Maanantai, 17.08.2009

Blogi, maanantaina 17.08.2009

Uusi viikko käyntiin uudella puolueiden kannatusta mittaavalla gallupilla. Näyttää siltä, että vaaliraha- ja puoluerahakohu ja -uutisointi ei ole pakkaa sekoittanut ja järjestys on aikalailla tuttu. Ehkä ainoa isompi uutinen on perussuomalaisten kannatuksen taittuminen. Kesän aikana soinilaisten kannatus on pudonnut lähes prosentin ja paikkakin puoluekentässä on pudonnut viidennksi. Mielenkiintoista onkin nyt seurata miten politiikan syksy tullee näkymään perussuomalaisten kannatuksessa kun puheenjohtaja Timo Soini suuntaan Eurooppaan ja puolueen varapuheenjohtaja Pentti Oinonen nostanee varmasti asemaansa esille. Siitä jo ensimmäiset merkit viikonloppuna kun Oinonen vaati puolueensa nimissä hallituksen eroa. Mutta Hesarin tuorein gallup kertoo, että edelleen suosituin puolue on kokoomus 22,9 prosentin kannatuksella. SDP on hiuksen hienosti keskustan edellä juuri 20 prosentin rajalla ja keskusta 19 prosentin tuntumassa. Tutkimukseen haastateltiin lähes 2900 suomalaista.

Myös RAY:n tuominen 2000-luvulle etenee hitain, mutta varmin askelin. Pitkään kaikki nettipelaamisen eurot ovat valunneet maailmalle ja suomalaiset toimijat ovat katselleet vain sivusta ja parhaimmillaankin vain huutaneet kieltoja ja rajoituksia suojakseen. Olen ihmetyksellä seurannut tätä ”peliä” ja kehityksen täydellisen väärää suuntaan, mutta onneksi sentään nyt hieman järkikin voittamassa. On nimittäin vain yksinkertaisesti tosiasia, että emme pysty ja minä en edes halua sulkeä nettiä ja pelaamista siellä keinotekoisilla ja takuuavarmasti kierrettävillä rajoittimilla. Me suomalaiset olemme tilastojenkin mukaan hyvin innokkaita pelaajia ja lottoajia ja näillä meidän pelaajien ”lahjoituksilla” rahoitetaan vuosittain laajasti urheiluamme, kulttuuriamme ja näiden alojen hankkeita ja rakentamista. Me siis maksamme mielellämme pelien kautta tällaista lisäveroa joka itseasiassa menee enemmän kuin hyvään tarkoitukseen.

Nyt RAY on kertonut, että kehitykselle annetaan periksi ja yritys vie pelinsä myös verkkoon. Nettipokerin ja muidenkin hyvin perinteistenkin pelien kuten Loton ja toton pelaaminen netissä kasvaa kovaa vauhtia ja kun palveluita kehitetään niin näin tullee käymään varmasti entistä enemmänkin. Tällä hetkellä Veikkauksen bruttomyynnistä vain noin 15 prosenttia tulee netistä ja Fintotollakin noin 30 prosenttia, mutta kun katsomme näiden pelitarjontaa niin on helppo lukea ja todeta, että nettipelaamisen eurot valuvat nyt nimenomaan ulkomaisille toimijoille ilman, että me suomalaiset edes kilpailisimme niistä. Tervehdinkin tyytyväisyydellä RAY:n hanketta nyt astua myös nettiin todenteolla ja toivotaan, että sisäasiainministeriö ja sosiaali- ja terveysministeriö miettiin internet-pelisäännöt nyt nimenomaan siitä lähestysmikulmasta miten pelaaminen olisi turvallista ja vastuullista kuin siitä miten voisimme laittaa riviä rattaisiin. Se ei vain yksinkertaisesti hyvät herrat onnistu. Olette aina askeleen tai kaksi perässä tässä holhousyhteiskunnassa. Suunnan on muututtava.

Meistä suomalaisista noin 41 prosenttia pelaa viikottain rahapelejä ja nettoutuloista pelaamiseen menee 1,7 prosenttia. Peleihin hävisimme viime vuonna 1,5 miljardia euroa, mutta tästä siis palautuin lähes miljardi yleishyödylliseen toimintaan eli urheiluun ja kulttuuriin. Meillä pelataan muuten pelejä enemmän kuin muualla Euroopassa. Kakkosena tulee myös sinivalkoisiin väreihin luottava Kreikka.

