Tiistai, 27.03.2007

Blogi, tiistaina 27.03.2007

Joku lehti kirjoitti eilen, että ”Vallankäyttö alkaa tiistaina”. Niin se kai sitten on. Tänään aloitamme täysistuntokauden ja ensimmäisenä valitsemme puhemiehistön. Ennakkotietojen mukaan puhemieheksi hallitusneuvottelujen ajaksi noussee suurimman eli keskustan ryhmänjohtaja Timo Kalli. Keskusta ei asiaa kuitenkaan ole vielä päättänyt ja ryhmällä onkin edessään mielenkiintoinen aamu. Keskusta päättää puhemiesehdokkaastaan vasta tiistaina ennen äänestyslippujen kirjoittamista ja kimurantiksi tilanteen tekee se, että samasta paikasta on kiinnostunut myös Sirkka-Liisa Anttila ja Paavo Väyrynen. Itse näen tilanteen huolestuttavana siksikin, että Väyrynen on ilmoittanut, että jos hän ei saa puhemiehen nuijaa tai ministerinpostia hän jatkaakin EU-parlamentissä. Jos näin tapahtuu tulee miettiä mitä se tarkoittaa suhtautumisesta kansanvaltaan?

Me valitsimme oman puhemiesehdokkaamme jo viime torstaina yksimielisesti. Meiltä puhemiehistöön tänään nousee Ilkka Kanerva ja demareilta Johannes Koskinen. Tämä siis tämän päivän ohjelma. Aamusta vielä hieman työhön perehdyttämistä ja koulutusta ja sitten tuo ensimmäinen täysistunto kello 12.00 alkaen.

Tänään Eduskuntapäivän jälkeen jatkamme illansuussa sitten Kiitos Kahvi-tilaisuuksiemme sarjaa Lopella Nordealla. Kakkukahvit tarjolla Nordean kerhohuoneella kello 16-18 ja tämän jälkeen kello 19.00 vielä oman kotiyhdistykseni Lopen kokoomuksen kevätkokous.

Tämän viikon ohjelmassa sitten huomenna keskiviikkona Valtiopäivien avajaiset. Presidentti Tarja Halonen avaa vuoden 2007 valtiopäivät ja keskiviikon ohjelmassa on avajaisiin liittyen myös perinteisesti valtiopäiväjumalanpalvelus tuomiokirkossa, kahvitilaisuus valtiosalissa ja illalla oopperanäytäntö. Eduskunnan satavuotisjuhlan kunniaksi esityksenä on Aulis Sallisen säveltämä Punainen viiva.

Kun puhemiehet on tänään valittu ja huomenna Valtiopäivien avajaiset vietetty, niin hallitusneuvottelu pääsevät todenteolla käyntiin. Hallitustunnustelut käynnistynyt todenteolla heti torstaina Keskustan ryhmänjohtajan kutsuessa muut ryhmät paikalle nimeämään Matti Vanhasen hallituksen tunnustelijaksi. Pääministeri Vanhanen antaa tämän jälkeen kaikille ryhmille kysymyspatterit itse tärkeäksi katsomistaan hallitusasioista ja hallituskysymyksistä. Puolueiden vastausten pohjalta Vanhanen päättää ensi viikolla miten asiaa jatketaan eli käytännössä minkä puolueiden kanssa varsinaiset hallitusneuvottelut käynnistetään.

Hallituspohjan uskon olevan kutakuinkin selvä jo vaalituloksenkin pohjalta, mutta katsotaan miten asia etenee. Mielenkiintoista on ollut se, että Vanhanen on hillinnyt keskustelua hallituksen pohjasta, mutta samaan aikaan itse jo jakanut salkkuja? Onko siis niin, että on liian aikaista puhua hallituspohjasta, mutta ei salkkujaosta? Niinpä niin.

….

Näin uusi päivä käyntiin Eduskunnassa. Aamulla ensin turvallisuuskoulutusta ja nyt työhuoneessa asioita kuntoon ja eteenpäin. Meidän eduskuntaryhmä ei tänään kokoonnu, kun valintamme ovat selviä, mutta muilla ryhmillä ainakin osalla vielä nyt aamupäivästä ryhmäkokouksia. Kello 11.15 Aamupostin haastattelu ja sitten kello 12.00 ensimmäinen Täysistunto. Mielenkiintoinen päivä siis luvassa.

Tänään aamulla varmistui myös Hausjärven Kiitos Kahvi -tilaisuuden ajankohta. Eli ensi maanantaina 2.4. kello 15-18 Oitin Serafiinassa kakkukahvit tarjolla. Tervetuloa mukaan. Ja tänään siis illansuussa vastaava tilaisuus Lopella.

