Keskiviikko, 19.08.2009

Blogi, keskiviikkona 19.08.2009

Keskiviikko ja kello kuusi. Upea auringonnousu järventakaa. Kohta Turkua kohden ja seminaariin puhumaan otsikolla ”Vaikea poliittinen syksy”. Mielenkiintoinen ja pitkä päivä tänään edessä.

Eilen illalla ehdin nipinapin nauttimaan Berliinin MM-kisojen Jukka Keskisalon juoksusta. Hieno juoksu vaikka tässä lajissa 300 ej:ssä näyttää Afrikanmaat ja ennen muuta Kenia olla aikalailla ylivoimainen. Vain ranskalainen Bouabdellah Tahri ehti muiden maanosien juoksijoita suomalaisen edelle. Mutta Jukalle erinomainen juoksu ja vielä edessä kisoissa edessä meidän mitalilajit keihään johdolla. Toivotaan niin.

Mutta nyt suunta Suomen Turkuun.

….

Tänään päivä siis Turussa. Aamusta aikainen matka Turun Kakskertaan ja siellä päivä. Oma puheenvuoroni ja alustukseni satapäiselle yleisölle käsitteli vaikeaa politiikan syksyä minkä kokoomuksen hengessä käänsin vain haastavaksi. Kävin läpi hieman sitä mitä olemme jo nyt tehneet. Mm. sen miten esimerkiksi me kokoomuslaiset olemme jo täyttäneet vaalikauden puolivälissä valtaosan viime eduskuntavaalien lupauksistamme. Vaalikauden puolivälissä on Kokoomuksen vaalilupauksista on toteutettu 51, päätetty toteuttaa 11 ja vähintään laitettu selvitettäväksi 20. Siis tapahtunut on 82 tavoitteen osalta eli 88 %:ssa kaikista tavoitteista. Ja mikä tärkeintä yhdestäkään tavoitteestamme ei ole luovuttu. Sitten luonnollisesti kävin läpi budjettiriihen kysymyksiä ja mm. nyt esille nousseita tarpeita järkeistää ruuan alv-alennus koskemaan myös ravintolaruokaa ja myös sitä että edessämme on jokatapauksessa haastavat taloudelliset ajat eikä se ikärakenteenmuutoskaan ole mihinkään hukkunut. Se vain näyttää valitettavasti osalta tässä unohtuvan. Se itseasiassa vain tekee edessä olevasta huomattavasti haastavamman tämän talouden tilanteen kanssa. Ja eihän syksyä ilman vaalirahapuheita varmaan tule ja sitäkin hieman läpikävin ja toistin omia ajatuksiani vaalirahoituksen uudistamisesta ja läpinäkyvyyden ja avoimuuden selkeästä vielä pidemmälle menevästä avaamisesta.

Mielenkiintoinen oli myös muuten seminaarin ohjelma ja varsinainen seminaariväki jatkaa vielä tänään iltaan ja huomennakin ohjelma vielä jatkuu. Nyt kuitenkin juuri takaisin Lopelle. Koko ajomatka kaksi ja puolituntia puhelimessa hoitaen kuntamme asioita. Vaikeaa ja isoja asioita tälläkin saralla. Mutta nyt hetki lehtien parissa ja jos vaikka saisin illan vain hevosille varata tänään.

Kello 21.06 ja juuri Vaahteramäen Ratsastuskoululta takaisin kotiin. Sain siis kalenterin sellaiseen asentoon, että hevostelu onnistui. Olikin hieno päästä jälleen tositoimiin ja mukavan oman tutun ryhmän kanssa. Näyttää kuitenkin siltä, että tuleva talvi tullee olemaan sellainen, että en kyseisessä ryhmässä pysty jatkamaan ja täytyy selvittää miten onnistuu ratsastus jatkossa. Tavalla tai toisella tulen homman hoitamaan. Se mun akkujenlatausta.

Tänään saimme myös odotetun tiedon kun viestintäministeri Suvi Linden ilmoitti, että mediamaksusta luovutaan. Alusta astin suhtauduin niin korkeaan pakolliseen mediamaksuun itse kriittisesti ja nyt on hyvä, että otetaan aikalisä ja mietitään kertaalleen miten asian kanssa edetään. Lindénin mielestä Yleisradion hallintomallin ja rahoituksen uudistamisen tulisi edetä yhtenä pakettina ja olen tästä samaa mieltä, mutta samaan aikaan on syytä vielä pohtia myös Ylen kilpailuasemaa ja tarjontaa vakavalla mielellä. Samalla Linden otti kantaa myös siihen esillenostettuun epäkohtaan, että mediamaksu olisi sama opiskelijoille ja työttömillekin ja yksineläjille ja suurperheille. Linden totesikin minusta myös aivan oikein, että ”budjettirahoitusmalli huomioisi henkilön maksukyvyn ja voisi siten olla sosiaalisempi tapa rahoittaa julkista palvelua”. Kyllä tämä kortti ja mahdollisuus tulee nyt vielä kertaalleen myös tutkia.

Ylen roolia on selvitetty nyt paljonkin ja merkillepantavaa on mm. se, että kaksi kolmesta vastustaa Yleisradion toiminnan kasvattamista. Tähän toiminnan edelleen kasvattamiseen mm. tähdättiin juuri tällä mediamaksulla, joka olisi lisännyt Ylen vuotuista rahoitusta 60 miljoonalla eurolla kun maksu olisi keritty kaikilta käytti sitten palveluita tai ei. Tarvitsemme yhdessä ja yhteisvastuullisesti toimivan Yleisradion minusta mutta sen rooli ja tehtävät pitää olla selvä eikä tilanne voi olla nykyinen missä Yle kilpailee lähes kaikella sähköisenviestinnän tasoilla muiden toimijoiden kanssa takuuvarmalla rahoituspohjalla ilman sen suurempaa riskiä. Merkille pantavaa on myös se, että jopa puolet meistä haluaisi myöäs kilpailuttaa Yleisradion toiminnan. Itse en tällaiseen malliin kuitenkaan olisi lähdössä. Mutta terävöittää tehtävää pitää ja keskittyä ydintehtävään uutisiin, ajankohtaisohjelmiin, kotimaiseen kulttuuriin ja itse tuotettuun draamaan sekä järkevällä tasolla urheiluun. Lisäksi erityisryhmien palveluista tullee meidän yhteisvastuullisesti huolehtia eli viittomakieliset palvelut, tekstitykset yms. Mutta ei mättää rahaa esimerkiksi HBO:n suosikkisarjoihin Sopranokseen ja vastaaviin, jotka näkyisivät Suomessa muutenkin tai vedättää urheilun linsenssimaksuja pilviin tv-lupamaksurahoilla. Eli tässä on vielä työtä ja pohdittavaa ja siksi kiitos Lindenille perustellusta aikalisänottamisesta. Hyvä.

Kommentit