Tänään Lopella kunnan strategiapäivä. Aloitamme iltapäivällä tai siis jatkamme uuden strategian hiomista hieman synkissä kuntatalouden tunnelmissa. Me Lopella tosin teimme jo hyvinkin oikeat ratkaisut verotuksen suhteen viime syksynä ja korotimme verojamme silmällä pitäen tätä vuotta ja sen tuskaa. Nyt saammekin hengittää hieman rauhallisemmin, mutta talouden tasapainottaminen on syytä saada nyt kuntoon niin, että velkataakkaakin pääsemme lyhentämään heti kun talouden kasvu taas alkaa. Illalla sitten vielä valtuuston kokous. Mutta sitä ennen valtakunnan töihin.

….

Kuntapäivä näin päätökseen. Tänään saimme kuntastrategiaa hyvin eteenpäin ja mm. läpikäytyä visiota ja hiottua myös kuntamme toiminnan arvoja kuntoon. Päivällä jo ennen luottamushenkilöiden mukaantuloa virkamiehet olivat käyneet läpi ajatuksiaan kuntamme menestystekijöistä ja niiden parissa tänään vietimmekin iltapäivän ja illansuun. Tarkoitus on niin, että saamme uuden kokonaan puhtaalta pöydältä aloitetun kuntastrategian valmiiksi ennen ensi vuoden budjetin loppuun kasaamista. Työtä siis tullee riittämään. Tänään myös pidimme nopean ylimääräisen kunnahallituksen missä hyväksyimme mm. uuden pitkän vuokrasopimuksen Lopen teatterille Sajaniemen Taidemäeltä. Se mahdollistaa kesäteatterin katsomoiden uudistamisen ja myös varmistaa teatteritoiminnan jatkon samassa paikassa ainakin tilojen ja alueen puolesta seuraavat viisitoista vuotta. Myös pieni tarkennus Hyria -koulutusyhtiön päätöksiin ja sitten nopea valtuustonkokous minkä suurin asia oli Läyliäisten ns. Karrinkulman asemakaavan ja kunnallistekniikan rakentamisen päättäminen. Nyt tarkoitus edetä hyvinkin nopeasti ja näin Läyliäisten taajama tullee saamaan lisää palveluita. Eli taantuman puristuksissa jotain positiivisiakin asioita. Hyvä niin.

Hieno asia oli myös uusien nuorisovaltuutettujemme ensimmäinen oma valtuustoaloite. NuVa:n puheenjohtaja Essi Tuomenoja esitti ryhmänsä puolesta Kantatie 54:n turvallisuusluokituksen muutammista niin, että kapea ja kovaliikenteinen tie luokiteltaisiin myös yläkouluikäisille varaalliseksi. Tien varressa ei ole lainkaan pyöräteitä ja varsinkin Kirkonkylältä Forssaan päin tie on hyvinkin kapea pientareiltaan ja tuo esitys on minusta varsin perusteltu. Varsinkin talvikeleillä ja syksyllä ja keväällä sohjossa tienvarren tarpominen ei ole kenellekään suotavaa saatikka turvallista ja siksi ehkä tehtyjä linjauksia olisi syytä muuttaa nuorten esittämällä tavalla. Nyt esitys sitten kunnahallituksen kautta sivistyslautakunnan käsittelyyn. Katsotaan miten asia etenee.

Tänään saimme myös odotetun uutisen kun puheenjohtajamme Jyrki Katainen ilmoitti kokoomuksen olevan valmis alentamaan myös ravintoloiden ruuan alv. Aiemmin tehty päätöshän alentaisia ainostaan kauppojen ruuan alvia ja loisi näin aivan hullun tilanteen kun hyvin työllistävä ravintola-ala jäisi edun ulkopuolelle. Katainen esitti tänään ns. 14/14 -tasamallia jossa sekä ravintoloiden että kauppojen ruuan alv laskettaisiin nyt 14 prosenttiin. Ratkaisu toisi tänään julkiannettujen srvoiden mukaan noin 8000 uutta henkilötyövuotta, kun pelkän ruokaveron alennus 12 prosenttiin toisi 5800 työpaikkaa. Näyttää siltä, että esityksemme voisi saada hyvinkin tukea Vihreiltä. Toivotaan, että keskustakin näkee tämän asian oikealla tavalla.

Kommentit