Keskiviikko, 20.10.2010

Blogi, keskiviikkona 20.10.2010

SDP:n puolesta monissa eduskuntavaaleissa ja muutenkin kampanjoinut SAK esittää nyt lapsiperheille todellista raippaa. SAK esitti tiistaina monelle lapsiperheelle todella tärkean asuntolainan korkojen vähennysoikeuden poistamista. SAK:n mukaan asuntolainan korkojen vähennysoikeus suosii ”varakkaita kotitalouksia”. On vaikea ymmärtää miten niin. Tänään hyvin moni perhe asuu maalla omassa omakotitalossa tai osakehuoneistossa ja tärkeä osa tätä asumista ja sen mahdollistaja on tuo korkojen vähennysoikeus. Itse en ainakaan olisi valmis nappaamaan sitä pois näiltä lapsiperheiltä ja muiltakaan jotka ovat ratkaisunsa tämän mallin mukaan tehneet. Mielenkiintoinen linjaus SAK:lta. Ja mielenkiintoista on myös nähdä millaiseen eduskuntavaalikampanjaan SAK lähtee tällä kertaa jäsenistönsä rahoilla. Vai olisiko nyt jo rahat ohjattu oikeaan varsinaiseen toimintaan?

Tänään aikainen herätys. Lopella ei vielä lunta, mutta ainakin eilen aamulla liikenne ruuhkautui aikalailla kolmostien remonttien takia. Jäin itse miettimään, että eikö tuolle välille Mannerheimintie – Klaukkalanristeys kannattaisi miettiä kolmea ajokaistaa suuntaansa? Toimisi varmasti hyvin ja sujuvoittaisi liikennettä merkittävästi aamuin ja iltapäivisin? 

….

Kello 20.40 ja juuri Vaahteramäen Ratsastuskoululta kotiin. Illalla siis varastin hieman omaa aikaa ja suuntasin Homeroksen kanssa hevostelemaan. Mukava tunti olikin ja mukavien ystävien kanssa aika menee aina kuin siivellä. Itseasiassa ensi viikonloppuna saamme samalla porukalla nauttia koko viikonlopun ratsastuksesta, kun edessä jälleen Helsinki International HorseShow. Mukava myös nähdä Anna-Julia Kontio tositoimissa kotiareenalle. Peukalot pystyyn.

Tänään erittäin mielenkiintoiset kuulemiset valiokunnissa. Erityisesti ympäristövaliokunnan uusiutuvan energian kuuleminen jätti paljon miettimisen aihetta ja palaan niihin kun saamme työmme valmiiksi ja kuulemiset julkisiksi. Aika pysähdyttäviä juttuja. Sivistysvaliokunnassa sitten osaamiskysymyksiä ja osaamisen viitekehystä ja täysistunnossa ruokastrategiaa. Olen pitkään ihmetellyt ja jopa vaatinut mm. sitä, että kaikkiin tuotteisiin saataisiin jatkossa alkuperämaan merkinnät.

Eviran tutkimuksen mukaan nimittäin jopa 77 prosenttia meistä suomalaisista tarkistaa ruoan alkuperän ennen ostopäätöstä. Syykin tähän on selvä, halu ostaa suomalaista ruokaa. Kaikista tuotepakkauksista ei kuitenkaan selviä mm. lihan alkuperämaa ja tähän haluaisin muutoksen ja ihmettelenkin miksei ruokaministeri Sirkka-Liisa Anttila asiaa hoida. 

Elintarvikkeiden pakkausmerkintäsäädöksissä nykyisin nimittäin määrätään, mitkä tiedot tulee selvitä kuluttajan ostamasta pakkauksesta. Tavoitteena näillä säädöksillä on taata ruoan turvallisuus ja kuluttajan tiedonsaantioikeus, ja tähän kuuluu olennaisesti myös maa, josta ruoka on tuotu. Esimerkiksi lihatuotteissa Suomessa tuotetun ja valmistetun lihan matka pystytään jäljittämään aina pellolta ruokapöytään asti. Myös ulkomailta tuodun valmisteen alkuperämaa on ilmoitettava pakkauksessa.

Ongelma onkin siinä, että kun ulkomailta tuodaan Suomeen lihaa, jota sitten käsitellään täällä edelleen, esimerkiksi kypsennetään. Tässä tapauksessa tuotteen myy edelleen suomalainen yritys, eikä alkuperämaata tarvitse ilmoittaa. Aika uskomaton juttu. Siis suomalaisen tuotemerkin alla myydä ulkomaisesta lihasta tehtyä tuotetta ilman että kerrotaan mistä liha tulee. Eli kuluttaja saattaa uskoa ostavansa suomalaisen yrityksen ja tuotemerkin alla suomalaista ruokaa, vaikka se onkin muualta tullutta.

Pakkausmerkintäsäädösten mukaan lihan alkuperämaata ei tarvitse tällaisessa tilanteessa ilmoittaa, ellei kyse ole vähäisestä valmistuksesta. Aiheeseen puututaan myös, mikäli yritys mainostaa erityisesti tuotteen suomalaisuutta. Tämä on kuluttajan kannalta harhaanjohtavaa. Minusta meillä tulee olla oikeus tietää lihan alkuperä kaikissa tilanteissa. Kuten Eviran tutkimuksesta käy ilmi, me suomalaiset haluamme suosia suomalaista, mikä on meidän ruoantuotantomme, mutta myös ilmaston ja ympäristön kannalta erinomainen asia ja siihen täytyy antaa mahdollisuus. Ei suomalainen kuluttaja ole kiinnostunut valmistuksen määrästä tai markkinoinnista, jos kyse on ulkomaisesta raaka-aineesta. Tärkeintä on aidosti suomalainen ruoka.

Mitä mieltä te tästä lähes huijaamisesta olette?

Toinen mitä on vaikea ymmärtää on nyt halu tuoda Suomeen väkisin geenimuunnellut kasvit. Meillä olisi nyt mahdollisuus itse päättää maamme tulevaisuudesta ja tehdä Suomesta aidosti GMO-vapaa maa ja panostaa tätä kautta esimerkiksi luomuun ja aitoon lähiruokaan. Nyt Suomeen marssitetaan maa- ja metsätalousministeriön johdolla GMO-kasveja ensimmäisenä nyt perunaa ja huomenna jotain muuta. Saa nähdä kuinka kauan luomua enää edes voidaan tämän jälkeen Suomessa viljellä? Tai miten käy mehiläistarhojen ja hunajan? Surkea juttu jota emme ole onnistuneet pysäyttämään.

Ja ehkä kolmas juttu on sitten näitä läheltä liippaava eli lähiruuan suosiminen. En ymmärrä miten ei olisi mahdollista rakentaa sellaisia kilpailutuksia esimerkiksi kouluihin ja muihin suurempiin keittiöihin, että ruoka ostettaisiin läheltä suoraan maatiloilta. Se olisi hyvin helppoa. Halua tähän ei vain näytä olevan. Miksiköhän?

Mutta kotimainen hyvä ruoka siis tänään puhutti ja moni asia tässä ihmetyttää. Mielelläni kuulen teidänkin mietteitä näistäkin asioista?

Tänään päivällä myös sain mielenkiintoista tietoa ympäristöystävällisistä biohajoavista voiteluöljyistä mm. vesivoimalaitoksiin ja metsäkoneisiin. Palaan aiheeseen lähiaikoina. Uskon, että tulee nousemaan isoksi jutuksi.

 

 

 

Kommentit