Perjantai, 20.08.2010

Blogi, perjantaina 20.08.2010

Niin eilen lupasin muutaman sanasen eilen päättyneistä budjettineuvotteluista. Riihen jälkeen ensi vuoden valtiomme budjettiesityksen loppusumma on siis 50,3 miljardia euroa. Se on valitettavasti edelleen noin 8,3 miljardia alijäämäinen ja näin maamme valtionvelka nousee 85 miljardiin euroon. Mutta velkaa otetaan odotettua vähemmän ja käänne näin parempaan on otettu. Velkaantumisen vauhti on taitettu.

Tämän hetken mukaan ensi vuoden inflaatioksi arvioidaan noin 2,5 prosenttia ja toisaalta bruttokansantuotteen arvioidaan kasvavan jo hiukan alle kolme prosenttia. Ja samalla myös työttömyyden arvioidaan kääntyvän ensi vuonna jo selvään laskuun. Tavoite on niinkin kova kuin pääsy jo 8,2 prosenttiin. Sellaista ei kukaan uskaltanut ajatella vielä viime vuonna, mutta niin kuin oheinen kuvakin kertoo maamme elvytys onnistui aivan nappiin ja työttömyyden kasvu saatiin tukittua viime lamaa paremmin. Nyt vain pitää huolehtia tarkasti, että he jotka kaikesta huolimatta joutuivat työttömiksi, että he eivät syrjäydy yhteiskunnasta pysyvästi ja pitkäaikaistyöttömyys ei pääsisi karkaamaan. Myös nuorisotyöttömyys on edelleen liian korkealla tasolla ja toimia sen hillitsemiseksi tarvitaan yhä lisää. Nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseen tähtäävään nuorisopajatoimintaan suunnataan 12,5 miljoonaa euroa ja 6 miljoonaa sijoitetaan harmaan talouden kitkemiseen tähtäävään työhön.

Kokoomuksen toivomuksen ja esityksen mukaan budjettiriihi toi myös Seinäjoki-Oulu-radan remonttiin ensi vuoden budjettiin 40 miljoonaa euroa lisää. Myös toinen puolueemme tärkeä painopiste ja esitys otettiin riihessä myös muiden puolueiden taholta tosissaan ja Itämeren suojeluun varataan nyt lisää 3 miljoonaa euroa. Tällä lisärahalla parannetaan erityisesti Saaristomeren tilaa.

Sen sijaan makeisvero ja virvoitusjuomaveron korotus tulee esitetyssä muodossa. Esitykseni siirtymisestä makeisverosta oikeudenmukaisempaan sokeriveroon ei siis saanut riittävää kannatusta ainakaan tällä aikajänteellä. Makeisverolla kerätään nyt noin 100 miljoonan euron tulot maamme kassaan kattamaan osaltaan hyvinvointiyhteiskunnan palveluita.

Tätä varten myös joudutaan energiaveroja korottamaan noin 700 miljoonalla eurolla. Korotus ei kuitenkaan koske siis liikenteen polttoaineita. Samaan aikaan uusiutuvan energiaa tuetaan. Tukea maksetaan tuulivoimalla, biokaasulla, metsähakkeella sekä puupolttoaineella tuotetulle sähkölle. Myös energiapuun haketustuki toteutetaan.

Mutta erittäin tervetullut verokorjaus oli myös nyt päätetty kuntaveroon tehtävän perusvähennyksen korotus. Inflaatiotarkistus eli hintojen nousua vastaava korjaus nostaa verovähennysoikeutta ensi vuonna 50 euroa. Eli nykyisestä 2 200:sta 2 250 euroon.

Kaiken kaikkiaan kuitenkin Veronmaksajien Keskusliitonkin arvion mukaan palkansaajien verotus pysyy ensi vuonna käytännössä ennallaan budjettiriihen ratkaisujen jälkeen. Heidän arvion mukaan esimerkiksi keskituloisen 2952 euroa kuukaudessa ansaitsevan veroprosentti muuttuu tämän vuoden 29,3 prosentista vain prosenttiyksikön kymmenyksen 29,4 prosenttiin. Ilman nyt tehtyjä uusia veroratkaisuja palkansaajan verotus olisi noussut ensi vuonna todella rajusti. Arvioiden mukaan jopa 1,4 prosenttia.

