Keskiviikko, 19.05.2010

Blogi, keskiviikkona 19.05.2010

Eilen energiakeskustelussa rikki sitten myös 300 pidetyn puheen raja. En uskonut, että sellaista määrää salipuheenvuoroja olisi vielä kertynyt, mutta niin se vaan näyttää olevan.

Eilen siis pitkä ilta energia ja ilmastokeskustelun parissa. Tässä alla tuo eilinen pääpuheenvuoroni ko. aiheesta ja sen lisäksi myös muutama puheenvuoro debatissa.

”Jokainen määrittää itse oman vihreytensä tason, mutta me kannatamme yhtä suuria päästövähennyksiä kuin vihreät. Kannatamme saman verran uusiutuvaa energiaa kuin vihreät, mutta poikkeuksena heihin kannatamme myös vesivoimaa sekä hiilivoiman ja venäläisen ydinvoiman korvaamista kotimaisella.” – Näin linjasi puheenjohtajamme Jyrki Katainen viime vuoden lokakuussa.

Tänä keväänä maamme ottaa merkittävän askeleen. Ilmastonmuutoksen hillitsemisessä siirrytään Suomessa nyt juhlapuheista tekoihin. Vuonna 2007 sovimme EU:n huippukokouksessa, että tulemme yhdessä vähentämään kasvihuonepäästöjä 20 prosentilla vuoteen 2020 mennessä ja samaan aikaan tulemme lisäämään uusiutuvan energian käyttöä 20 prosentilla. Annoimme myös sitoumuksen, jonka mukaan olemme EU:ssa valmiita suurempiinkin päästövähennyksiin, jos muut maat lähtevät mukaan merkittäviin päästöjen vähennystalkoisiin. Vuoden 2050 tavoitteet ovat maallemme vielä paljon kovemmat. Ne vaativat meitä vähentämään päästöjämme vähintään 80 prosenttia. Tiekartta on selvä, ja periaateratkaisu on nyt tehty.

Nyt onkin aika siirtyä tekoihin. Käsittelemme nyt maamme energiahistorian ylivoimaisesti suurinta energiaratkaisujen kokonaisuutta. Olemme tarttuneet itse tekoihin, siis ensimmäisten joukossa Euroopassa, tavoitteena saavuttaa 20-20-20-tavoitteet kasvihuonepäästöjen vähentämiseksi. Meitä energian käyttäjiä tämä muutos koskettaa ihan jokaista, ja me jokainen teemme itse ja jokainen yritys tekee itse energian käytön ja säästämisen valinnat.

Tämä energiaratkaisujen kokonaisuus on mittakaavassa siis poikkeuksellisen suuri ja erittäin kunnianhimoinen. Tässä ratkaisussa erityisen mittavaa on uusiutuvan energian lisäpanostukset. Kaikki toimenpiteet viedään seuraavien tulevien kuukausien aikana lain tasolle, ja näin siirrymme siis juhlapuheista ja julkilausumista sitoviin päätöksiin. Otamme siis vahvan vastuun kasvihuonepäästöjen vähentämiseksi.

Tehtyjen ratkaisujen ja toimenpiteiden jälkeen voimme tuottaa kaiken meillä tarvittavan sähkön itse Suomessa. Tämä on meille kokoomuksessa tärkeä periaatteellinen ratkaisu. Nykyisinhän tuomme maahan yhden ydinvoimalan verran sähköä Venäjän ydinvoimaloista ja toisen verran vielä muualta Pohjoismaista. Tämä on siis vahva viesti meille kaikille suomalaisille mutta myös viesti markkinoille. Haluamme, että Suomi on kilpailukykyinen maa huomennakin. Haluamme, että tänne kannattaa ja uskaltaa investoida huomennakin. Tässä tärkeässä roolissa on merkittävät lisäpanostukset uusiutuvaan energiaan mutta myös ydinvoiman käyttö ja myös energiatehokkuuteen panostaminen.

Ydinvoimapäätös on merkittävä askel pyrittäessä omavaraiseen sähköntuotantoon. Tulevat TVO:n ja Fennovoiman laitokset tulevat tuottamaan sähköä omakustannushintaan muun muassa elinkeinoelämän tarpeisiin, mikä vahvistaa merkittävästi teollisuuden toimintaedellytyksiä maassamme. Maamme tulee nostamaan uusiutuvan energian osuuden kokonaiskulutuksesta 38 prosenttiin vuoteen 2020 mennessä. Merkittävimmät toimenpiteet tässä ovat suuret lisäpanostukset metsähakkeeseen, liikenteen biopolttoaineisiin, lämpöpumppuihin, tuulivoimaan. Näillä toimenpiteillä saamme maahamme myös merkittävästi uusia investointeja ja työtä.

Näillä päätöksillä, tällä suurella kokonaispaketilla, josta tänään vain käsittelemme osaa, otamme vahvan ensi askeleen kohti vähähiilistä ja hiilineutraalia Suomea. Yhdistävä tekijä tässä kokonaisuudessa on siis päästöjen vähentäminen, omavaraisuuden lisääminen, talouskasvun vahvistaminen ja työllisyysedellytysten turvaaminen, niin kuin tuossa puheeni alussa totesin Jyrki Kataisen sanoin viime vuoden lopulta.

