Perjantai, 21.09.2007

Blogi, perjantaina 21.09.2007

Tänään aamulla aikaisin Helsinkiä kohden. Keimolan kohdalla peura oli jälleen kerran eksynyt aitojen väliin aiheuttaen kolarin ja ruuhkan, mutta onneksi näin tilanteen aiheuttaman jonon jo kaukaa ja pääsin Nurmijärven liittymästä vanhalle tielle. Ajoissa töissä ja nyt jo takana Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n aamukahvitilaisuus Leif Fagernäsin ja EK:n muun johdon kanssa ryhmähuoneessa talouden näkymistä ja elinkeinoelämän tilanteesta tässä valossa ja myös HOAY:n ja opettajien ammattijärjestöjen tapaaminen Pikkuparlamentissa. Kello 9.54 ja nyt tunti työhuoneessa aikaa hoitaa juoksevia asioita mitkä tällä viikolla ovat jääneet budjettityön varjoon. Sitten sivistysvaliokunta ja budjettityöskentely jatkuu isossa salissa tänään kello 13.00.

Kello 13.36 ja tiukka tahti päällä. Aamun infojen jälkeen nyt jotakana kahden tunnin sivistysvaliokunnan kokous mm. teatteri ja orkesteri sekä EU-asioista ja myös täysistuntoa. Nyt täysistunto keskeytettynä Suuren valiokunnan takia ja hetki aikaa istua huoneessa.

Sivistysvaliokunnassa oli tänään esillä erään Eu-asian yhteydessä kirjelmä missä oli väliotsikko ”Tosiasioihin perustuva politiikka”. Tuli vain mieleen kun salikeskustelua kuunteli. Minusta jokainen tehköön puheensa haluamallaan tavalla, mutta se ei minusta ole reilua, että kerrotaan asioita muunnellen. Voi jättää ne hallituksen myönteiset asiat kertomatta tai mainitsematta ja nostakoon esille mahdollisia epäkohtia. On kuitenkin muihin kuin tosiasioihin perustuvaa politiikkaa väittää ettei budjetti tuo eläkeläisille mitään tai että kunta-alan palkat eivät nouse kuin 30-40 euroa. Erikoinen episodi oli myös opposition reaktio, kun Ben huomautti puheiden laadusta. Se haluttiin heti ymmärtää, että hän arvosteli uuden kansanedustajan puhetta tai puheen pitäjää. Erikoisin oli edustaja V:n huuto Benille: ”Hyvä rusketus”. Erittäin epäasiallista minusta kansainvälistyvässä Suomessa ja Euroopassa. Jokainen tyylillään, mutta paikka sentään Eduskunta.

Nyt lounaalle ja hieman kirjoitustyötä ensi viikolla esillä olevasta tilatukilaista.

….

Hieno sormua Merikukalla. Itse huomasin sormuksen jo istuntokauden alussa ja totesinkin silloin Merikukalle sivistyvaliokunnassa, että ihan ollut ikävä kun lehdissä ei ole ollut mitään. Hymyili vain. Eilen sitten kun asia oli julkisuuteen tullut niin sivistysvaliokunnassa uskaltauduin jo onnittelemaan. Ja perässä koko valiokunta. Meillä hyvä tunnelma ja henki sivissä ja se näkyy työskentelyssäkin. Onnea Merikukalle.

Päivällä puhemis Seppo Kääriäinen huikkasi käytävällä, että ”Oletkos Timo sinäkin kapinajoukoissa?”. Tiesin mistä mies puhui, sillä kuulin kuppilassa, että osa uusista kansanedustajista oli ryhtynyt keräämään nimiä kirjelmään missä protestoitiin sitä, että me uudet kansanedustajat saisimme huonosti puheenvuoroja. Mietokin tuli asiasta puhumaan ja itse totesin Kääriäisellekin jo, että hyvinhän niitä puheenvuoroja saa ja repliikkejäkin. Ja totesin, että ainakin minä ymmärrän sen, että pääpaino nopeassa debatissa kuumimpaan aikaan on ryhmäpuheenjohtajilla ja puolueiden puheenjohtajilla. Ei siinä pelissä pääse kokeneemmatkaan riviedustajat paljoa puhumaan. Taitaa olla niin, että Lipposen ja kumppaneiden tavoite oli vain saada julkisuutta kapinallaan. Lehdet ja tv kovasti haastattelivat kapinakenraaleja. Minua touhu lähinnä hymyilytti.

Illallakin ministeri Stefan Wallinin alustuksen jälkeen puheenvuoroja oli jaossa hyvin ja sain itse nostaa esille mm. vanhojen linnojen peruskorjaukset, opintotukiasiat ja nuorten äänestyaktiivisuus kysymyksen. Puheenvuoron siis sain. Mutta ei taida osalle kelvata nämä puheenvuoroajankohdat jolloin ei tv-kamerat salissa ole. Niinpä. Ja lisäksi kun katsoi puhujalistaan 5 ja 10 minuutin puheenvuoroihin niin niihinkin löytyi eilen hyvin tilaa jos vaan halua ja intoa istua salissa hieman yli puolituntia päivässä riittää. Aika selväksi kai minun mielipiteeni kapinajoukoista tuli.

Nyt kohti Mikkeliä. Huomenna SM-ralleista viimeinen ohjelmassa. Mukava vauhdikas päivä luvassa. Nyt matkaan. Ja jos illalla vielä jaksaisi lukea Niinistön tuoretta kirjaa. Mielenkiintoinen kirja ainakin alkuosan osalta. Voin jo suositella.

Kommentit