Uskomaton oli tunne kun menin ensimmäisen kerran valtiopäiväsaliin tositoimiin. Juhlava tunnelma ja ensimmäiset valtiopäiväteot tuli tehtyä. Tänään istuimme vielä aakkosjärjestyksessä, mutta jo ensi viikolla siirrymme viralliseen istumajärjestykseen eli oikeisto-vasemmisto -jakoon ja parlamentaariseen ikäjakoon.

Hieman jännittikin ensimmäisen kerran astella salin eteen pudottamaan äänestyslappu historialliseen vaaliuurnaan. Puolitoista tuntia kolmeen vaaliin meni ja valituiksi tulivat Timo Kalli, Ilkka Kanerva ja Johannes Koskinen. Hieman keskustan rivit hajosivat – osa protestoi tilannetta Paavo Väyrysen hyväksi ja yksittäisiä ääniä saivat myös muutamat muut kansanedustajat. Itse en sympatiapisteitä enää Väyryselle olisi valmis antamaan. Valtakirjansa on Suomen kansalta saanut ja minusta sen pitäisi velvoittaa häntäkin. Toivoisin, että hänkin kunnioittasi kansan tahtoa ja Suomen 100-vuotista Eduskuntaa ja sen arvokkuutta. Kansavalta on asia mistä meidän pitää kiinni ja mitä meidän pitää vaalia.

Yllättävän hyvin taloon on päässyt sisään. Kiitos hyvien ryhmäkavereiden jotka ovat ottaneet ryhmän kuopuksen hyvin mukaan. Tutor-kansanedustajani on Leena Harkimo ja häneltä apua ja monelta muultakin on tullut kiitettävästi. On ollut tervetullut olo. Tänään myös keskustelin hetken vihreiden nuoren edustajan Oras Tynkkysen ja toisessa hetkessä Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäen kanssa. Meidän nuorten kolmikymppisten kannattaa myös pitää yhtä – myös yli puoluerajojen.

Elämäni ensimmäisen täysistunnon jälkeen kävin vielä keskustassa asioilla ja sovimme avustajani kanssa töiden kulusta ja sitten Lopelle kotikuntaani Kiitos Kahvi -tilaisuuteen. Tupa oli täynnä oli hieno tunne avata ovi kun kotiväki räjähti samalla hetkellä raikuviin aplodeihin ja suosionosoituksiin. Nordean kerhohuone oli täynnä ja täytekakku teki kauppansa. Tunnelma oli sanoin kuvaamaton. Paikalla vanhoja koulukavereita, opettajiani, työkavereitani, lapsuuden ystäviä, lapsuuden kasvattajiani, naapurin setiä ja tätejä, ystäviä uusia ja vanhoja, äänestäjiä tuttuja ja vieraita. Tunnelma oli kuin kotiinsa olisi palannut ja niinhän minä palasinkin.

Tänään siis sovimme vastaavan tilaisuuden ajankohdasta myös Hausjärvelle eli ensi maanantaina Serafiinassa illansuussa Hausjärven Kiitos Kahvi -tilaisuus. Tervetuloa jälleen kakkukahville – kauempaakin.

Loen tilaisuuden jälkeen kävin nopeasti kodissamme haukkaamassa hieman suolaista, kun lounas päivällä jäi lehtihaastattelujen myötä väliin. Mutta vain hetki aikaa, sillä jo kello 19.00 aloitimme kotiyhdistykseni Lopen kokoomuksen kevätkokouksen. Rutiinit asiat listalla, mutta sen lisäksi hyvää keskustelua eduskuntavaaleista, kunnan asioista ja luottamushenkilöiden roolista ja myös tulevista vaaleista. Kiitokset myös omalle yhdistykselleni pienestä lahjasta. En olisi tarvinnut mitään. Teidän lahjanne – arvokkaijn lahja – oli suuri talkootyö minkä teitte – jokainen tavallanne. Lahja oli kuitenkin mieluinen. Gustav Hägglundin Leijona ja Kyyhky -kirja. Kiitos paljon.

Lahjoja on tullut kylläkin ihan liian kanssa. Kiitos kravateista – olette huomanneet toisen pukeutumisen intohimoni, kiitos herkullista leivistä ja kakuista. Olen todellakin hyvän leivän ystävä. Kakut tosin Sadulleni – itse kun en sokeria syö lainkaan. Satu siis onnekas. Kiitokset myös pienistä esineistä ja muistoista. Ne vahvistavat sydämen muistoja. Kiitokset.

Huomenna Valtiopäivien avajaiset. Pitkä päivä siis edessä eli nukkumaan on aika kiiruhtaa.

Kommentit