Aivan ratkaisevassa roolissa tässä kaikessa on siis myös energiatehokkuuden parantaminen. Tällä tavalla muun muassa lämmönsäästöllä vähennämme tehokkaimmin kasvihuonepäästöjä. Toimenpiteillä tulemme saavuttamaan vuoteen 2020 mennessä ilmasto- ja energiastrategian mukaiset energiankäytön tehostamistarpeet. Suurimmat energiansäästöt tulemme saavuttamaan varmasti teollisuuden ja palvelujen mutta myös liikenteen osa-alueilla.

Myös jokaisessa kodissa on mahdollisuus saavuttaa merkittäviä säästöjä omilla arjen valinnoilla, ympäristöfiksuilla teoilla. Siksi haluammekin nyt panostaa aivan uudella tavalla muun muassa lämpöpumppuihin ja kotien energiaratkaisuihin. Mutta myös ne aivan pienet ratkaistut, esimerkiksi kodin huonelämpötilan laskeminen asteella, ovat sellaisia ratkaisuja, joilla me jokainen voimme olla tulevaisuudessa ympäristöfiksuja. Vihreissä ilmastotalkoissa on jokaisella suomalaisella oma mahdollisuutensa vaikuttaa.

……

Tänään keskiviikkona aamulla ensin tapaaminen Sairaankuljetusliiton kanssa. Suunnitelmat sairaankuljetuksen kunnallistamiseksi ovat aiheuttaneet suurta ihmetystä ja aivan aiheesta. Itse en kyseistä esitystä ole hyväksymässä ja katsotaan mitä tänään saamme neuvotteluissa aikaan. Minusta kaiken a ja o on se, että jatkossakin säilytämme näissäkin palveluissa kilpailutusvelvoitteen. Se on tae siitä, että palveluiden laatu pysyy korkeana ja myös maaseutujen sairaankuljetusfirmoilla mahdollisuus jatkaa vuosikymmenten pitkiä ja tuloksekkaita perinteitä. Palaan aiheeseen varmasti vielä lähiaikoina.

Sairaankuljettajien tapaamisen jälkeen sitten vierasryhmä Kiipulan ammattiopistolta ja sitten valiokunnat ja täysistunto. Siinähän sitä alkua tähän päivään.

…….

Kello jo 21.28 ja juuri hetki sitten vasta kotiin. Ehdin juuri ja juuri illaksi Lopelle ja ratsastustallille. Eilen eduskunnassa menikin yömyöhään niin onneksi tänään sentään seitsemäksi kotiin. Päivään mahtui tänään tapaaminen OLLIn eli opiskelijoiden liikuntaliiton kanssa ja tavoitteenamme saada ensi hallitusohjelmaan kirjaus korkeakoulujen velvoitteeksi järjestää tavalla tai toisella opiskelijoille liikuntamahdollisuuksia. Nyt tilanne maassamme luvattoman kirjava ja paikat vaihtelevat lähes erinomaisista oikeastaan käytännössä nollaan. Osa mm. ammattikorkeista on ajanut liikunpaikatkin periaatteessa pois. No toivotaan, että saamme tämän velvoitteen ensi hallitusohjelmaan ja sitä kautta lakiin ja arkeen.

Sitten vieraani Kiipulasta opiskelijoita ja heidän kansainväliset vieraansa Ranskasta. Olikin erittäin mielenkiintoista puhua vaihto-oppilaiden kanssa parlamenttiemme eroista ja hieman myös EU:sta muutenkin. Eroja löytyi aika paljon ja viime viikothan ovat näitä eroja myös muutenkin korostaneet Etelä-Euroopan ja muun Euroopan välillä. Näitä nuoria on aina mukava tavata ovat sitten Suomesta tai muualta.

Tämän lisäksi ydinvoimakuuleminen jatkui ympäristövaliokunnassa ja suuressa salissa sitten tänään Valtioneuvoston selonteko kulttuurin tulevaisuudesta. Se nyt lähetekeskustelun jälkeen meille puhteeksi sivistysvaliokuntaan. Eli ei tästä keväästä työtä tule puuttumaan. Olinkin erittäin tyytyväinen, että nyt ydinvoimakäsittelylle annetaan aikaa kunnolla ja kesätaukoammekin siirretään. En millään ymmärtänyt hampaiden kiristelyä mitä istuntotauon lyhentäminen aiheutti. Eiköhän tässä työssä ensin hoideta työt. Ja nyt siihen todenteolla tarvetta ja ehkä tuon kesäpuhteen tämä eduskunta ansaitseekin.

Mutta nyt hetki aikaa kotona. Huomenna sitten illalla tuo aivan uusi juttumme eli Keväinen Hetki Riihimäen Cafe Feeniksissä. Kello 19 aloitamme ja tarjolla kantakahvilani herkkuja ja ohjelmassa tanssia Deryan ja Jaakon esittämänä, ystäväni Leila Tschokkinen musisoi ja kuulemme myös muutaman laulun kvartetiltakin. Tervetuloa kaikki.

Kommentit