Keskiviikko, 19.09.2007

Blogi, keskiviikkona 19.09.2007

Aamun Aamupostissa oli näyttävä kirjoitus loppilaislähtöisestä Sami Lähteenmäestä. Sami on pikkuserkkuni poika ja oli myös mukana eduskuntavaalikampanjassani ja tänään 18-vuotta täyttävä nuorimies pelasi syksyn alkajaisiksi heti uransa ensimmäiset jääkiekon SM-liigaottelut ja heti kiven kovassa HPK:n joukkueessa. Tiesimme jo sopimuksen allekirjoitusvaiheesta lähtien, että näin tulee käymään, mutta pakko myöntää, että hieman ihon sai kananlihalle kun Sami luisteli ensimmäisen kerran liigajäille. Onnea Samille tänään ja kun alku-urakin on edennyt Janne Lahden mallia seuraten tai liekö vieläkin paremmin niin jatka ainakin samalla tavalla tai vieläkin paremmin. Tsemppiä.

Tänään työt jatkuvat eduskunnassa talousarvioesityksen parissa. Päivällä lisäksi yksi laajempi lehtihaastattelu ja ministerit suuressa salissa tällaisella aikataululla:

10.00 Vanhanen
12.30 Anttila
15.00 Cronberg
16.30 Sarkomaa
18.00 Brax
19.30 Häkämies
21.00 Holmlund

Ylen sivuilta netistä on keskustelua seurata päivänkin aikana. Lisätäänpä nettisivun osoite tänne tänään kun kohta eduskuntaan ehdin. Nyt Lopelta Riihimäen kautta Helsinkiin. Kello 10.00 alkaa.

….

Tänään suuressa salissa työskentely siis alkoi aamu kymmeneltä. Pääministeri piti oman esittelypuheenvuoronsa ja tämän jälkeen käytiin päivän ensimmäinen nopeatempoinen debatti. Debatissa siis minuutin puheenvuoroja ja kysymyksiä aina annetun aikataulun mukaan kullekin ministerille. Yritin myös itse päästä aamulla heti debatoimaan, mutta ryhmämme nuorimpana ja vielä hallituspuolueen edustajana on kohtuullisen haastavaa saada puheenvuoroja näissä parhaissa keskusteluissa. Yritin aamullakin sentään useamman kerran, mutta turhaan. Olisin nostanut esille työvoimapulan ja siihen liittyen nyt julkistetun tuoreen OECD:n raportin minkä mukaan ongelmaksi työvoiman saatavuuden kannalta saattaa muodostua se, että lähes puolet 20-29-vuotiaista opiskelee. Samaan aikaan ulkomaankauppaministeri Väyrynen totesi, että ”Ajatukseni on, että olisi järkevämpää edesauttaa sitä, että sellainen työ, jolle Suomessa ei ole tekijöitä, siirtyisi muualle. Eli ettemme tietoisesti ryhtyisi edistämään laajamittaista työperäistä maahanmuuttoa, sillä siihen liittyy omia ongelmia.” Väyrysen ajatus on täysin uusi ja minusta ristiriitainen myös hallitusohjelman kanssa. Olisin halunnut kysyä pääministeriltä miten työvoimapulaan ollaan varautumassa vai ollaanko nostamassa käsiä ylös Väyrysen tapaan.

Myöhemmin päivällä nostin tuo opiskelijoiden opiskeluinnon sinänsä siis positiivisen ja kannatettavan asian esille ministeri Sarkomaan debatin aikana. Itse kannatan opiskelua ja jatko-opiskeluakin, mutta ymmärrän hyvin senkin haasteen jos opintojen ns. peruosan suorittaminen venyy kovin pitkäksi. Sarkomaakin totesi, että tilannetta seurataan. Nuo minun tämän päivän puheeni löytyvät siis netistä sanasta sanaan täälä kotisivujenkin kautta eli eduskuntatyö -osion alta.

Päivällä myös paikallislehtemme Lopen Lehti kävi Eduskuntavierailulla ja tekivät laajempaa juttua minusta kunnan omana kansanedustajana. Haastattelivat kollegoita ja kiersivät taloa ja seurasivat päivääni. Ja mitä muuta sitten päivää mahtui. Ei oikeastaan mitään. Tiukkaa salityöskentelyä ja keskustelua ja muutamia hyviä keskusteluja myös salin ulkopuolella. Alamme päästä pikkuhiljaa työn makuun. Hyvä niin.

Tänään saimme päivällä myös hyvän uutisen, kun saimme viestin, että kunta-alalla saavutettiin neuvottelutulos virka- ja työehtosopimuksista 2007 – 2009. Hoitoalaa edustava THJ ei sopimusta ainakaan vielä hyväksynyt, mutta muiden osalta peli ratkesi. Syntynyt sopimus on 2 vuotta 4 kk ja se sisältää kolme yleiskorotusta ja kaksi paikallista järjestelyerää, joiden kustannusvaikutus on yhteensä 9 prosenttia. Lisäksi sopimus sisältää päätöksiä samapalkkaisuuden edistämiseksi ja palkkakilpailukyvyn ylläpitämiseksi. Näiden vaikutus noin 2 prosenttia ja ne siis suunnataan kunta-alan naisvaltaisille koulutetuille ryhmille kuten esimerkiksi hoitoalalle, sosiaalisektorille ja päivähoidon henkilöstöön. Eli juuri niin kuin me lupasimme ja miten hallitusohjelmaan kirjattiin. On hyvä, että sairaanhoito ja muun hoitohenkilöstön lisäksi myös muut hoiva-alan työntekijät saavat lisää palkkaa. Päiväkodeissa ne ansaittu ehdottomasti.

Katsotaan mitä hoitoala eli THJ päättää. Heillä aikaa yhtyä sopimukseen tämän kuun ajan. Toivotaan, että ratkaisu syntyy ja ensimmäinen tärkeä askel kohti oikeudenmukaisempia ja parempia palkkoja voidaan ottaa. Kun tämä hallitus saa työtään jatkaa niin suunta on oikea. On nimittäin hyvä muistaa, että SDP:n ollessa hallituksessa palkkaepätasa-arvo Suomessa kasvoi. Se oli ainutlaatuista koko EU:ssa, mutta siihen ei puututtu. Nyt sinivihreä hallitus puuttuu niin kuin eläkeläisten verotuksen epäoikeudenmukaisuuden oikaisuunkin ja opintorahaankin. Sellaisia arvovalintoja missä vaaditaan tekoja.

Huomenna keskustelut jatkuvat. Nyt saunaan ja nukkumaan.

Kommentit