Torstai, 20.10.2011

Blogi, torstaina 20.10.2011

Eilen saimme hyvän tiedon EU:sta. Hyvä, että näinä aikoina jälleen joskus niinkin. Komissio nimittäin esittää Helsinki-Tampere-jne -päärataasekä Helsinki-Lahti-Jyväskylä-jne Valtatie 4:sta Euroopan Unionin ydinliikenneverkon osaksi. Se tarkoittaisi merkittävästi lisää radaa näiden yhteyksien kehittämiseen myös EU:lta. Aiemmin meillä vastaavaan valtasuonistoon on hyväksytty rauta- ja moottoritieyhteys Turusta Vainikkalaan ja Vaalimaalle ja myös Itämeren ylittävä merireitti. Niin ja myös ns. Rail Baltica eli rautatieyhteys Tallinnasta Varsovaan. Toivottavasti joskus vaikkapa Helsingistäkin lähtien?

Mutta nyt tämä Botnia-käytävän osa osaksi EU:n päätieverkkoa ja se on meille Hämeessä kova juttu. Pääradat Kanta-Hämeen läpi ja Kanta-Hämeelle ja Nelostie Päijät-Hämeelle. Nämä ovat merkittävät yhteydet niin asumisen liikenteen kannalta, mutta myös teollisuudellemme. Nyt komission esitys EU-parlamenttiin ja neuvostoon lopulliseen hyväksyntään. Kaikki tuki siis sinne.

Mutta jotain huolestuttavaakin EU:sta eli tänäänkin jatkamme keskustelua laivaliikenteen rikkidirektiivistä, joka toteutuessaan voi pahasti heikentään tämän pohjoisen yhteyden toimivuutta ja ennen muuta kannattavuutta Eurooppaan. Siksi pyrimmekin ainakin määräaikaiseen lykkäykseen. Jos emme tässä onnistu niin teollisuuden merirahtien hinnat nousevat meillä kerralla 30–50 prosenttia. Rahassa se tarkoittaisi tämän hetken öljyn hintatasolla pysyvää 600 miljoonan euron vuosittaista lisäkustannusta merikuljetuksille. Kilpailukyvyn turvaamiseksi direktiivin toimeenpanoa tulisikin mielestäni lykätä vastaamaan näitä globaaleja velvoitteita eli vuoteen 2020 tai 2025.

Tällä aiheella aloitan tänäänkin aamun. Yksi tärkeä tapaaminen ja palaveri tuosta siirtymäajanjatkosta. Katsotaan mitä päivä tuo tullessaan.

Kello 15.26 ja juuri valiokunta ja työvaliokunta sekä ryhmäkokousrumbasta hetkeksi työhuoneeseen. Päivä on siis muutenkin hyvien uutisten päivä Hämeelle. Saimme kuin saimmekin lopulta päätöksen uuden Metsäkeskuksen sijoittamisesta. Näytti pitkään, että vasemmistoliitto ja SDP haluavat viedä keskuksen väkisin Joensuuhun ja tämä vaatikin aikamoisen ajan. Tänään metsätalousministeri Jari Koskisen esitys tuotiin valtioneuvoston istuntoon ja Koskisen esitys Lahdesta sijoituspaikaksi hyväksyttiin. Tämä on merkittävä juttu Hämeelle ja Lahdelle, mutta ennen muuta ainoa oikea ratkaisu alan korkean osaamisen turvaamiseksi uudessakin Metsäkeskuksessa. Katsoo asiaa sitten millä mittaristolla tahansa oli Lahti selkeästi oikea paikka ja hyvä, että Koskisen esitykselle nyt koko hallituksen siunaus.

Metlan toimintoja keskitetään Helsingistä Joensuuhun. Saamani tiedon mukaan tämä ei koske kuitenkaan Lopen Haapastensyrjää. Hyvä niin.

Mutta nyt siis hetki työhuoneessa ja sitten jatketaan isossa salissa.

Kello 20.33 ja hetki sitten kotiin. Ehdin juuri ja juuri. Sen mukaan minkä haluan. Mutta ilta tänään siis Joentaan koulun 100-vuotisjuhlassa. Upea kaksituntinen juhla ja erinomaisen hauskoja muisteloita koulun entisiltä opettajilta ja oppilaaltakin ja mitä parhainta koululaisten ohjelmaa. Ehdoton kruunaus illalle oli Jaana Rannanmaan ohjaama näytelmä joka kertoi Joentaan 100-vuotista historiaa eri vuosikymmeniltä. Taas kerran tuli sellainen olo, että olipa ne aikoja ne opettaja-aikani. Haikeudella niitä aina muistelen tällaisissa hetkissä. Ja itseasiassa aikanaan opettajaopiskelijana sain kyseisessä koulussa muutaman kerran sijaisenakin toimia. Tuli kokeiltua mitä oli 3-6-yhdysluokan opettaminen kun luokassa oli noin 35 oppilasta. Onneksi tänään Jokkarissa kolme opettajaa ja kolme opetusryhmääkin. Ja kun oppilaita 55 ja kasvukäyrä ylös niin onnittelusanoissa totesinkin kunnan puolesta, että iänikuisen koulujen lakkauttamisjahkaamisen sijaan minulla on ilo pohtia jo pikkuhiljaa Joentaan koulun laajentamista. Sellaisia muita suunnitelmia nimittäin kylälle on, että tilaa voimme lisääkin tarjota. Katsotaan.

Mutta vielä kerran täälläkin onnea Joentaan koululle ja sen opettajille ja oppilaille. Tulen sitten kun kutsutte istuttamaan lahjaksi lupaamani kaksi omenapuuta. Ne kantakoot herkkuja koulun tuleville oppilaille joka syksy.

 

 

Kommentit