Tänään on EU:n kannalta tärkeä päivä. Täytyy toivoa, että todella onkin, mutta pahaa pelkään, että ratkaisu siirtyy. Siis puhun siitä, että tänään EU-maiden johtajat kokoontuvat Brysseliin päättämään Lissabonin sopimuksen jatkotoimista ja erityisesti uusista korkeista viroista. Ruotsilla on puheenjohtajamaana tärkeä rooli tänäänkin ja tarkoitus löytää esitys jonka kaikki voisivat hyväksyä. Ongelmaksi on nousemassa myös sekin, että tulevaan komissioon on tulossa yhä enemmän miehiä ja tämä luo painetta ja aivan perusteltua ja luonnollista painetta siihen, että EU-presidentin tai EU:n ulkoministerin tehtävään olisi syytä löytää hyvä nainen. Ja sitten kun tähän palettiin yhdistetään vielä pohjoinen ja etelä, itä ja länsi, vasemmisto ja oikeisto, pienet ja suuret ryhmät jne niin ymmärtää helposti että ei kovin helpolla harmonista esitystä aikaiseksi saa. Mutta edelleen on tarkoitus niin, että illansuussa päivälliskokouksessa Ruotsin pääministeri Fredrik Reinfeldt esittelee ehdokkaansa tärkeimmille paikoille. Meidän ulkoministeri Alexander Stubb ennakoi kuitenkin alkuviikosta, että on suuri pelko, että asiaan ei ratkaisua löydy ja näin ollen se siirtyisi seuraaviin kokouksiin.
Itse toivon edelleen, että asiassa päästäisiin tänään eteenpäin ja tänäänkin on syytä pitää esillä edelleen mm. Martti Ahtisaaren nimeä EU-presidentiksi ja esimerkiksi Olli Rehniä tai myös Alexander Stubbia EU:n ulkoministerin tehtävään. Vahva nimi näiden edellä kuvaamieni kuvioiden valossa voi presidentiksi hyvinkin olla myös Latvian entinen presidentti Vaira Vike-Freiberga, jos paikkaa ei sitten vie harmaa ja ”vaaraton” Belgian Herman van Rompuy tai joku vahvoista tutuista EU-toimijoista eli Jan Peter Balkenende, Jean-Claude Jucker tai Tony Blair. Ulkoministeristä onkin hieman vaikeampi heittää nimiä näin nopeasti esille. Etelä-Euroopasta on joitakin nimiä noussut esille, mutta komission puheenjohtajan Barroson saattaa tässä portugalilaisena asettua hieman kuopaksi tielle. Ja ehkä yksi vaihtoehto voisikin olla Ruotsin ulkoministeri Carl Bildtkin, jos sopua ei löydy.
Jäämme siis seuraamaan tilannetta ja odotetaan Euroopasta illalla myönteisiä uutisia. Nyt Ympäristövaliokunnan kokoukseen.
….
Ympäristövaliokunnassa kävimme läpi urani laajimman mietinnön. Aihe asunto-osakeyhtiölain suuruudistus ja tänään siis käsittelyyn mietintömme. Saamme sen valmiiksi seuraavissa kokouksissa ja sen jälkeen se myös siis julkiseksi. Tuo itse hallituksen esitys siis jo toki julkinen nytkin ja siitä vielä ehditte myös palautettakin antaa jos siellä kysymyksiä tai ”virheitä” havaitsette. Mutta nyt jo kiire.
Asunto-osakeyhtiölaki uudistetaan nyt niin, että laissa otetaan huomioon aiempaa paremmin taloyhtiöiden ja niiden osakkaiden muuttuneet tarpeet ja myös itse talojen muuttuneet tarpeet. Vanha lakihan on osittain jo 60-luvulta ja tuoreimmiltakin osiltaan 80-luvulta eli aikalailla erilaisesta maailmasta. Jos nyt aivan lyhyesti kiteytän niin uudistuksella haluamme lisätä asunto-osakeyhtiömuotoisen asumisen turvallisuutta ja tehokkuutta, mutta myös ennen muuta kannustaa osakkaita pitämään entistä parempaa huolta huoneistoistaan. Tämä tarkoittaa päätöksenteon selkiyttämistä ja myös vastuunjaon ja myös maksamisen selkeyttämistä. Tavoite on niin, että laki saadaan voimaan vuodenvaihteessa ja ainakin tällä hetkellä näyttää siltä, että siinä myös onnistumme.
Iso juttu on myös mm. hissin jälkiasennuksen kustannusten jakaminen. Jatkossa olisi mahdollista se, että jälkiasennettevan hissin kustannuksen jaettaisiin huoneistojen sijaintikerroksen mukaan. Mutta siis laki kohta valmis ja sitten lopulliseen päätöksentekoo. Laitan vielä tähän linkin itse esitykseen ja sen tiivistelmään.
TIEDOTE JA KOOSTE: Uusi asunto-osakeyhtiölaki selventäisi taloyhtiöiden sisäisiä pelisääntöjä
KOKO LAKI: Yhteenveto ja hallituksen esitys (pdf-tiedosto, 431 sivua, 2,45 Mt)
Mutta sitten hieman päivän muustakin. Sivistysvaliokunnalle ei tänään ollut lainkaan kokousta ja ennen eduskuntaryhmämme kokousta ehdin nopeasti piipahtaa myös Ilmalassa. Mutta sitten ryhmässä tänään esillä ensi maanantaina julkaistava maahanmuuttopoliittinen asiakirjamme ja myös muutamat muut tulevat asiat. Kyselytunnista ei paljon kirjoitettavaa sitten olekaan. En voi ymmärtää miten täydellisen hampaaton nyky oppositiomme on. En ole tällaisella kyselytunnilla vielä koskaan ollutkaan. Kysymykset lähinnä ympäripyöreitä yksinpuheluita ja ei mitään haastamista tai vaihtoehtoa. Väsynyttä. Valitettavasti. Hyvä oppositio toisi vaihtoehtoja ja laittaisi myös hallituksen koville ja pakottaisi entistä parempaan työhön. Sellaista itse toivoisin. No jokainen tyylillään.
Sitten illalla vielä hieman kävimme läpi tulevia asioita ja nyt Helsingin kämpälle. Aamulla aikainen alku täällä ja kun iltakin venähti näin pitkään niin tämä nyt ehkä järkevin valinta. Kohta siis nukkumaan. Hetki sitten saimme myös tietoa Euroopasta. Vielä huhutasolla olevat tiedot kertovat, että Reinfeldt olisi esittämättä EU:n tulevaksi presidentiksi Belgian pääministeriä Herman Van Rompuyta eli juuri sitä aamulla takuuvarmaksi kuvaamani vaihtoehtoa ja sitten EU-ulkoministeriksi brittiläistä kauppakomissaaria Catherine Ashtonia. Katsotaan miten asia etenee.