Keskiviikko, 28.03.2007

Blogi, keskiviikkona 28.03.2007

Eilen seudullamme saatiin juhlia seuraavaa kovaa urheilumenestystä. Riihimäen Cocks voitti eilen historiansa ensimmäisen käsipallon miesten Suomen mestaruuden ja hienosti puhtaasti kolmessa ottelussa. Turkulainen Fenix ei pystynyt finaaleissa riihimäkeläisille mitään. Eilisiltainen ottelu päätty Cocksille maalein 28-24.cks ja Fenix pelasivat ensimmäisen erän tasaisesti. Riihimäkeläiset pysyivät kotikentällään hyvin vastustajan kyydissä, vaikka kärsivät kolme kahden minuutin rangaistusta.

Pelin ratkaisijaksi nousivat maalikuninkuuden voittanut Teemu Tamminen, joka teki eilen seitsemän maalia sekä hyvin jälleen pelannut Jyri Wellingin. Vahvan pelin pelasi myös Cocks-maalivahti Paavo Nelke.

Lämpimät onnittelut riksulaisille upeasta voitosta tai oikeastaan voitoista. Cocksistahan tuli tällä kaudella nimittäin tuplamestari. Joukkue voitti Suomenmestaruuden lisäksi myös Suomen Cupin joulukuussa.

Tänään vietämme eduskunnassa valtiopäivien avajaisia. Aamulla ensin ohjelmassa hieman koulutusta ja taloon perehdyttämistäkin ja myös eduskunta-avustajani aloittaa varsinaiset toimensa talonsa, mutta sitten kello kaksitoista siirrymme ekumeeniseen valtiopäiväjumalanpalvelukseen Helsingin Tuomiokirkkoon, minkä jälkeen eduskunnan istuntosalissa vietetään valtiopäivien avajaisia noin kello 13.30 alkaen. Valtiopäivät avaa tavan mukaan tasavallan presidentti Tarja Halonen ja tilaisuudessa puhuu myös luonnollisesti eilen uudeksi puhemieheksemme valitsema Timo Kalli.

Avajaisten jälkeen pidämme valtiopäivien ensimmäisen täysistuntomme joka alkaa nimenhuudolla. Istunnon asialista on kuitenkin lyhyt – sisältäen vain ilmoitusasioita.

Tämän jälkeen päivä jatkuu niin, että pääministeri Matti Vanhasen johtama hallitus jättää eronpyyntönsä presidentti Tarja Haloselle kello 16 Presidentinlinnassa ja illalla osallistumme avajaisperinteen mukaan oopperanäytäntöön. Tänä vuonna menemme katsomaan Aulis Sallisen Punaisen viivan Kansallisoopperassa. Paljon siis mahtuu tähänkin päivää.

Tuo Paavo Väyrysen venkoilu on noussut aikavahvasti esille keskusteluissa niin eduskunnassa kuin myös eilisessä Lopen Kiitos kahvi -tilaisuudessa. Väyrynenhän turvautui nyt ensimmäisenä ja toivottavasti viimeisenä kansanedustajana ratkaisuun, minkä myötä hän ei tarkistuttanut eduskunnan valtakirjaansa vaan jäi tarkkailemaan ennen sitä sitä valitaanko hänet eduskunnan puhemiehistöön tai valtioneuvoston jäseneksi. Väyrynen ilmoitti, että muut tehtävät Suomen eduskunnassa eivät hänelle kelpaa.

No tilannehan on käsittämätön Väyrystä äänestäneiden lappilaisten suhteen. Heidän edustajansa ei tee työtä eikä arvosta saamaansa valtakirjaa, mutta mielenkiintoiseksi sen tekee sekin, että nyt keskusta ja meidän ryhmä ovat yhtä suuret. Kummallakin on 50 kansanedustajaa. Keskustan vetovastuu hallitusneuvotteluissa kuitenkin säilyy vaikka ryhmämme ovat yhtä suuret prosenttiosuuden erolla.

Eilen eduskunnassa näytti siltä, että Väyrynen joutuu jatkamaan europarlamentissa.

Nyt siis Helsinkiin ja Valtiopäivien avajaisiin.

