Torstai, 20.05.2010

Blogi, torstaina 20.05.2010

Kritiikki SDP:n sisällä populismilinjaa kohtaa kasvaa. Liisa Jaakonsaari oli eilen MTV3:sen Kymmenen Uutisissa yllättävänkin suorasanainen ja piti SDP:n politiikan peliä Euroopan talousasioissa viime viikolla jopa poliittisen uransa suurimpana pettymyksenä. Kysymykseen, että SDP ei olisi edes pelastanut Kreikkaa Jaakonasaari vastasi Maikkarilla:

Jaakonsaari totesi, ”Olin tietenkin erittäin pettynyt ja oikeastaan pitkän poliittisen elämäni ehkä suurimpia pettymyksiä. Koska minulle SDP on aina ollut Suomen Eurooppa-puolue ja nyt olen vähän hämilläni, että mitä oikein on tapahtumassa. Kyllähän tämä sosialidemokraattien linja Suomessa tässä asiassa eroaa kaikista muista Euroopan sosialidemokraattisista puolueista. Suomessa sanottiin ei ja se ei ole eurooppalaista solidaarisuutta ja ei ole ehkä sitä, että ymmärretään kuinka vakavasta asiasta on kysymys. Kysymys ei ole Kreikasta. Vaan kysymys on euroalueesta ja Euroopanunionista. ”.

Erittäin mielenkiintoinen ja kova kommentti europarlamentaarikolta joka varmasti tietää mistä puhuu. Jaakonsaarihan valittiin myös EU-parlamentin rahoitus- ja talouskriisiä käsittelevän erityisvaliokunnan jäseneksi.

Mielenkiintoista nähdä mitä SDP:n toiminnassa tapahtuu. Aiemminhan Jaakonsaari kritisioi jo erittäin kovaa Heinäluoman ja Urpilaisen linjaa maahanmuuttopolitiikassa. Hän totesi, että demarien kesän puoluekokous on nyt paljon vartijana: ”kenttäväki joko antaa myöten maahanmuuttovastaisille pyrkimyksille tai selkeyttää puolueen nykyisellään sekavaa linjaa”.

Ja samoilla kriittisillä linjoilla entistä omaa puoluettaan kohtaan oli myös presidentti Martti Ahtiisari, joka eilen tyrmäsi talouskriisin ottamisen populistiseksi vaaliaseeksi kotimaan politiikassa. Ahtisaari kuvasi toimintaa toteamalla SuomiTV:llä, että ”siinä aliarvioidaan kansalaisten älykkyyttä” ja jatkoi, että ”kansalaiset miettivät tykönään, että mitkä ne vaihtoehdot ovat – vaikka ne tuntuisivat kuinka vaikeilta ja joskus epämiellyttäviltä, niin kyllä me tiedämme omasta elämästämmekin, että joskus vaan täytyy tehdä sellaisia ratkaisuja, joilla päästään parempaan uuteen tulevaisuuteen”

Mielenkiintoinen oli myös Ahtisaaren jatkokommentti, jossa hän käytti me-muotoa. Mene ja tiedä mitä se sitten tarkoitti. Ahtisaari, totesi, että ”näin ME olemme nyt tässä toimineet. En usko, että tuollainen populismi suomalaisiin uppoaa”. Demarithan eivät näin toimineet eli me-sana viitannee johonkin aivan muuhun.

Mielenkiintoinen kevät ja kesä siis tulossa. Tänään aamusta jatkamme energiapaketin laajaa asiantuntijakuulemista eduskunnassa. Asiantuntijalistamme on erittäin pitkä ja monipuolinen ja nyt työ on tehtävä erittäin huolella. Toivotaan, että saamme homman kasaan heinäkuun alkuun. Ja jos emme niin onhan heinäkuussa sitten vielä hyviä viikkoja aikaa jatkaa. Tämä työ pitää tehdä nyt huolella ja sillä ajalla minkä se vaatii. Hosumiseen ja pakottamiseen ei saa kukaan sortua.

Kaunis aurinkoinen aamu. Suuntaan kohti Helsinkiä jälleen. Illalla toivottavasti teistäkin mahdollisimman moni ehtii mukaan Riihimäelle Cafe Feeniksissä järjestämäämme Keväiseen Hetkeen. Kello 19. Näemmehän?

….

