Perjantai, 22.01.2010

Blogi, perjantaina 22.01.2010

Maamme uutiset eläinten karmeasta kohtelusta ei ota loppuakseen. Sikojen huonosta kohtelusta olemme saaneet tälläkin hallituskaudella useampia tietoja ensin 2007 ja nyt sitten joulukuussa 2009. Tilanne ei siis ole korjaantunut. Jälleen nyt siis joulukuisten tapausten jälkeen maatalousministeri Sirkka-Liisa Anttila lupasi, että sikapuolella ei enää vastaavia uutisia tulla näkemään. Anttila totesi, että ”tilanne saadaan varmasti kuntoon, sillä ammattitaitoinen joukko läänineläinlääkärejä paneutuu tarkastustehtäviin”.

On todella valitettavaa, että monet asiansa erinomaisesti hoitavat tilat ovat saaneet myös näiden sotkujen takia ikävää leimaa otsaansa ja monet ovat joutuneet selittelemään tilannetta jne. Valtaosa kuitenkin tiloistamme toimii vastuullisesti ja asiallisesti. Nyt olisikin pohdittava voitaisiinko meilläkjin ottaa käyttöön vastaava sertifiointijärjestelmä kuin Ruotsissa eli teollisuus ostaisi lihaa vain sellaisilta tiloilta joilla huolehditaan eläiten hyvinvoinnista.

Laura Hänninen Eläinten hyvinvointikeskuksesta totesi sikajupakan aikaan, että itse eläinsuojelulaki on toimiva, mutta sen sijaan maatalousministeriön määräykset eivät ole. Ne ovat vanhentuneita ja kuulemma pahimmillaan jopa ristiriidassa lain kanssa. Eli kyllä tässä olisi maatalousministerilläkin tehtävää ollut ja olisi edelleen. Åbo Akademin tutkija Birgitta Wahlberg lisäsi samaan aikaan, että lisäksi valvonnassa on selkeitä puutteita. Wahlbergin mukaan erityisesti juuri ministeriön määräykset ovat huonoja ja niin minimaalisia, että eläimet eivät niistä käytännössä juuri hyödy. Eli hänenkin mielestä ministeriön pitäisi toimia.

No nyt sitten tuoreimmat tiedot eläinten karmeasta kohtelusta tulivat hevostilalta Iitistä. Tv-materiaali oli sellaista, että hevosmiehen teki heikkoa katsoa kärsiviä eläimiä. Liikkuva kuva kertoo enemmän kuin satatuhatta sanaa. Tässä MTV3:sen 45minuuttia ohjelman materiaalia. Varoitan – järkyttävää: Hevosia nääntyy talleissa Toivottavasti tähänkin nyt ministeriössä herätään. Ei tällainen voi jatkua.

Enää ei kauniit puheet riitä vaan nyt ministeriön pitää toimia, tehdä ja lopettaa tällaiset. Sikatapauksien lupaukset tulee nyt lunastaa. Uusiin vastaaviin uutisiin ei enää ole varaa. Ja valtaosan vastuullisesti ja hyvin eläimensä hoitavien tilojen ja tallien mainekaan ei tätä kestä. Tehkää.

….

Eilen Ylen Uudenmaan Uutiset tekivät juttua Hyvinkää-Riihimäen talousalueen tulevaisuudesta. Olin huolissani siitä, että Hyvinkäällä on nyt erilainen ääni kellossa. Itse nimittäin olen vakuuttunut, että vain yhdessä lähes 100 000 asukkaan talousalueemme tulee tulevaisuudessa menestymään tai sitten yksin tulemme häviämään. Jos Lahden seutu tekee mitä nyt suunnittelevat ja selvittävät, Hämeenlinnan seutu on jo työnsä tehnyt ja lukuisat muut kaupunkiseudut Suomessa niin on erikoista, jos meidän alueemme voisi pärjätä pirstaloisena ja jokainen kunta ja kaupunki taakkansa ja vastuunsa yksin kantaen. Itse en näin usko olevan ja siksi toivon, että ammatillisen koulutuksen koko talousalueen kattava toimija Hyria nyt saisi asiansa järjestykseen ja työnsä käyntiin ja myös sosiaali- ja terveyspuolen yhteistyö saataisiin THL:n esitysten mukaan liikkeelle. Nämä olisivat tärkeät toimenpiteet nimenomaan alueemm palveluiden näkökulmasta. Tärkeintä on nyt turvata peruspalvelut eri kunnissa ja sen eteen pitäisi nyt vastuullisesti toimia.

