Torstai, 19.08.2010

Blogi, torstaina 19.08.2010

Tänään alkaa nyt sitten hallituksen pöydässä viimeinen vääntö ensi vuoden budjetista. Budjettiriihessä on tarkoitus käydä läpi vielä eri ministeriöiden toiveet ja katsoa rahaa tärkeimpiin. Me nostimme kokoomuksessa kärkeen nyt Itämeren ja vesistöjemme suojelun lisäpanostukset. Vaadimme tämän rahan löytymistä ensi vuoden budjettiin, sillä sisävedet ja Itämeri eivät odota. Tällaista työtä ei voi alistaa taloussuhdanteiden varaan. Toisena asiana riihessä tullee puhuttamaan varmasti  Seinäjoki-Oulu-rataosuuden rakennustöiden jatkon turvaaminen. Eduskuntaryhmämme nosti myös tämän neuvottelujen ykköskoriin eli uskoisin, että tämä asia myös kokoomuksen johdolla saadaan nyt järjestymään.

Itse olen pitänyt nyt neuvotteluissa esillä Helsinki-Forssa-tien peruskorjauksen loppuunsaattamista. Sieltä jäi pieni tieosuus ala-arvoiseen kuntoon ja tätä kautta valtatiellä 80km/h-nopeusrajoituksen piiriin ja yritän tuota rahaa vielä liikennehankkeista löytää. Voi olla, että asia ei budjettiriihessä vielä selviä, mutta jatkan sen parissa sitten eduskuntakäsittelyssä joka tapauksessa. Tieosuus pitää nyt saada kuntoon ja sitten nostaa kehittämisen keskiöön Hämeessä mm. Kantatie 54 ja Kymppitie sekä päälinjoina pääradan peruskorjaaminen lisäraideparilla ja Riihimäen Rautatieaseman esteettömyyden osalta. Nämä minusta sellaiset aivan ykkösteemat Kanta-Hämeessä seuraavien vuosien hankekoriin. Puhumattakaan sitten alemmasta valtiontieverkosta mikä minusta pitää nyt nostaa myös seuraavalla hallituskaudella kehittämisen ja peruskorjauksen keskiöön omana ”hankekorityönä”. Tehtävää riittää jokaisessa kunnassa. Olen sen tänä kesänä itse huomannut kun tievisiittejä olen tehnyt Hausjärvelle, Janakkalaan, Lopelle, Padasjoelle, Orimattilaan ja Ypäjälle sekä Tammelaan. Kiitos niistä esittelyistä.

Budjettiriihessä esille nousee toivottavasti myös esitykseni opintotuen sitomisesta elinkustannusideksiin. Esitykseni jälkeen samaa ovat tukeneet ainakin asian parissa työtä tekevä ministeri ja vihreiden eduskuntaryhmästäkin asia on saanut tukea. Kun nyt etsitään malleja opintoaikojen lyhentämiseen niin toivon, että opintotukikokonaisuuden rakenteellinen ja tasollinen kehittäminen on loppuviikon keskustelussa vahvasti pöydällä.

Samalla varmasti tullaan keskustelemaan myös kunnallisverotuksen perusvähennyksen sitomisesta indeksiin. Ratkaisu tarkoittaisi noin noin neljää euroa kuukaudessa vähennyksen saajille. Katsotaan jos tämän asian taakse saadaan enemmistö. Ja sitten isona asiana perusratkaisut energiaverotuksesta ja toivottavasti vielä keskusteluissa myös nuorisotyöttömyyden torjuntakin. Tässä siis jotain mitä itse toivon loppuviikosta vielä pohdittavan ja tottakai tuo eilinen esitykseni makeisveron kääntämisestä sokeriveron suuntaan. Se on saanut erinomaisen vastaanoton.

Mutta nyt koulukierrokselle aamusta ja sitten iltapäivällä Lounais-Hämeessä jatkamme.

….

Hieno päivä takana. Tänään siis aamusta ensin koulukierrosta ja sitten päivä Lounais-Hämeessä. Forssassa hyvä henki päällä ja katsotaan mitä saamme aikaan. Palataan siihen aikanaan. Mutta sitten illalla aivan upea avaus Loppi Soitto -musiikkitapahtumalle. Sellisti Olli Varosen konsertti Vanhassa kirkossamme avasi nyt jo 4. kerran järjestettävän musiikkitapahtuman ja tänä vuonna siis luonnollisesti teemana jousisoittimet. Kaunis ja tunnelmarikas Pyhän Birgitan kirkko antoi upeat puitteet avauskonsertille ja iltahartaudelle ja väkeä oli jokainen paikka täynnä. Kaunis avaus ja toivotan kyllä teidät kaikki mitä lämpimimmin tänä viikonloppuna tervetulleiksi Lopelle.

*****

LOPPI SOITTO – musiikkitapahtuma 19.-22.8. 

Jo neljättä kertaa Lopen seurakunta järjestää yhdessä kunnan kultturitoimen kanssa Loppi Soitto – musiikkitapahtuman elokuun loppupuolella, teemana tänä vuonna jousisoittimet.

to 19.8. klo 20 Musiikkihartaus Vanhassa kirkossaOlli Varonen, sello(vapaa pääsy)

pe 20.8. klo 19 ” Il dolce suono – Suloinen ääni” Lopen kirkossaJutta Holmberg, sopraano, Seeli Toivio, sello ja Lily-Marlene Puusepp, harppu (vapaa pääsy, ohjelma 5 e)

la 21.8. klo 18 Taitureiden ilta Lopen kirkossa Martin Stacey, urut (Englanti) ja Jyrki Lasonpalo, viulu(vapaa pääsy, ohjelma 5 e)

su 22.8. klo 10 Messu – ”musiikkia kevyemmin” Lopen kirkossaSoitinyhtye: Sanna Mansikkaniemi, viulu, Kari Mononen, kitara,Juho Aarnio, basso ja Taina Sulkanen, piano(vapaa pääsy)

*****

Piti vielä hieman kirjoittaa päivän budjettiriihestäkin. Mutta jätän sen huomiseen. 

Kommentit