Päivä meni tänään jälleen kokouksissa, kokouksissa ja kokouksissa. Eli superpitkät istunnot sekä ympäristössä että sitten vielä myös sivistysvaliokunnassa. Ympäristön kevättä värittää nyt siis vain tuo energiakeskustelu ja hyvä niin ja sivistyksessä nyt meillä lausunnolla esitys, jossa tulevaisuudessa kaapeliverkoista käytännössä loppuisi muut kanavat kuin Yle, MTV3 ja Nelonen. Itse en kyseistä lakia oikein ymmärrä. Maamme tv-verkko on aikanaan rakentunut nimenomaan antenniverkon ja kaupungeissa ja katveisilla alueilla kaapelin varaan. Nyt jo tämä ns. siirtovelvoite poistettaisiin mm. SubTV:ltä ja Nelonen Sportilta niin se käytännössä tarkoittaisi sitä, että kanavat hukkuisivat ”ilmaisina” kaapelin varassa eläviltä. Siirtovelvoite siis tarkoittaa sitä, että sama ohjelmisto voidaan jakaa yksillä tekijänoikeuksilla sekä antenni että kaapeliverkon kautta. Näinhän se Suomessa pitääkin olla. Nimenomaan tuon tv-verkkomme rakentumisen historiankin valossa. Ja sitten on vain ajankysymys kun siirrytään ns. IPTV-järjestelmään ja silloinhan kaikki muuttuu. Mutta katsotaan mitä asiantuntija meille kertovat ja kerron sitten lisää kun saamme lausuntomme valmiiksi ja liikenne- ja viestintävaliokunta mietintönsä. Sen jälkeen vasta asiantuntijamateriaalit julkisiksi. Tässä kuitenkin linkki tuohon kyseiseen esitykseen: Televisio-ohjelmistojen siirtovelvoite.

Päivällä näin lyhyesti entisen opiskelukaverini Hauvalan Riitan luokan Lahdesta. Aivan mahtava ryhmä nuoria kuudesluokkalaisia ja monelle mm. erilaiset laitkin tuttuja. Hauska oli tavata Riittaa kuin myös nuoriakin. Sitten toisessa tapaamisessa ryhmäkokouksen jälkeen tapasin Kansallisten Maahanmuuttajien edustajat ja silloin aiheena koulutuspoliittiset kysymykset maahanmuuttajien näkökulmasta. Aihe meillä nyt ajankohtainen kun valmistelemme Kokoomuksen Osaamisen ja Sivistyksen -verkoston kanssa ohjelmatyötä. Syksyllä asiassa varmasti edetään. Esille varmasti nostetaan mm. valmistavan opetuksen ja koulutuksen kysymykset peruskoulusta aina ammattikoulutukseen ja lukioihin asti. Mutta palaan tähän varmasti myöhemmin.

Sitten kyselytunnin jälkeen Riihimäelle ja tänään Cafe Feeniksissä Keväinen Hetkemme. Tämä oli siis jatkoa joulunalustilaisuudellemme ja mukava olikin tällaisessa säässä nauttia illasta. Suomen jääkiekkopelistä huolimatta kahvila täynnä väkeä ja mansikkakakku ja kahvi tekivät kauppansa. Tämän kertaisesta ohjelmasta vastasivat Timoteista tutuista laulajista koottu pieni ryhmä, entinen opettajakollegani ja ystäväni Leila Tschokkinen sekä tanssimaailmaan meidät vieneet Derya Özgün ja Jaakko Kivijärvi. Samalla julkistimme myös tuon uuden kahvikuppimme. Viime eduskuntavaalien Ruiskukka ja Timotei -muki sai nyt jatkokseen Tekoja-kampanjamme Kädenjälki näkyy-kahvimukit. Kyse siis mukeista jotka kevättalvella teimme Lopen Saviheinä-Puodissa. Jokainen muki siis uniikki ja jokaisessa minun painama kädenjälki. Niitä saatava tulevissa erilaisissa tilaisuuksissa ja kysellä niitä voi myös minulta suoraankin esimerkiksi sähköpostilla timo.heinonen@eduskunta.fi. Lisäilen tänne kuvan vaikkapa huomenna ja samalla myös kuvia tämän illan Keväisestä Hetkestäkin. Tässä vielä jääkiekkojännittäneille ja muillekin muutama maistinpala illan ohjelmista. Ensi jouluna viimeistään jatkamme ja ehkäpä aiemminkin.

….

Kommentit