No lyhyesti vielä muutama sana tehdyistä toimista opintojen edistymisen vauhdittamiseksi. Riihessä hyväksyttiin siis merkittäväkokonaisuus opintojen nopeuttamiseksi ja korkeakouluopintojen aloittamisiän alentamiseksi.  Paketissa mm. ammatillisen koulutuksen ja korkeakoulujen opiskelijavalinnat uudistetaan ja myös  korkeakoulujen yhteinen sähköinen hakujärjestelmä otetaan käyttöön vuonna 2013. Myös ylioppilastutkintoa painotetaan jatkossa aiempaa enemmän korkeakouluvalinnoissa. Samalla ensimmäistä opiskelupaikkaa hakevia nuoria tullaamaan suosimaan. Korkeakouluopintoja jo suorittaneet ovat erillisessä valintakiintiössä. Tavoitteena siis kaiken kaikkiaan alentaa opintojen aloitusikää ja nopeuttaa opintoja. Kuitenkaan opintotukea ei nyt esitetä sidottavaksi indeksiin. Itse olisin tämän mielelläni nähnyt osana kokonaisuutta, mutta se siirretään nyt tuleviin neuvotteluihin esimerkiksi seuraaviin hallitusneuvotteluihin. Mutta linjauksia kuitenkin jo tehtiin nytkin. Opintotuen tulee hallituksemme mukaan kannustaa nykyistä paremmin päätoimiseen opiskeluun ja samalla opintotuen myöntäminen korkeakouluopintoihin muutetaan kaksiportaisen korkeakoulututkinnon mukaiseksi. 

Niin ja lisäksi erittäin tervetullut ratkaisu on sekin, että ensi vuonna opintojen ohjausta lisätään kaikilla koulutusasteilla. Samalla myös opintojen rakennetta tullaan muuttamaan niin, että opiskelijoilla on mahdollisuus valmistua nykyistä nopeammin. Näin siis työurien pidentämiseen tartutaan aidosti.

Ja tietenkin kiitosta ansaitsee erityisesti opetusministerimme Henna Virkkunen. Ensi vuoden budjetti tuo 160 miljoonaa euroa lisää yliopistojen toimintaan, jälleen 80 miljoonaa euroa perusopetuksen laatuun POP-ohjelman kautta mm. ryhmäkokojen pienentämiseen ja erityisopetukseen. Lisäksi opintojen sujuvoittamiseen erityisrahaa 13 miljonan paketti.

Tässä nyt lyhyesti jotain budjettiriihen annista. Palaan aiheeseen vielä useampaankin kertaan.

Nyt kuitenkin Helsinkiin. Yksi eduskuntavaaliehdokastapaaminen. Ei siis meidän vaalipiiriin vaan muualle. Katsotaan mitä saan aikaiseksi. Kova nimi jos natsaa. Ja myös MTV3:lla tänään tuhti työpäivä edessä. Pitäisi kasaan saada huominen Rata-SM-erikoisohjelma ja yksi muukin kooste. Työtä siis riittää. Mutta sitä vartenhan tässä ollaan. Kesätöitä siis.

….

Ilta jälleen. Päivä siis Ilmalassa. Teimme huomiseksi MTV3:lle Rata-SM ohjelman Jurvan Botniaringin viikonlopulta. Upeat kisat jälleen siellä ja huomenna sitten tuhti paketti koosteena viikonlopun tapahtumista. 

Sitten keskustaan ja eduskuntaan. Eduskunnassa yksi tapaaminen liittyen tuleviin eduskuntavaaleihin. Neuvottelin yhdestä ehdokkuudesta. En siis Hämeeseen vaan aivan muualle päin Suomea. Hyvä juttu jo onnistuu, mutta ainakin sen tämä jälleen kerran todisti, että puolueellamme on vetovoimaa.

Lounastauolla ehdin vielä mukaan Paralympiapäivään Narinkkatorille. Hieno esittelytapahtuma kovan urheilun parissa ja makea juttu oli myös se, että itsekin pääsi kokeilemaan eri lajeja. Lisää päivästä: http://www.paralympia.fi/uutisarkisto/ajankohtainen/article/koskela-ja-poutala-vaihtavat-paralympiapaeivaessae-toviksi-pt-rugbyyn/?tx_ttnews[backPid]=7&cHash=71a97e65b6d61d62c4e8d8d0d1ae33ad

Mutta nyt vapaa ilta. Huomenna Hämeenlinnaan Keskiaikamarkkinoille ja illalla parikin juhlaa. Ensin yhden yrityksen syntymäpäivät ja sitten ystävien elojuhlat. Mukava päivä siis luvassa.

 

 

Kommentit