Viime päivinä olemme saaneet seurata USA:n presidentin vaihtumista. Barack Obaman voitto vaaleissa on upea ja tervetullut juttu ja odotukset ovat korkealla Amerikassa, mutta myös läpi koko maailman. Itse uskon, että muutoksen aika on alkamassa vaikka varmasti talouskriisi vaikeuttaakin uuden presidentin alkutaivalta. Alkuviikon upeiden juhlallisuuksien jälkeen jo tänään alkaa uuden presidentinkin elämässä jälleen arki ja edessä on talousasiat, mutta yhä pahenevana Afganistanin tilanne ja varmasti myös Gazan sota tullee olemaan vahvasti Obamankin päänvaivana. Itse uskon että siellä hänellä olisi mahdollisuus tehdä ja ratkaista jos vain on halua.
Keskustelu eduskunta- ja kunnallisvaalien kampanjarahoituksestakin jatkuu. Uudistusta johtava tai valmisteleva toimikunta antaa oikeusministerille esityksensä ensi viikolla ja suunnitelmissa on mm. se, että rahoitusilmoitusten valvontaa tehostettaisiin. Jatkossa ilmoitukset menisivät Valtiontalouden tarkastusvirastoon jolla olisi myös mahdollisuus määrätä puutteiden täydentämiselle uhkasakko. Tämä on minusta aivan perusteltu ja hyvä esitys jota olisi varsin helppo kannattaa. Sen sijaan kampanjan kampanjan rahoituskattoihin suhtaudun itse hieman epäillen. Nyt esillä olleet 20 000 euron kuntavaalikatto, 100 000 euron eduskuntavaalien kampanjakatto, eurovaalien 200 000 ja presidentinvaalien kahden kierroksen 4 000 000 euroa ovat tosin sellaiset, että eivät ne kampanjoita paljon muuttaisi. Mutta ongelmaksi tulisikin se miten tätä valvottaisiin. On arkea, että osa ehdokkaista ei saa naistenlehtien ilmaista mainostilaa tai tilaa erilaisissa tv-ohjelmissa. Osa ei sitä edes halua vaan haluaa nimenomaan tehdä tätä työtä työnä ja keskittyä oleelliseen. Tällöin näkyvyyttä täytyy vaaleissa ostaa tv:stä, lehdistä jne. Minusta se on täysin perusteltua ja demokratian kannalta arvokasta. Toisaalta rahoituskokonaisuuksien laskeminen olisi käytännössä lähes mahdotonta. Miten hinnoitella moottoritien varressa olevan ladon seinän valtava mainospaikka tai talkootyö erilaisissa tilaisuuksissa jne. Uskon, että tuollaisetkin rajat tekisivät vain enemmän kysymysmerkkejä kuin antaisivat vastauksia.
Itse sen sijaan olen valmis tiukentamaan ilmoittamisvelvollisuutta niin tulo kuin menopuoleltakin niin kuin itse jo eduskuntavaaleissakin yli lain velvoitteen toimin. Mutta erilaisiin rajoihin suhtaudun varsin epäilevästi. Tuo samainen ladonseinä tuhansien autojen moottorien varressa ylittää varmasti arvona 1700 euron tai 2000 euron tukiarvon. Yhtään sellaista tukijaa en tosin ole kuullut ilmoitetun. Eli oma lääkkeeni tähän on tiukka ja selkeä tulo- ja menoerittely lähelle kirjanpitotapaa ja tilinpäätöstapaa mukaillen. Se toisi järjestelmään parhaan mahdollisen avoimuuden.
Tänään lennän päiväkoneella Rovaniemelle. Tänään ja huomenna vapaapäivät siellä ja sitten loppuviikko töissä ja rallissa.
….
Nyt jo siis Rovaniemellä. Nyt pari päivää vapaata ja lomaa, mutta sitten jo perjantaina ja koko viikonloppu tiukasti töissä. Tosin olen tässä jo muutaman tapaamisen sopinut täällä pohjoisessakin, mutta pääasiassa saan nyt hieman vain olla.
Palaillaan aiheisiin kuitenkin täällä. Tänään saimme onneksi Lääkelaitos casen jälkeen myös hyvän esimerkin siitä miten suunnitelmia voidaan muuttaa. Syksyn aikana mm. lakivaliokunnassa ja eduskunnassa yleisesti aiheutti runsaasti keskustelua oikeusministeri Tuija Braxin suunnitelmat kahden vankilan Konnunsuon ja Pelson vankiloiden alasajosta. Itse sain runsaasti yhteydenottoja ja erittäin hyviä ja asiallisia ja asiantunteviä yhteydenottoja erityisesti Pelson osalta mm. Lounais-Hämeestä ja itse vakuutuin, että suunnitelma ei ole aivan loppuun asti pohdittu. Tänään tälle pohdinnalle saatii loppu kun hallitus teki ratkaisunsa ja ainakin minun ajatusten ja mielipiteiden mukaisesti. Lappeenrannan Konnunsuon vankila suljetaan, mutta Vaalassa sijaitseva Pelso saneerataan ja 120-paikkainen paikka saa jatkaa. Peruskorjaus on tarkoitus nyt toteuttaa vuoteen 2012 mennessä. Konnunsuon lopettaminen etenee samassa aikataulussa. Fiksu ratkaisu jota on helppo lämpimästi tukea.