Kello 11.10 ja työpäivä alkanut. Aamulla koulutusta ja avustajani Tiina Seppälän tutustuttamista taloon ja toimintaan. Kummallekin talo uusi, mutta se myös minulle tärkeää. Haluan niin, että luomme oman tavan tehdä työtä ja yhteistyötä ja näin paras aloittaa. Neuvoa ja apua täällä saa muutenkin yllin kyllin ja siksikin helppo uusien aloittaa. Nyt Valtiopäivien avajaisjuhlallisuuden alkavat eli Jumalanpalveluksella aloitamme. Mielenkiintoinen päivä siis edessä.

….

Valtiopäivät on sitten avattu. Helsingin Tuomiokirkon ekumeeninen Jumalanpalvelus oli upea kokemus. Tunnelma ainutlaatuinen. Kirkosta siirryimme eduskuntaan ja vuorossa oli valtiopäivien virallinen avaus. Valtiopäivät avannut Tasavallan presidentti Halonen puheessaan totesi mm. huolensa äänestysaktiivisuuden laskusta. Aleneva suuntaus on jatkunut vaaleissa jo kahdenkymmenen vuoden ajan ja siitä onkin syytä olla huolissaan. Minusta ei näillä kampanjoilla mitä nyt on tehty saavuteta muutosta. Mainokset ovat olleet enemmän kuin tylsiä. En usko niiden tehoon. Tarvitaan muita toimenpiteitä joista Tasavallan presidenttikin nosti esille minunkin kannattaman sähköisen äänestämismahdollisuuden sekä ennakkoäänestysmahdollisuuden lisäämisen ja pidentämisen. Nämä ovat ratkaisuja joilla voidaan jotain saadakin aikaan.

Opettajana tietysti olin tyytyväinen siitäkin, että Halonen nosti esille myös kotien ja koulun mahdollisuuden antaa lapsille ja nuorille näitä eväitä yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen. Itse lupaan kansanedustajana olla myös koulujen ja oppilaitosten käytettävissä.

Toimiin on siis syytä ryhtyä. Nyt äänestysaktiivisuus oli alhaisin yli 60 vuoteen. Äänioikeuttaan käytti vain vajaa 68 prosenttia äänestysikäisistä.

Virallisen avauksen jälkeen nautimme kahvit valtiosalissa ja tämän jälkeen istuimme vielä hetkeksi viralliseen täysistuntoon. Listalla vain ilmoitusasioita eli istunto oli käytännössä ohi hetkessä. Nyt hetki aikaa levähtää ja laittaa hieman papereitakin järjestykseen ja sitten illalla Valtiopäivien avajaisten Oopperaan yhdessä Sadun kanssa.

Koskettava oli Valtiopäivien avajaisten juhlaooppera illalla. Meidät oli kutsuttu seuraamaan Kansallisoopperaan Aulis Sallisen kuuluisaa oopperaa Punaista viivaa. Oopperahan syntyi aikanaan 1970-luvun yhteiskunnallisen käymistilan keskellä, kun Aulis Sallinen tarttui Ilmari Kiannon romaaniin, jonka pohjalta muokkasi koskettavan oopperansa. Nyt ooppera nostettiin Kansallisoopperan esityslistalle eduskunnan 100-vuotisjuhlan kunniaksi ja tästä hetkestähän esitys kertookin.

Köyhä torppari (Jorma Hynninen) vaimoineen taistelee eloonjäämisestä karuissa oloissa. Heidän kiusanaan ovat nälkä ja metsässä vaaniva karhu. Tauti vie pariskunnan lapset, ja torppari itse menehtyy taistelussa karhua vastaan. Tieto äänestämisen mahdollisuudesta saavuttaa torpankin ja se johtaa kovaa taisteluun omista oikeuksista ja kapinointiin pappeja ja porvareita vastaan.

Erittäin upea ooppera mikä kannattaa käydä katsomassa. Upeaa oli myös aloittaa tilaisuus Porilaisten marssilla Tasavallan presidentin saapuessa paikalle ja lopettaa ilta Maamme lauluun Mikko Franckin johtaessa Kansallisoopperan orkesteria.

Nyt nukkumaan.

Kommentit