Lauantai, 21.08.2010

Blogi, lauantaina 21.08.2010

Asuntoministeri Jan Vapaavuori sai ensi vuoden budjettiin erittäin kovia läpimurtoja. Vapaavuoren esityksestä ensi vuoden budjettiin sisällytettiin edellisvuoden asuntojen peruskorjaus/suhdanneavustustusten, tämän vuoden energiapainotteisen korjausavustuksen seuraksi ensi vuodeksi 30 miljoonaa euroa talojen lämmitysjärjestelmien muuttamisen tukemiseen. Ensi vuonna siis talon lämmitysjärjestelmän muutoksiin voi saada jopa tuhansia euroja valtionavustusta. Vapaavuori kertoi mm. että kun tavallisen omakotitalon maalämpöpumppu maksaa nykyisin noin 12.000-15.000 euroa niin ensi vuonna valtio kannustaisi tällaiseen vaihtoon ”kahdella alkavan prosenttiosuuden”. Tuki koskisi siis muutostöitä joissa talon lämmitys korvattaisiin nykyaikaisella uusiutuvaan energiaan perustuvalla lämmitysmuodolla.

Itse lakiesitys on vielä valmistelussa ja sen myötä tukien prosenttiosuudet mm. tarkentuvat, mutta nyt sovitun mukaisesti avustuksia myönnettäisiin erityisesti päälämmitysjärjestelmänä käytettävien tehokkaiden lämpöpumppujen käyttöönottoon, mutta myös pellettienergiaan siirtymiseen sähkö- ja öljylämmitteisissä taloissa. Tuki ja lakiesitys tulee koskemaan siis koko asuinrakennuskantaan. Kun yksityistaloudet saavat edelleen ensi vuonnakin kotitalousvähennystä lämmitysjärjestelmän uusimisen työkustannuksiin niin tämä uusi tuki kohdentuisi heillä vain materiaalikustannuksiin kuten maalämpöpumppuun tai lämpökattilan uusimiseen, kun siirrytään sähköstä tai öljystä polttamaan pellettejä.  

Itse toivon, että nyt käyttöönotettava tuki pohdittaisiin samalla ainakin muutaman vuoden mittaiseksi. Vain vuoden tueksi jäävä kannustin voisi aiheuttaa Lämpöpumppuyhdistyksenkin pelkäämiä markkinahäiriöitä. Mutta lakiesitys nyt etenee ja tulee meille ympäristövaliokuntaan käsittelyyn vielä vuodenvaihteen aikaan.

….

Tänään suuntaamme Hämeenlinnaan. Päivä Hämeen Keskiaikamarkkinoilla ja muissa kaupungin tunnelmissa. Nähdään.

….

Häme päivä hienosti takana. Hämeenlinnassa siis tänään todellakin riitti nähtävää ja koettavaa. Ensin puoliltapäivin Häme julistautui Suomen viralliseksi Rapumaakunnaksi ja juhlallisuudet olivat kävelykatu Reskalla. Sitten suuntamisen rapuherkkujen jälkeen Hämeen linnalla Keskiaikaisille markkinoille. Kuvat kertokoot tästä päivästä. Menkäähän vaikkapa huomenna vielä käymään.

….

Kello jo yli puolenyön ja juuri kotiin. Upea juhla oli hämeenlinnalaisella yrityksellä eikä suotta takana jo 20 vuotta tärkeää työtä ja työllistämistä suuremmallakin alueella. Oli hieno saada olla mukana juhlistamassa yrityksen taivalta ja tuolla tyylillä matka varmasti jatkuu. Siivousala kuitenkin sellainen jossa kasvava työvoimantarve koko ajan ja tulevaisuudessa varmasti vielä tätäkin päivää vaikeampi löytää työlle tekijöitä. Yksi syy siihen varmaan on sekin, että tämä ala toimii edelleen Suomessa iltaisin ja jopa öisin. Miksiköhän näin? Muualla Euroopassa on vain poikkeus, että siivous tehdään illalla ja yöllä näkymättömissä. Nostaisikohan sekin tämän alan kiinnostavuutta ja houkuttelevuutta jos työ tehtäisiinkin ammattilaisen ottein ja laittein päiväsaikaan? Mikäs yritys avaisi pelin ja ilmoittaisi, että meillä saa siistiä päivälläkin?

Kommentit