Tiistai, 18.09.2007

Blogi, tiistaina 18.09.2007

Tänään tiistaina käynnistyy nyt sitten todenteolla ensi vuoden budjetin käsittely Eduskunnassa. Käsittelylle on varattu aikaa perjantaihin asti ja pitkiä päiviä näin ollen luvassa. Mielenkiintoista nähdä miten paljon oppositio on valmis laittamaan ylijäämää menemään. Nythän loppusummaltaan 43,1 miljardin euron talousarvio on noin 2 miljardia ylijäämäinen ja vastuullisen linjamme mukaisesti ylijäämä on tarkoitus käyttää velan lyhentämiseen. Olen varma, että tämä summa on halppaa kun oppositio pääsee vauhtiin.

Tällä viikolla odotetaan myös ratkaisua kunta-alan palkoista. Huomenna keskiviikkona asioiden pitäisi edetä, mutta juuri aamun uutiset kertoivat, että Tehy on valmis jäämään mahdollisen sopimuksen ulkopuolelle jos hoitajien tavoitteet eivät täyty. Tätä tilannetta seurataan ja itse olen sitä mieltä ja uskon, että tarjous tulee olemana hyvä ja merkittävä kohti oikeudenmukaisempia palkkoja.

Mielenkiintoinen ja haastava viikko siis edessä. Nyt Helsinkiä kohden.

….

Aamulla valmistautumista päivän ja viikon budjettikäsittelyyn. Oma puheenvuoro nyt valmiina vaikkakin tapoihini kuuluu kovastikin muokkailla ja vapaasti elää puhuessani. Katsotaan nouseeko vielä muita painotuksia vahvasti esille keskusteluissa, ministeripuheenvuoroissa ja debatissa ja tämän myötä myös omaan puheenvuorooni joko tukien tai toisenlaisia näkökulmia herätellen. Nyt sivistyvaliokunnan puolentoista tunnin kokous takana ja aikataulu nytkin painoi päälle. Keskeytimme kokouksen ja jatkamme myöhemmin mm. nyt esillä olleen talousarvioesityksen valiokuntakäsittelyä. Paljon sellaisia asioita mistä vielä tarpeen ja aiheellista keskustella. Myös kirjaston hallituksen kokous takana ja nyt Eduskunnan kuppilan kautta täysistuntoon. Istunto televisioidaan ainakin ryhmäpuheenvuorojen osalta eli jos ruuudun ääreen ehtii niin nähdään 🙂

….

Kello 18.41 ja täysistunto jatkuu. Juuri hetki sitten vasta pääsin pitämään ensimmäisen puheenvuoroni tämän budjettikäsittelyn aikana. Nostin esille lapsiperheille myönteisiä asioita budjetista, kun minua kiusaa ajattelu, että mikään muu ei ole lapsiperhepolitiikkaa kuin lapsilisien korotus. Niitäkin tosin ollaan nyt korottamassa. Itse näen tärkeäksi budjetin monet merkittävä koulu-, opiskelu-, terveydenhuolto- ja vastaavat lisäykset ennen muuta perheiden näkökulmasta. Nyt kuitenkin takaisin saliin. Kahvi ja sämpylä syöty ja seuraavaksi ulkoministerin puheenvuoro ja sitten jälleen toivottavasti saan puheenvuoron.

Vihdoin kotona. Pitkän päivän päätteeksi vielä reilu tunnin ajomatka ja aikamoisessa säässä. Onneksi kaikki hyvin ja turvallisesti. Nyt iltapalaa ja nukkumaan. Aamulla kello 10.00 jatkamme pääministerin puheenvuorolla.

Kommentit