Tiistai, 18.08.2009

Blogi, tiistaina 18.08.2009

Tänään jatkan yritysvierailujeni sarjaa. Olen sopinut vieraillut täksipäiväksi Riihimäelle Ekokemille, missä suuria suunnitelmia laajennuksista ja sitten iltapäivällä vielä toinen vierailu ja silloin kohteena maamme johtava tarkkuusvalimo SacoTec Components. Nyt kuitenkin kello vasta hieman yli seitsemän ja hyvää aikaa vielä aamusta töille. Riihimäen ja Hausjärven rajalla Ekokemillä tarkoitus aloittaa yhdeksältä. Nyt töiden pariin.

….

Aamun töiden jälkeen sitten jo yhdeksäksi Riihimäen ja Hausjärven rajalle ja jo 30-vuotiaaseen Ekokemiin tutustumaan. Talo on tuttu sen historian varrelta ja mm. opettajaopintojeni aikaan kävimme siellä tutustumassa Martti Raekunnaksen johdolla. Tänään jälleen taloon pitkä ja perusteellinen tutustuminen ja paljon oli jälleen tapahtunut edellisen vierailunkin jälkeen. Kotitalousjätteidenpoltto on kovassa kasvussa ja pian talo saa jo toisen suuren polttolaitoksen alueemm ja aikailla ison muunkin alueen jätteiden polttoon. Vaikka usein ehkä ajattelemme, että meillä nämä jäteasiat kunnossa niin kyllä aikamonessa EU-maassa ollaan aikalailla paljon edellä meitä. Meillä penkkaan menee vielä lähes puolet jätteistä kun osassa maita penkkaan eli luontoon ei laiteta enää mitään ja myös kierrätyksessä meillä olisi vielä paljon opittavaa. Myös meillä lainsäätäjillä tässä tehtävää ja itse uskon, että isossa roolissa näissä asenteissa ennen muuta koululaitoksemme. Muistan opettaja-ajoiltani miten luokassa aloitettu kierrätys ja lajittelu levisi koteihin ja moni perhe kertoi, että sen jälkeen oli ”pakko” lajitella, kun nuori 10-12 vuotias lapsi ihmetteli, että miten heillä voidaan näin toimia kun kaikki jätteet tungettiin samaan pussiin. Nuoret siis saivat monen perheen muutamaan tapoja ja hyvä niin.

Toinen isojuttu mikä Ekokemille tullut 30-vuotisen taipaleen viime vuosina on maarakentaminen, kaatopaikkojen rakentaminen ja maamassojen puhdistaminen. Tärkeää työtä sekin ja vasta varsin alussa. Pelkään vain mitä pommeja vanhat huoltoasemien pohjat ja ennen muuta vanhat kaatopaikat pitävätkään sisällä. Työtä siis riittää tälläkin saralla.

Ekokemillä esillä myös isot ajankohtaiset jätepuolen asiat ja lainsäädäntöuudistukset sekä luonnollisesti myös talouspuolen asiat. Niitä ei voi sivuuttaa tänään yhdessäkään keskustelussa. Ja samaa keskustelua jatkoimme sitten lounastauon jälkeen iltapäivän Riihimäen keskustassa Sacotecin tiloissa. Tämä olikin ensimmäinen vierailuni Antti Zittingin pk-yrityksessä ja erittäin mielenkiintoinen ja antoisa sekin. Tällaisessa korkeassa osaamisessa varmasti jatkossakin meillä mahdollisuus pärjätä ja Sacotec tästä oiva esimerkki. Taantuma kuitenkin kiusaa tätäkin yritystä joka elää puolet ainakin viennistä. Toivotaan, että saamme viennin vetämään pian ja pystymme säilyttämään kilpailukykymmekin tämän taantumankin jälkeen. Siinä on tehtävää.

Mutta kiitokset Ekokemille ja Esa Tommolalle ja Timo Piekkarille sekä Sacotecille ja Antti Zittingille erinomaisesta ja antoisasta päivästä. Kiitokset myös henkilöstölle kummassakin yrityksessä keskusteluista ja palautteesta sekä ennen muuta mielenkiintoisista esittelyistä kummankin talon työpaikoilla.

Huomenna todella aikainen herätys ja matka Turkuun. Päivä siellä. Nyt vielä hetki huomista alustusta ja puheenvuoroa viimeistelen ja sitten nukkumaan. Jaksaa sitten taas.

Kommentit