Torstai, 21.10.2010

Blogi, torstaina 21.10.2010

Tänään julkistetaan Hetemaj-sisarusten kirja . Sain perheeltä kutsun julkistamistilaisuuteen ja odotankin mielenkiinnolla millainen seikkailu kirjassa on.

Ystäväni Fatbardhe Hetemaj valittiin viime vuonna maamme vuoden pakolaisnaiseksi ennen muuta tunnustuksena hänen rasismin- ja muukalaispelon vastaisesta toiminnastaan. Tämän jälkeen kaikki ovatkin tunteneet Faden. Olimme yhdessä mukana Presidentinlinnan Presidenttifoorumissa ja viimeistään silloin Fade valloitti koko Suomen sydämet. Hän on tullut tutuksi rehellisista ja avoimista, mutta myös rohkeista puheenvuoroistaan tv:ssä, radiossa ja lehdistössä. Kirjan kustantaja totesikin, että Fade on ”on käyttänyt puhumalla ihmisten auttamisen, lähimmäisenrakkauden ja työnteon merkityksestä yhteiselle hyvinvoinnillemme”. Se on juuri näin.

Mutta Fatbardhe ei siis tullut Suomeen yksin. Tänään julkistettava kirja kertoo Hetemajn koko perheestä, vanhemmista, jalkapalloa nykyisin ammattilaisina pelaavista pojista ja tyttäristä Fadesta ja Fatesta, jotka ”joutuivat lähtemään kotimaastaan Kosovosta sumuisena aamuna vuonna 1992”. ”Päivän mittaan sää muuttui aurinkoisemmaksi. Perheestä kertoo paljon jo se, että he huomasivat auringon pakomatkallaankin”. Pakolaisen tie ei ole koskaan helppo. Emine ja Miftar Hetemajn nelilapsinen perhe oli päättänyt rakentaa itselleen parhaan mahdollisen elämän uudessa, oudossa kotimaassaan. Vanhemmilta opittu koulutuksen ja työn arvostus on kantanut aikuistuvassa jälkikasvussa hyvää hedelmää.  Hetemajn perheen lisäksi kirjassa kuullaan myös presidentti Ahtisaaren kokemuksista Kosovossa. Yhdessä koskettavista puheistaan Fatbardhe onkin sanonut: ”Ahtisaari on pelastanut perheeni ja maani.”

Mielenkiinnolla odotan kirjan julkistamista. Lisäilen tänne kuvia sieltäkin ja kerron tunnelmista.

….

Mutta sitä ennen jo tosin ympäristövaliokunta ja sivistysvaliokuntakin. Onneksi päivällä hieman tyhjää niin ehdin tuonne kirjanjulkistamiseen. Illalla sitten puheenjohtajamme Jyrki Kataisen kanssa yksi palaveri ja muutama muukin sovittu tapaaminen sovittuna. Tuhti päivä.

….

Päivä näin takana. Ympäristövaliokunnassa tänään energiakuulemisia ja siviä ei ollutkaan eli hieman päivään helpotusta. Mutta muuten aikamoinen tahti. Iltapäivällä kävimme Ben Zyckowiczin kanssa Hetemajn perheen kirjan julkistamistilaisuudessa Minervalla. Olen niin iloinen siitä, että sain houkuteltua Faden mukaan kevään eduskuntavaaleihin ja iloinen myös siitä miten hän täysillä mukana nyt kokoomuksessa ja tässä kaikessa. Mutta kirjanjulkaisutilaisuus oli aivan upea. Olen sellainen liikuttajatyyppi ja tänään perheen tarinaa kuunnellassa oli monta kertaa vaikeaa. Vaikeaa on Hetemajn perheelläkin ollut monta kertaa, mutta he ovat nousseet aina uudestaan ja uudestaan polviltaankin ylös ja tänään jälleen kaikki raskaan kevään jälkeen hyvin. Tuo perhe tulee pääsemään vielä pitkälle. 

Sieltä sitten ryhmäkokouksen kautta kahteen tapaamiseen. Toisessa mukana myös puolueemme puheenjohtaja Jyrki Katainen, mutta niihin joskus myöhemmin. Sitten illalla vielä toisen kirjan julkistamistilaisuuteen, kun Haapalan ja Ervastin Kuka Mitä Häh julkistettiin Bottalla. Hauska kirja, joka nostattanut aikamoisen myrskynkin. Presidentti on polttanut päreensä kirjasta joka vahvaa satiiria. Jäinkin siis miettimään, että taitaa tarinat kuitenkin pitää tuittupäästä toden. Mene ja tiedä. Se on totta, että kaikille ei ole ollut aivan helppo hyväksyä tiukkaan presidentinvaalia ensin ja sitten vielä karvasta tappiota eduskuntavaaleissa 2007. Se näkyy valitettavasti aika monessa ja sekin, että nyt ulkopolitiikassa on aivan uudenlainen tapa toimia. Nyt saa keskustella ja puhua ja olla eri mieltäkin. Ja samaan aikaan kun maamme suhteet yhtaikaa sekä Venäjään että USA:han ovat paremmat kuin koskaan ennen niin ymmärrän, että se ei kaikille sovi. Aika hauskaa.

 

Kommentit