Torstai, 21.01.2010

Blogi, torstaina 21.01.2010

Tänään jatkan yritysvierailujen sarjaa, kun kohteena Vitabalans Oy Hämeenlinnassa. Vahvasti kansainvälistynyt Vitabalans Oy on siis läkkealan yritys, joka itse kehittää sekä valmistaa, mutta myös markkinoi reseptilääkkeitä, itsehoitolääkkeitä, ravintolisiä ja eläinvalmisteita. Mutta palataan aiheeseen tarkemmin kun päivän vierailu takana. Odotan mielenkiinnolla tapaamista ja päivään linkittyy myös muutamia lainsäädännöllisiä kysymyksiäkin joista olemme sopineet puhuvamme.

Mutta sitä ennen sain vielä kutsun Ylen tv-haastatteluun Riihimäen Asemalle aamupäivällä eli Hämeenlinnaan suunnataan sitä kautta. Illansuussa sitten yksin eduskuntavaalien 2011 -palaveri Hämeenlinnassa ja illalla Hämeen Kokoomuksen piirihallituksen järjestäytymiskokous. Siinä päivän kalenterimerkinnät.

Eilen saimme myös mielenkiintoisen uutisen Yhdysvalloista, kun Massachusettsin osavaltion ns. täytevaalissa valta maassa tasapainottui. Republikaanit voittivat Edward Kennedyltä vapautuneen paikan ja Scott Brownin johdolla tasapaino maan senaatissa vahvistuu. Perinteisesti erittäinkin vahvasti demokraatteja tukeva osavaltio astui nyt vaaánkielen asemaan tukemalla ja valitsemalla republikaanin ja näin demokraatien ratkaiseva 60-40-enemmistö meni senaatissa. Tämä oli erittäin kova takaisku presidentti Barack Obamalle ja hänen vastatuuleen joutuneelle terveydenhoidon uudistamistyölle. Valittu Scott Brown totesikin heti tuoreeltaan, että ihmiset eivät USA:ssa halua biljoona dollaria maksavaa terveydenhuolto-ohjelmaa ja sen nyt ennakoidaankin kaatuvan. Brown totesi, että läpi mennessä Obaman ajama uudistus ”kasvattaisi veroja, vahingoittaisi terveydenhuoltoa, tuhoaisi työpaikkoja ja lisäisi liittovaltion velkaantumista”.

No ottamatta sen enempää kantaa tuohon terveydenhoidon uudistukseen tai muutenkaan USA:n esimerkiksi toimia vaativaan talouteen niin pidän hyvänä kuitenkin sitä, että parlamenteissä ei yksi puolue missään päin maailmaa kasvaisi liian suureksi. Se ei ole demokratian kannalta hyväksi, jos suuret asiat runnotaan läpi yhden puolueen voimalla. Suuret uudistukset tarvitsevat laaja-alaisempaa kannatusta ja tätä kautta kansalaisten hyväksyntää niin kuin esimerkiksi meidän järjestelmässä useamman puolueen varaan nojautuvassa hallituksessa tehdään aina ja monissa isoissa asioissa konsessusta haetaan jopa läpi koko eduskunnan ns. parlamentaarisissa työryhmissä. Tästä näkökulmasta on hyvä, että tilanne tuollakin nyt tasapainottuu ja suuruudistuksia ja talouden vaatimia toimenpiteitä täytyy tehdä rakentavassa hengessä yhdessä. Uskon kuitenkin että sillä tiellä onnistutaan parhaiten.

….

Tänään päivä siis yritysvierailun parissa Hämeenlinnassa. Entinen lukiokaverini Atte Kukkonen johtaa nykyisin Vitabalans Oy:tä ja olikin äärimmäisen mielenkiintoinen vierailu. Sain todellisen tietopaketin Suomen lääketeollisuudesta ja sen ajankohtaisista kysymyksistä ja myös haasteista ja tottakai oli mukava nähdä myös yksi maamme suurimmista ja kehittyvimmistä lääketehtaista myös sisältä.

Vitabalans Oy on siis jo kolmekymmentä vuotta vanha yritys, joka on valmistanut lääkkeitä aina vuodesta 83 alkaen ja tänä päivänä yritys työllistää 100 henkilöä mm. lääkäreitä, proviisoreita, farmaseutteja, kemistejä ja laborantteja sekä lukuisia eri erikoistehtäviinsä koulutettuja työntekijöitä. Mielenkiintoista oli myös kuulla yrityksen kansainvälistymisestä ja mm. yhteyksistä maamme ja myös ulkomaiden eri yliopistoihin ja asintuntijoihin. Koko ajan kasvava ja kansainvälistyvä yritys pärjää hyvin maailmalla korkealla laadulla ja osaamisella ja paraikaa suunnitelmista on mm. suuret laajennukset tuotantoyksikössä Hämeenlinnassa. Yrityksellä on nyt jo toimipisteet Virossa, Latviassa, Liettuassa, Puolassa, Slovakiassa, Tanskassa, Ruotsissa, Tsekin tasavallass ja Unkarissa. Yritys siis tuotekehittää, valmistaa ja markkinoi tänä päivänä reseptilääkkeitä, itsehoitolääkkeitä, ravintolisiä ja myös nykyisin eläintenhoitotuotteita. Ja 18 miljoonan euron liikevaihtoa tekevä yritys siis kasvaa, voi hyvin ja näin ollen myös työllistää.

Mielenkiintoinen vierailu ja kiitokset esittelyistä ja keskusteluista toimitusjohtaja Atte Kukkoselle, hallituksen puheenjohtaja Jorma Taipaleelle sekä tehtaan henkilökunnalle esittelyistä. Oppia ikä kaikki. Mutta ei enää sauna, terva jne. ole se viimeinen ratkaisu ja loppu kuolemaksi vaan kehittyvä korkea suomalainen osaaminen lääketeollisuudessakin luo menestystarinaa maailmalle.

Tämän jälkeen palaveri lyhyesti eduskuntavaaleista 2011 Hämeenlinnassa ja ilta sitten piirihallituksen järjestäytymiskokouksessa. Näin starttasi toinen vuoteni Hämeen Kokoomuksen puheenjohtajana ja hyvän oloinen uusi piirihallitus valmiina toimeen. Sopivasti kokemusta ja uutta intoa pöydän ympärillä ja tällä sakilla on hyvä katsoa eteenpäin jo myös siis tuonne tuleviin eduskuntavaaleihin.

Kommentit