Torstai, 22.01.2009

Blogi, torstaina 22.01.2009

Terveisiä lumen keskeltä. Täällä Napapiirillä lunta sentään riittää ja onneksi edellisviikon paukkupakkasetkin ovat hieman hellittäneet. Tänään vapaapäivä oikeastaan lähes kokonaan ja mahdollisuus hieman nauttia upeista paikoista. Rallin SM-kauden alkuhetki lähestyy ja tänään kilpailijat suuntaavat nuotittamaan viimeiset erikoiskokeet ja päivän päätteeksi vielä harjoituserikoiskoe. Eli huomenna kaikki sitten tätä taistelua varten valmiina.

Tänään hyvä kollegaystäväni työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Arto Satonen otti esille tärkeä huolenaiheen ja asian. Satonen totesi, että iltaopiskelijana ammattikorkeakoulu- tai yliopistotutkintoa suorittavien irtisanottujen opiskelumahdollisuudet on turvattava. Mallihan menee todellakin niin, että nykykäytännön mukaan korkeakoulututkintoa työnohessa esimerkiksi iltaopiskelijana suorittava katsotaan työsuhteen mahdollisesti päättyessä päätoimiseksi opiskelijaksi. Tämä taasen katkaisi palkan sijalle tulevan työttömyysturvan maksatuksen ja todennäköisesti teki usein vielä perheellisen aikuisopiskelijan arjesta mahdottoman ja työnetsinnästä myös varsin hankalaa. Eli järjestelmä ei todellakaan aktivoi vaan mieluumminkin toimiin toisinpäåin työnteon näkökulmasta. Tällaisessa erikoistilanteessa mikä nyt päällä niin Satosen esitys olisi varsin perusteltua. Päätoimiseksi opiskeluksi voi aivan hyvin Satosen esimerkin mukaisesti lukea vain sellaisen opiskelun mikä estää työnvastaanottamisen. Näinhän toimitaan ammatillisessa iltaopetuksessa olevien kohdalla, mutta ei siis korkeakoulututkintoa suorittavien osalta. Erittäin järkevä esitys ja kannattaa nostaa nyt pöydälle ja päätöksiin.

Tällaisia Satosen tekemiä esityksiä nyt tarvitaan. Opiskelijoiden etuuksiahan olemme määrätietoisesti nyt tämän hallituksen aikana korjanneet ja kannustinloukkuja poistaneet, mutta on totta, kun vanhaa parsitaan niin aina sieltä jotain alta löytyy. Siksi sosiaaliturvan kokonaisuudistus tulee tarpeeseen ja tarpeita on muitakin. Kun nyt on hallitus joka pystyy näitä vanhojakin juttuja korjaamaan 2010- ja 2020-luvulle.

Nyt kuitenkin Rovaniemen valoon. Se ei muuten vielä montaa tuntia kestä.

….

Tänään pääsimme jo rallitunnelmiin. Testierikoiskoe ja huoltoparkki olivat jo tänään täydessä käytössä ja autoja ja väkeä riitti. Olikin mukava pitkästä aikaa jälleen olla kavereiden ja tuttujen kanssa rallitunnelmissa. Huomenna sitten koko rumba lähtee jälleen käyntiin ja uudistunut kahteen SM-luokkaan siirtynyt sarja tullee olemaan äärimmäisen kovatasoinen. Kaksiveto ja neliveto -luokkajako selkeyttää peliä kummasti ja pakottaa kovimmat kuskit samalle viivalle samanlaisella kalustolla. Varsinkin nelivetoluokan taistelusta tullee heti huomenna huikea.

Tänään saimme myös ensimmäiset pororuuat. Metsäsienisavuporokeitto. Se on yksi suosikkini. Huomenna sitten toivottavasti jo sitä kunnon käristystä ja pakkasessa ja ulkona. Parempaa vaikea keksiä.

Tänään saimme julki lisää EU-vaaliehdokkaitamme. Sirpa Pietikäinen ja Risto E. J. Penttilä ovat mukana listallamme. Ylihuomenna lauantaina listaamme julkistetaan lisää ja mielenkiintoisia nimiä luvassa. Kannattaa odottaa.

Kommentit