkin kun tiet nyt pääasiassa kuivia.

….

Kello 21.17 ja juuri kotiin. Päivä päättyi Lopen kunnan asioihin eli kello 16 ensin hallitusryhmämme kokous, sitten Hämeenliiton kuntainfo, tämän perään kunnanhallitus ja sitten vielä puheenjohtajiston kokous. Asiat menivät esityslistan mukaisesti ja hieman kävimme laajempaakin keskustelua mm. kuntayhteistyöstä ja sen haasteista, talous- ja henkilöstöhallinnon seutukunnallistamisesta ja luonnollisesti viime vuoden tilinpäätöksestä. Seutukunnallisen hekilöstö- ja taloushallinnon ulkopuolelle päätimme nyt jättäytyä. Hieman hirvittää mitä päätöksemme vaikuttaa yleisellä tasolla, mutta muutenkin yhteistyö näyttää nyt jälleen tökkivän monen kunnan toimesta. Pelkään sellaista rusinat pullasta ajattelua ja myönnän, että tämä meidänkin kunnan päätös ehkä ainakin osaltaan sellainen. Itse olin lopulta kuitenkin päätösehdotuksen kannalla – tässä tilanteessa. Yhteistyön täytyy toimia muissakin hankkeissa jos mielimme aluettamme kehittää.

No sitten päivän tapahtumiin. Aamulla kahdeksan aikaan kahvin kautta kohti Helsinkiä ja Eduskuntataloa. Halusin mennä ajoissa paikalle ja varmistaa parkkiasiat, paperiasioita yms. Toimitin mm. avustajan työhakemuksen ja sen semmoista kanslioihin. Sitten olimme sopineet Risto Aution ja Hämeen Sanomien Riikka Happosen kanssa treffit Eduskunnan rappujen juurelle kello kymmeneksi ja lehti seurasi päiväämme aina aamusta iltapäivään asti.

Ensin saimme valtakirjamme ja tämän jälkeen kahvit, työhuoneissa käynti ja tuttujen ja vielä hieman vieraampien kansanedustajien tapaamisia. Kävimme myös Aution Riston kanssa pyörähtämässä talon pyhimmässä – istuntosalissa. Upea tunne. Huomenna työt sielläkin sitten alkavat. Sitten kahdentoista jälkeen valtakirjan tarkastukseen ja seitsemän eri kuvausta Eduskunnalle, STT:lle ja eri lehdille ja mediatoimistoille. Tämän kierroksen jälkeen ehdin nopeasti lounaalle Jan Vapaavuoren ja Ben Zyskowiczin kanssa ja sitten olimmekin jo sopineet 13.15 Hämeenliiton väen kanssa palaverin Eduskunnan lisärakennuksen Tervaleppä -kabinettiin. Kävimme läpi maakuntamme asioita ja mm. tavoitteita hallitusohjelmaan. Sovimme myös jatkotapaamisista ja kuntakierroksesta. Näin siis asiat alkavat pikku hiljaa edetä.

Päivällä myös Sauli Niinistö onnitteli minua läpipääsystä. Oli tilannettamme seurannut ja totesi, että ”Yllätit sitten”. Hymyssä suin – pilkkeellä – totesin: ”Ai Sinutko?”. On ollut kiva huomata miten hyvin väki on ottanut vastaan. Apua on tullut joka suunnalta yli puoluerajojen ja pientä huumoriakin on ilmassa. Juuri oikealla tavalla.

Eduskunnasta sitten takaisin kotiin Lopella ja kunnan asioiden pariin. Mielenkiintoinen päivä takana. Nyt valtakirja tarkistettu ja neljän vuoden työrupeama käyntiin. Huomenna aikainen aamu joten nyt nukkumaan. Edessä elämäni ensimmäinen täysistunto ja heti puhemiehen vaalit. Huomenna myös avustajani aloittelee töitään ja näin saamme pikku hiljaa rutiinitkin pyörimään.

Kommentit