Tänään suuntaan Helsinkiin Matkamessuille itseasiassa Hämeen ja oman kotikuntani Lopen vieraaksi. Olen vuosittain aina nämäkin messut käynyt ja itseasiassa siellä tapaa hyvin myös eri alueiden tekijöitä ja tuttuja. Päivä tänään siellä ja illalla sitten tehtäviä huomisen Riihimäki rallin parissa. Tulen siis huomenna osallistumaan Riihimäki Ralliin yhdessä janakkalalaisen Ari Laivolan kanssa. Ralli meille jo kolmas yhdessä – yksi voitto, yksi keskeytys ja nyt nolla-auton tehtävät hoidettavanamme.

Niin ja nyt hieman myös tuoretta Kynästä palstalla. Aiheena peruskoulun tuntijako, taito- ja taideaineet, opintotukiuudistus sekä ikivanhan päivähoitolain uudistaminen. Jos kiinnostaa niin näistä aiheista siis tuolla Kynästä-sivulla.

…..

Matkamessuilla oli tänään todellakin aikamoinen vilske. Sellainen halpa kaukomatka ensin maailman ympäri ja sitten seikkailua ja samoilua ympäri rakkaan Suomenmaan. Paljon nähtävää ja paljon tuttuja. Muutama kesäjuhla ja -tapahtuma kutsukin jo tuli ja muutamaa kesäteatteria jäin vielä miettimään. Jos vaikka kalenterimme kesällä ne vielä sallisi. Ainakin Pohjois-Karjalaan olisi upea mennä tutustumaan entisten loppilaisten Markku Pölösen ja Satu Sadinkankaan elokuvakylään ja samalla katsomaan kesäteatteriin aikanaan Lopella kantaesitettyä ja nyt sielläpäin itse maestron ohjaamaa Onnenmaata. Se voisi olla kesään mukava juttu.

Häme oli vahvasti mukana messuilla useammallakin upealla osastolla ja täytyy jälleen toivoa, että jatkossa myös yhteisellä Häme-brändillämme. Tässäkin asiassa yhteistyö ja yhteisvoima on takuu menestykseen. Myös kotikuntani Lopen osasto oli tavanomaisen erinomainen. Loppilaiset matkailualan yrittäjät ovat tehneet jo vuosia hyvää yhteistyötä ja se myös näkyy näillä messuilla. Jälleen mukava kuhina Lopen osastolla, jonka helmene sykkii Majan Herrojen johdolla Marsalkka Mannerheimin Metsästysmaja. Vahvasti esillä myös Lopen luontomatkailu ja myös erilaiset muut aktiviteetit mm. moottoreiden parissa. Tästä hyvä aasinsilta iltaan eli sitten kiersimmekin nelisen tuntia Ari Laivolan kanssa Riihimäki Rallin huomisia reittejä. Olemme mukana kilpailussa nolla-autolla ja tästä syystä tarkistimme että kaikki erikoiskokeilla on kunnossa. Aivan mahtavat pätkät talven keskellä huomenna luvassa. Ainostaan hieman harmitti muutamien omatoimimetsurien urakoinnin reitin varressa. Ne voivat aiheuttaa huomenna vielä lisähuomioita reitin varteen. Ikäviä juttuja.

Tänään saimme myös tuoreimman pääministerigallupin. Jyrki Katainen on noussut nyt kansan ykkösuosikiksi pääministerin vaativaan tehtävään. Tuo tulos ei oikeastaan yllätä kun on seurannut tämän nykyhallituksen toimintaan. Katainen on ottanut selkeän johtajan paikan ja saanut lukuisia isoja ja odotettuja asioita eteenpäin. TNS Gallupin tekemän tutkimuksen mukaan kansasta nyt jo lähes joka neljäs (24%) haluaisi Kataisen maan johtoon. Paula Lehtomäellä olisi keskustalaisista kovin kannatus eli 19% ja luopumisesta ilmoituksensa jo tehnyt Matti Vanhanen on kolmas 11 prosentin kannatuksella. Tänään sitten myös itse pääministeriehdokkaaksi ilmoittautunut Mari Kiviniemi jäi kauaksi kärki kolmikosta saaden vain viiden prosentin kannatuksen. Väyrystä ja Pekkarista piti parhaana pääministeriksi seitsemän prosenttia suomalaisista. Aikalailla odotettuja lukuja, mutta eivät tosinkaan kerro koko totuutta. Keskustan pääministeriehdokas eli puheenjohtaja on vielä avoinna ja tämä hajottaa jossain määrin varmasti keskustalaisten kannatusta. Tasainen ja tiukka tilanne siis tästä kulmasta ajatellen.

Kommentit