Torstai, 20.09.2007

Blogi, torstaina 20.09.2007

Budjetin käsittely jatkuu tänään aamulla ja vielä huominenkin päivä on tälle lähetekeskustelulle varattu. Tänään päivä menee Sibeliuksen tunnelmissa. Tuleehan tänään kuluneeksi kansallissäveltäjämme kuolesta 50 vuotta. Tänään Sibeliuksen elämäntyötä juhlistetaan monella eri tavalla ja itse ehdin täysistunnon välissä osallistua Sibelius-lukion tilaisuuteen. Paikka nimittäin eduskunnan portaat ja luvassa juhlava Finlandia.

Nyt kuitenkin Helsinkiä kohden. Töitä kohden…

Kello 15.43 ja vartti kyselytunnin alkuun. Päivä on mennyt vauhdilla. Aamulla ensin budjetinkäsittely jatkui. Tänäänkin näin uutena vaikea saada puheenvuroja debatissa ja aika kului samojen konkareiden retoriikkaan ja toistensa vanhojen tekojen ja tekemättömien asioiden pöyhimiseen. Ehkä se sitten kuuluu tuonne, mutta hieman harmitti, että monet ajankohtaiset ja tärkeät asiat jäivät puhumatta. Kello 11.00 saimme sitten upean vierailijaryhmän kun Sibelius-lukion opiskelijat saapuivat eduskunnan portaille koko koulun väen kanssa laulamaan päivän henkeen kuuluen Sibeliuksen Finlandian. Nappasin mukaan käytävältä myös joukon ryhmämme jäseniä ja olimmekin upeasti edustettuina aina ulkoministeriä myöden. Ehdotimmekin, että tästä kannattaa tehdä perinne ja hyvin Sibeliuksen päivää sopisi myös liputuskin. Ehkä paremmin kumminkin syntymäpäivänä 8.12. Muuta en uskalla tässä edes ehdotella.

Nyt siis jo ryhmäkokouskin takana ja kohta kyselytunti. Mielenkiintoista nähdä mitkä asiat tänään nousevat pintaan. Kuntapuolen asioista kuitenkin pakko näin opettajana todeta, että ilman kokoomuksen esille nostamaa huolta kunta-alan palkoista ei tällaista nyt tulemaan historian suurinta palkankorotusta varmasti olisi tullut. 300 000 kunta-alan työntekijää on jo sopimuksen hyväksynyt ja palkankorotukset ovat yli 11 prosenttia ja jopa hoitoalalla 12,1 jos sopimuksen hyväksyvät. Vanhat toteutumattomat markka-ajan ”Tonni käteen” -kamppajat eivät siis ole tämän rinnalla mitään.

Opettajien palkat nousevat noin 11 prosenttia kuten myös lastentarhanopettajien ja muiden hoiva-alan henkilökunnan. Tällaisia korotuksia ei ilman kokoomuksen toimintaa olisi ollut lupa edes haaveilla. Hoitajien korotukset kokonaisansioihin vaihtelisivat jos siis sopimus heidänkin osaltaan hyväksytään perushoitajien 284 eurosta ylihoitajan 439 euroon kuussa. Nämä siis vaikutuksia säännöllisen työajan palkkoihin. Tärkeää on myös muistaa se, että 150 miljoonan erityiserän lisäksi valtio osallistuu palkankorotuksiin nyt ensimmäistä kertaa 100 prosenttisella indeksikorjauksella.

No katsotaan puhuttaako tämä. Nyt mentävä.

Kello 20.44 ja juuri vasta Lopelle. Pyöreäksi venyi tämäkin päivä. Puheenvuoroja ei tänään uudelle kansanedustajalle myönnetty. Harmittaa, kun oli monta mielenkiintoista aihetta ja lisäksi kyselytuntikin. Kyselytunnin anti oli heikko. Oppositioltakin oli jo panokset kastuneet ja ensimmäinen aina ns. kuuma aihe nyt kunta-alan palkat ei aiheuttanut kovinkaan kovaa mekkalaa. Katainen kertoi asiallisesti Vanhasen kanssa faktoja ja todellisia lukuja ja sai valtaosan oppositiostakin vakuuttumaan, että tilanne on hyvä ja merkittävä askel kohti oikeudenmukaisempia palkkoja.

Täysistunnon jälkeen sitten piipahdin nopeasti Messukeskuksessa Habitare-messuilla. Vain hetken ehdin viettää, mutta nähdä ehti paljon ja yhden haastattelunkin annoin. Kotimatkalla kunnan ja seutukunnan asioita puhelimessa ja nyt iltapalaa ja kohta nukkumaan. Tänään myös kirjautin sisään ensimmäisen kirjallisen kysymykseni. Tein sen rapautuvista linnoistamme ja niiden ylläpito- ja restaurointitilanteesta ja -määrärahoista. Hetken asiasta ehdin tänään myös kulttuuriministeri Stefan Wallininkin kanssa keskustella ja tilanteeseen on luvassa helpotusta vuonna 2009. Sekin tosin liian myöhään, mutta asia olisi pitänyt hoitaa kuntoon jo viime vaalikaudella. Tämäkin siis. Katsotaan kun saan virallisen kirjallisen vastauksen kysymykseeni.

Kommentit