Keskiviikko, 20.07.2011

Blogi, keskiviikkona 20.07.2011

Pääministeri Mari Kiviniemen hallituksen jälkeen aloittanut Jyrki Kataisen hallitus muutti Euroopan talouskriisin hoidon linjaa Suomessa merkittävästi. Halusimme tiukentaa eurotukilinjaa Kiviniemen hallituksen linjasta ja nyt mm. uusien tukipakettien ehtona on lainavakuudet. Katainen ajoi tätä linjaa toki jo edellisenkin hallituksen aikaan pitämällä esillä mm. sijoittajien ja pankkien vastuuta. Mutta vasta nyt linja saatiin muuttumaan uuden hallitusohjelman myötä.

Tiukennettu EU:n talouskriisien hoitolinja saakin erittäin vahvan tuen kansalta. Helsingin Sanomien mukaan jopa 86 prosenttia suomalaisista pitää nyt otettua uutta linjaa täysin tai osittain oikeana. Ja merkillepantavaa on sekin, että vahvimman tuen linja saa nyt juuri perussuomalaisilta. Samassa tutkimuksessa selvitettiin myös sitä, miten suomalaiset ymmärtävät vasemmistoliiton takinkääntöä Eurooppa-politiikassa. Arhinmäkikin saa kansalta ymmärtämystä linjansa täyskäännökselle. Yli puolet suomalaisista pitää ainakin osittain ymmärrettävänä vasemmistoliiton ei-linjan muutosta kyllä-linjaksi euromaiden tukemisessa. Mutta toki puolueen eduskuntaryhmästä erotetutkin saavat tukea ja sympatiaa. Nimittäin lähes 40 prosenttia suomalaisista paheksui vasemmistoliiton takinkääntöä.

Mutta itse pidän nyt tehtyä hallituksen suurempaa linjanmuutosta erittäinkin oikeana. On hyvä, että sijoittajat ja pankit otetaan nyt mukaan kantamaan myös vastuuta seurauksista ja myös se, että uusille lainoille vaaditaan vakuudet. Tämä ehto on kirjattu hallitusohjelmaan yksiselitteisen tiukasti ja siitä valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen tulee pitää kiinni EU:n kriisineuvotteluissa. Varaa lipsumiseen ei ole.

Uusi aamu Helsingissä. Aamupala kaupunkia ihaillen ja kohta eduskunnan kautta sitten Linnanmäelle. Upea hellepäivä luvassa.

Tänään sentään eduskunnallakin pikku vipinää. Aamulla kollegoja tuli talolle vauhdilla, kun Suuri Valiokunta kokoontui käsittelemään Euroopan taloustilannetta. Merkille pantavaa oli muuten sekin, että samaan aikaan kanssani talolle tuli myös puhemies Eero Heinäluoma joka suuntasi myös valiokunnan kokoukseen. Ei muuten aivan tavanomaista, että puhemies valiokunnissa mukana, mutta nyt Heinäluoma käytti läsnäolo-oikeuttaan vaikeassa asiassa. Kolmen tunnin kokouksen jälkeen Suuri Valiokunta antoi pääministeri Jyrki Kataiselle valtuudet huomiseen EU-huippukokoukseen ja nimenomaan tällä tiukentuneella Kataisen hallituksen -linjalla. Hauska oli huomata, miten tiukempaa linjaa vastustivat nyt myös keskustalaiset, joiden ollessa Kiviniemen johdolla hallituksessa oli EU-tukipolitiikka aivan toisenlaista. Niin ne oppositiopisteet houkuttaa kepuakin. Mutta en jaksa uskoa, että heidän juttunsa kantaa, kun vastassa kuitenkin tiukan EI-linjan perussuomalaiset. Persut vievät tämän kisan 6-1.

Mutta me sitten iltapäivällä vielä Linnanmäelle. Aamulla hieman arvostelin Korkeasaaren ruoka- ja muita palveluita ja sotkuisuuttakin. Sain aikamoisen vastausryöpyn Facebookissa yhdeltä Korkeasaaren johtokunnan jäseneltä. Ei kuulemma voi palkata lisää väkeä, kun kaupungin tuottavuustavoitteet painaa niskaan. En kertakaikkiaan ymmärrä tätä, jos se pitää paikkansa. Eikös silloin kannattaisi juuri ravintoloihin ja kahviloihin palkata väkeä ja tuoda tuotteita myyntiinkin, kun ihmisiä on liikkeellä. Nyt myytiin Ei-oota ja moni kääntyi ovelta pois, kun ruokapöydät olivat siivoamatta ja siivottomia. No, Linnanmäellä ei samaa ongelmaa. Muutama minuutti portista sisään kävelyn jälkeen vastaan tuli jo ensimmäinen pari roskien kerääjiä keppeineen ja paikat olivat hienossa kunnossa. Lisäksi roskiksia paljon ja lapsille hauska puhuvakin pönttö. Ja jos roskahuolto pelasi niin pelasi myös ruokahuoltokin. Vaikka väkeä ja jonoja olikin hieman niin ruokaa ja tavaraa riitti ja palvelu oli mukavaa ja ystävällistä. Linnanmäki siis peittosi ainakin tässä Helsingin Kaupungin Korkeasaaren täydellisesti.

Mutta kivat päivät kaupungissa takana. Uusi eduskunnan työhuonekin tuli tänään otettua käyttöön vuoden remontin jälkeen. Siitä se taas kohta alkaa täydellä höyryllä. 

 

 

 

Kommentit