Torstai, 20.08.2009

Blogi, torstaina 20.08.2009

Koulujemme suurin uhka tai ainakaan ainoa uhka tänä syksynä ei olekaan pelätyt ja järjettömät opettajien lomautukset vaan nyt niskaan hengittää myös uhkaava sikainfluenssa. Etelä-Suomen Sanomista luin, että nyt Lahdessa Lotilan koulussa on ensimmäiset useamman oppilaan tautiepäilyt ja oireet ovat levinneet ja vahvistuneet ensimmäisen kouluviikon aikana. Pelätty leviäminen siis tapahtuu juuri niin kuin aavisteltiin ja ensimmäinen pahin aalto on luvassa lähiviikkoina niin kuin peruspalveluministeri Paula Risikko viime viikolla meille Riihimäen seminaarissa pohti. Eli siis ennen kuin nyt vasta testivaiheeseen saatu rokote saadaan valmiiksi. Rokote valmistunee kuntoon syyskuun lopulla ja nyt paraikaa käydään läpi ryhmiä jotka roketaan ensimmäisenä. Tietojeni mukaan ensimmäisenä hoidetaan hoitoalan ja terveydenhuollon henkilöstö, jotta nämä kriittiset paikat eivät halvaannu. Sitten raskaanaolevat äidit jne. H1N1-virus siis leviää erittäin agressiivisesti, mutta tärkeää on myös muistaa se, että suurimmalle osalle, valtaosalle, lähes kaikille, virus saa aikaan vain normaalin flunssan tapaisen oireilun ja mennee ohi normaalin flunssanhoidon ohjein. Mutta vaaralliseksi tauti tullee sitten riskiryhmillä kuten myös tavallinen jokavuotinen kausi-influessakin. Tämän H1N1-viruksen aiheuttaman flunssan isoin uhka onkin se, että nyt pelätään, että ensimmäisessä ja toisessa flunssa-aallossa väestöstämme sairastuu samalla hetkellä hyvin suuri osa ja sitä kautta yhteiskuntamme voi halvaantua kriittisilläkin aloilla.

Itse uskon, että olen tässä saman pöpön kiusaamana. Mutta nythän homma menee niin, että vain sairaalahoitoa tarvitsevat tutkitaan ja diagnisoidaan. Eli yritetään fiksusti hoitaa itseämme. Päänsärystä ainakin oireet minulla alkaneet ja katsotaan miten kuumeen kanssa käy. Malttia siis.

Uusintavaalit Karkkilassa, Vihdissä ja Kauniaisissa lähestyy myös kovaa vauhtia. Itse olen lähimpää seurannut naapurikuntamme Karkkilan vaalijärjestelyjä ja siellä näyttää, että kokoomuksella on hyvät mahdollisuudet yllättää ja vahvistaa asemiaan entisestään uusiksi menneisiin vaaleihin nähden. Itse olen antanut apua ja tukea erityisesti nuorelle Reija Maunulalle, joka lähti politiikkaan mukaan satakympillä ja teki jo viime syksyn vaaleissa loistavan tuloksen nousten ensimmäiseksi varavaltuutetuksi. Alkuvuosi on osoittanut, että Reijasta on tekijästä ja vastuunkantajaksi ja 23-vuotias nuorinainen on osallistunut alkuvuoden jo kaikkiin valtuustoihin ja ollut erittäin aktiivinen kuntapäättäjä. Merkillepantavaa on ollut Reijan vahva halu oppia ja saada uutta tietoa ja ei ole yksi eikä kaksi kertaa kun Reija on minunkin puoleen kääntynyt erilaisissa koukeroissa. Nyt tuupataan Reijaa oikein kunnolla ja nostetaan hänet kaupunginvaltuustoon. Itse tässä juuri tutkin kalenterista mahdollisuuksia mennä kampanjahommiin Karkkilaan ja ainakin ensiviikon tiistaina on Karkkilan torilla aikamoinen meno kun bussilastillinen meidän ministereitä ja kansanedustajia saapuu torille yhtenä kesäkokouksemme osana. Karkkilan torilla aikataulu ensi viikon tiistaina siis klo 15.00-15.45. Kannattaa tulla paikalle.

Juuri tuossa saimme yhden lisäpäivän varmistettu Karkkilaan ja olen itse lisäksi sitten vielä perjantaina 4.9. klo 9-12 Karkkilan Aamutorilla yhdessä Reija Maunulan kanssa ja paikalla varmasti muitakin erinomaisia ehdokkaitamme.

Tässä vielä linkki Reijan blogiin.

Tänään oma päiväni etenee aamun osalta Lopen kunnan ajankohtaisten asioiden parissa. Olen sopinut yhden tapaamisen puolillepäivin Riihimäelle ja sitten iltapäivä Länsi-Uudenmaan ja Hyvinkää-Riihimäen seudun Kauppakamareiden yhteiskokouksessa Lopen Marskin Majalla. Vieraana siellä yhdessä VM:n valtiosihteeri Velipekka Nummikosken kanssa. Mutta katsotaan miten mies kestää.

Kello 20.08 ja vilu tässä kiusaa. Burana nyt ainakin helpotti oloa, mutta täytyy nyt ilta seurata mitä kuumeen kanssa käy. Toivotaan, että menee ohi ja olisi minun kohdalla nämäkin oireet vain normaalia syysflunssaa. Seurataan tilannetta.

Mutta erityisen huolissani olen nyt nimenomaan raskaanaolevista naisista ja pienistä lapsista joille sikainfluenssa on aivan eriluokan vaara, kuin meille yleisesti terveille ja peruskuntoisille aikuisille. Mutta sellaisena erityisryhmänä olen pohtinut myös syksyn ylioppilaskokelaita joiden soisi selviävän ilman ainakin tämän ensimmäisen flunssa-aallon iskua. Nyt nimittäin näyttää siltä, että juuri niille syksyn yo-kirjoitusten ajoille on tuo ensimmäinen ärhäkämpi aalto iskemässä. Mutta Opetushallituksessa ja ministeriöissä näihinkin kysymyksiin on jo varauduttu ja työtä aiheen parissa jatketaan.

Hymyilytti kun Ilta-Sanomat tästä aiheesta jo soitteli. Totesin, että eihän tässä mitään ihmeellistä ole, eikä tartunnansaaminen todellakaan ole enää mikään uutinen, vaan taitaa pian olla niin, että uutinen on se, jos sikainfluenssaan ei joltain työpaikalta pian löydy. Koitetaan nyt vaan tämän kanssa elää ja pitää huolta ennen muuta heistä joille tauti nyt suurempi riski.

Kommentit