Maanantai, 17.09.2007

Blogi, maanantaina 17.09.2007

Uuteen viikkoon yrittäjäviikonlopun jälkeen. Olin näitä juonto- ja tv-töitä sopinut jonkin verran täksi vuodeksi jo viime vuonna ja mielelläni niitä olen nyt hoidellutkin – harrastusmielessä ja senkin ammattitaidon ylläpitämiseksi. Pidän siitäkin työstä ja välillä todellakin lepuuttavaa pakottaa vain äänihuulia kunnon selostuksessa tai pähkäillä kuvia tv:n juontoihin tai kuvituksiin. Täysin erilaista.

Nyt siis kuitenkin yhteen poliittisen urani tiukimpaan viikkoon. Viime viikolla Katainen esitteli budjettiesityksen ja tällä viikolla keskustelu ja käsittely käynnistyy suuressa salissa todenteolla. Huomenna työn käytiin ja aina perjantaihin asti pitkiä päiviä luvassa. Tänään maanantain perinteisenä maakuntapäivänä jatkan yritysvierailujen sarjaa. Päätin niin, että kesän ja syksyn aikana tutustun useampaan yritykseen ja niiden tilanteeseen ja loppusyksyn ja talven aikana sitten kouluihin ja päiväkoteihin. Nämä tärkeä osa tätä työtä ja haluan niille löytää aikaa. Paras tieto yrittäjyydestä ja sen haasteista on yrityksissä ja koneiden ja laitteiden ja tuolien ja pöytien ääressä. Näin se on. Tänään tutustun Riihimäellä Rauta-Metallin toimintaan ja tämän jälkeen lounaalta sitten Ateljee Seppo Tammisen tuotanto- ja näyttelytiloihin. Eli kaksi kutakuinkin erilaista yrittäjää, mutta varmasti samojakin haasteita. Illalla sitten kunnanhallitus.

Viikonloppuna otsikoihin nousi varsin yllättävä uutinen, kun ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen tuli julkisuuteen hieman ainakin minusta erikoisella esiintulolla. Väyrynen totesi, että hänen mielestä laajamittainen työperäinen maahanmuutto on ongelmallista. Väyrynen totesi, että ”järkevämpää olisi edesauttaa sitä, että sellainen työ, jolle Suomessa ei ole tekijöitä, siirtyisi muualle. Eli ettemme tietoisesti ryhtyisi edistämään laajamittaista työperäistä maahanmuuttoa, sillä siihen liittyy omia ongelmia”.

Esitys on uusi ja hallitusohjelmankin näkökulmasta haasteellinen. Hallitusohjelmammehan lähtee työvoimapulan ratkaisemiseksi mm. kohdanto-ongelman ratkaisemisesta ja opiskelupaikkojen oikeasta määrästä, mutta myös työperäisen maahanmuuton edistämisestä. Näitä toimia on jo nyt tehty ja tehdään varmasti jatkossakin niin, että työvoimapula ei aiheuttaisi talouskasvulle rajoitteita. Tästäkin on jo ensimmäiset merkit ilmassa. Vuoteen 2025 mennessä työikäisten määrä laskee yli 250 000 hengellä ja silloin työvoimapula on huutava ellemme saa ammattilaisia myös ulkomailta Suomeen. Tällä tilanteella olisi kohtalokkaat seuraukset maamme talouteen ja kehittymiseen ja siihen ei ole minusta varaa.

Asiaa kommentoi viikonloppuna myös hieman karrikoiden yyöelämä- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtaja Arto Satonen todeten, että ”Väyrysen logiikalla olisi viisaampaa siirtää Suomesta maataloustuotantoa Viroon, kuin tuoda Virosta maatalouslomittajia tänne”.

