Torstai, 21.07.2011

Blogi, torstaina 21.07.2011

Ravustus alkaa. Tänään siis jälleen mertoja järveen ja rapukausi käyntiin. RKTL eli Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos ennustaa alkavasta rapuvuodesta hyvää. Heidän arvioidensa mukaan voidaan päästä jopa 2009 tasolle eli reiluun 9,3 miljoonaan saksiniekkaan. Kalatalouden keskusliiton arviot ovat hieman varovaisempia. Mutta ehkä se totuus sitten jossain viellä välissä 6-9 miljoonan. Sen tiedämme sitten lokakuun loppuun mennessä, kun ravustus tältä vuodelta päättyy. Valtaosa saalista tulee kuitenkin olemaan täplärapua. Vahvat jokirapukannat ovat hukkuneet monista järvistä ja joista ja kuulemma edelleen vuosittain jopa kymmenkunta jokirapuvettä tuhoutuu rapuruttoon. Ollaan siis fiksuja mertojen kanssa ja muistetaan desinfiointi, jos useammassa järvessä ravustetaan. Meillä Lopella mertoja myös järveen tänään. Lähipäivinä tiedän, mikä meno täällä. Toivotaan hyvää rapuonnea.

Tänään saamme seurata myös Euromaiden huippukokousta Euroopan talouskriisin ympärillä. Eilisillan ja yön kahdenvälisissä neuvotteluissa Saksa ja Ranska pääsivät yhteisymmärrykseen Kreikan tilanteesta. Tavoitteena on saada nyt myös pankkisektori mukaan auttamaan Kreikkaa ja kantamaan osa vastuuta tapahtumista. Meitä Brysselin kokouksessa edustaa nyt valtiovarainministerin sijaan ykkösketju eli pääministeri Jyrki Katainen. Tulemme osallistumaan Kreikan ja muidenkin maiden velkaongelmien hoitoon vain, jos tuen vastineeksi saamme täydet vakuudet. Tämä tiukentunut linja on minusta ainoa oikea tässä tilanteessa ja siitä ei pidä olla neuvotteluvaraa. Illalla voimme odottaa ainakin väliaikatietoja Kreikasta, mutta ratkaisujakin on saatava, jotta voimme välttää Eurokriisin paheneminen entisestään. Tärkeä päivä.

….

Venäläisten maakaupat Suomessa ja meidän suomalaisten mahdollisuudet ostaa maata Venäjältä ovat puhuttaneet jo pitkään. Itse nostin aikanaan aiheen esille yhtenä ensimmäisenä eduskunnassa kyselytunnilla ja sen jälkeen aihe on ollut yksi kestopuheenaiheista. Tämän jälkeen Venäjä asetti sitten vielä myyntikiellon omille alueilleen. Puhe oli raja-alueista, mutta se vedettiin niin laajaksi, että käytännössä nuo meitä kiinnostavat vanhat Suomen maa-alueet rajautuivat pois. Eli lähes koko Karjalan kannas ja Venäjän Karjala tuli ja nyt on myyntikieltolistalla. Tämän jälkeen keskusteluun nousikin ns. vastavuoroisuusperiaatteen vaatiminen ja aiheesta lähetettiin Venäjälle myös selvityspyyntö. Siihen vastaus tuli viimein ja saamani tiedon mukaan Venäjä ei ole periaatteistaan valmis joustamaan. Vastauksen kiemuroita nyt selvitetään. Selvityksen alla mm. se, miten uusi Venäjän ”laki” kohtelee heitä, joilla jo nyt on maata heidän määrittelemällään laajalla rajavyöhykkeellä. Tämä nyt selvityksessä  ja sen jälkeen on varmasti aika pohtia tilannetta uudestaan. Toistaiseksi meillä ei ole asetettu vastaavia ostorajoituksia venäläisille. Itse olen valmis tällaiseen. Vastavuoroisuuden pitää toimia myös Venäjän kanssa. Jos he voivat ostaa täältä maata ja kiinteistöjä, niin pitää meidän oikeuksien olla siellä vastaavia. Hallituksen on tässä ryhdyttävä toimiin, jos tilanne ei muuten ratkea.

Hetki sitten sain tekstiviestin, että Euroopan maiden johtajat ovat päässeet ratkaisuun talouskriisissä. Ja mikä hienointa pääministerimme Jyrki Katainen sai koko muun Euroopaan asettumaan tuekseen lainojen vakuusasiassa ja näin vaatimuksemme Kreikan ja muidenkin maiden vakuuksista meni läpi. Sovitut vakuudet kattavat siis kaikki riskit, jotka koskevat ERVV:n kautta tulevia lainoja. Samalla myös ratkaisu Kreikan tilanteen hoidosta ja ainakin ensi vaikutelmat sellaiset, että tilanne Euroopassa voisi vakautua. 

Merkittävää tuon Kataisen vaatiman takausjärjestelmän lisäksi oli myös se, että aiemmista tuista poiketen nyt mukaan saatiin myös yksityiset rahoittajat. Yksityinen puoli osallistuu Kreikan 159 miljardin euron lainapakettiin 50 miljardilla eurolla. Lisäksi huippukokouksen päätösasiakirjan mukaan Kreikan lainojen korot laskevat 3,5 prosenttiin ja samalla lainapakettien maksuaikoja pidennetään 7,5 vuodesta 15:een tai ja jopa 30 vuoteen.

EU:n presidentti Herman van Rompuyn tiivisti tuloksen kolmeen kohtaan tai saavutukseen toteamalla, ”että näin parannamme Kreikan velkakestävyyttä, ryhdymme toimiin pysäyttääksemme tartuntariskin ja sitouduimme parantamaan euroalueen kriisinhallintaa”.

Jäämme siis seuraamaan tilannetta ja toivotaan, että työ tuottaa tulosta. Tilanne on vakaampi, mutta edelleen vakava. 

Hellettä riittää. Kello jo kohta puolenyön ja ulkonan edelleen upean kostean lämmintä. Saunasta ja järvestä nyt tänne terassille. Nautitaan näistä pienistä hetkistä. 

 

 

 

 

Kommentit