No tietysti tätä ei Väyrynen tarkoittanut, mutta karkeasti ajatellen esilletulolla on tällaisiakin ulottuvuuksia. Itse ymmärrän hyvin työperäisen maahanmuuton tarpeellisuuden sillä suurin osa aloista minne työvoimaa ulkomailta tulee ovat sellaisia missä työt ovat Suomessa ja pysyvät Suomessa. Sosiaali- ja terveysala päälimmäisenä esimerkkinä. Palvelukodit ja vanhainkodit ja päiväkoditkaan eivät ulkomaille siirry edes Väyrysen sanalla 🙂

Itse en siis allekirjoita Väyrysen ajatusta siitä, että ennetaan sellaisen työn siirtyä maan rajojen ulkopuolelle, jolle ei Suomesta löydy tekijöitä. Tämä ei ole maamme kannalta kestävää eikä järkevää eikä siis mahdollistakaan. Hyvä, että tämäkin tärkeä ja vakava asia nousee jälleen keskusteluun – nyt tämän Väyrysen esityksen myötä. On tärkeää, että osaamme katsoa hieman kauemmaksikin kuin vain seuraaviin eduskuntavaaleihin tai kunnallisvaaleihin. Tämä pitäisi kaikkien vastuullisten poliitikkojen osata tai viimeistään nyt oppia.

….

Kello 14.33 ja lyhyesti päivän yritysvierailuista. Aamuinen vierailu Riihimäen Rauta-Metallissa toinen hyvin uusia näkökulmia kesäiseen vierailuuni Hämeenlinnan Konecranesillä. Rauta-Metalli tekee pääosaksi alinhankintatöitä juuri KCI:lle ja kesäisen vierailun seuraksi oli hyvä kuulla myös pienemmän saman alan toimijan näkökulmia. Aikanaan tutustuin yrityksen tyttäreen Anitaan työkavereina koulullamme ja hänen kauttaan sitten Anitan mieheen Esaan, joka nyt junaili tämän vierailun. Tänään sitten tapasin ensimmäisen kerran yrittäjäpariskunnan ja keskusteluissa aiheita yrittäjyydestä mm. sukupolvenvaihdos, työvoimansaatavuus, työntekijöiden ammattitaitoisuus ja työnteon asenne, mutta myös myös tämän yrityksen vahva ja aiheellinen huoli työntekijöiden irtisanomisesta ja YT-lain ulottamisesta 20 hengen yrityksiin. Tämäkin firma juuri niillä rajoilla ja ei tule yrittäjien sanoman mukaan missään tapauksessa kasvattamaan toimintaansa yli YT-lain. Kuka tästäkin laista sitten oikeastaan hyötyy? Niin…

Toinen tämän päivän vierailu oli sitten täysin toisenlaiseen yrittäjyyteen eli taiteilija Seppo Tammisen galleriakotiaan. Upea vanha Paloheimon Santamäen alueen vanhin kartanorakennus ja nyt valmiina availemaan oviaan taiteenystäville. Jo talon kunnostaminen purku-uhan alta on kulttuuriteko ja nyt talo täynnä upeaa taidetta. Asia etenee ja toivottavasti pian Hannun-vaakunat 54-tien varressa. 54-tiestä kun tuli puhe niin jälleen kerran kuntamme tärkein pääväylä osoitti vaarallisuuttaa. Päättyneellä viikolla moottoripyöräilijä menehtyi ns. Kirkonkylän risteyksessä. Tänäänkin asiasta tuli palautetta ja kun tapaus ei ollut tällekään vuodelle ainoa vakava onnettomuus tässä risteyksessä mukaan lukien muut tien onnettomuudet on nyt syytä vakavasti miettiä mitä tielle voidaan tehdä. Asiaan on syytä palata.

Nyt kuitenkin kunnanhallituksen asialista vielä uudestaan lukuun. Muutama asia ollut selvityksen alla ja niihin palattava vielä ennen illansuun kunnanhallituksen ryhmäkokousta ja sitten sen perään olevaan kunnanhallitusta. Ryhmässämme tänään esillä myös koulupuolenasiat laajemmin ja paikalla sivistyslautakunnan jäsenistämme Satu Nummela. Aiheina mm. ensi vuoden budjettiproblematiikka.

Kommentit