Torstai, 19.07.2007

Blogi, torstaina 19.07.2007

Eilisen tiukan Pori päivän jälkeen tänään hieman jälleen vapaa-aikaa. Tämä sellainen hyvä kesätahti. Muutama tilaisuus viikossa ja muuten hetki myös aikaa hengähtää.

Eilen Porissa puhunut demari Maria Guzenina-Richardsonin ei kannata nettiäänestystä. Hänen mukaansa nuoret kiinnostuisivat äänestämisestä, mikäli he ymmärtäisivät politiikan vaikutuksen omaan elämäänsä. Olen itse kyllä Guzeninan kanssa eri mieltä. En usko, että nuoret tyhmyyttää jättävät äänestämättä. Vanha äänestystapa on vain yksinkertaisesti niin kaukana meidän ajan nuorten elämästä. Minun on ollut vaikea ymmärtää demarien ihannoimaa vanhan pysyttämisen ajattelua monessa muussakin asiassa, mutta tässä erityisen vaikeaa. En ymmärrä miksi ei kannattaisi kokeilla erilaisia malleja. Kokemukset äänestyspaikkojen viemisestä muuallekin kuin posteihin ja virastotaloihin ovat olleet rohkaisevia ja itse olen esittänyt nyt äänestyspaikkojen avaamista myös oppilaitoksiin, rautatieasemille jne. Sinne missä ihmiset liikkuvat ja ovat. Tärkeämpää minulle on se, että mahdollisimman moni äänestää kuin se miten juhlallisesti äänestystapahtuu. Guzeninan totesi: ”Miksi uurnilla käymisestä ei mieluummin tehtäisi yhteisöllistä asia sen sijaan, että jokainen tekisi sen yksin koneensa ääressä.”

Minulle tärkeintä on osallistuminen ja se, että mahdollisimman moni mielipiteensä kertoo. Siksi olenkin valmis liputtamaan nettiäänestyksenkin puolesta kunhan ensin varmistetaan järjestelmän toimivuus, äänestystapahtuman ja äänestyssalaisuuden säilyminen ja samaan aikaan äänestysoikeuden käyttämisen tunnistettavuus. En näe mitään estettä nettiäänestykselle tämän jälkeen.

Samassa paneelissa SuomiAreenalla Porissa Guzenina-Richardson totesi, ettei hän ole innostunut laskemaan äänestysikää. Tässä asiassa olen tuonut oman näkemykseni jo aiemminkin esille. Olen valmis kokeilemaan 16-vuoden äänestysikää kunnallisvaaleissa – vaaleissa missä päätetään juuri nuorten kotikunnan asioista. Voisi käydä niin, että nuorten aktiivinen osallistuminen herättäisi myös vanhempaa väestöä kertomaan mielipiteensä. Kokeiluun olen valmis – se kannattaisi tehdä.

Tästä asiasta pitää nyt käydä kunnon keskustelua ja miettiä vakavasti ratkaisuja äänestysinnon parantamiseksi.

Vapaapäivä ja kotiseutupäivä takana. Päivällä vain hain Pekkalaan Kultasateen Riihimäeltä ja hieman apilaa. Nautin siis kesäpäivästä. Illalla vielä Kalamyllylle savulohelle ja kahville ja sitten päivän päätteeksi Pyhä Birgitan kirkkoon eli loppilaisittain Lopen Vanhaankirkkoon kesätorstain kello kahdenkymmenen iltahartauteen. Uusi kirkkoherramme Tuomas Hynynen piti kauniin hetken keskellä esi-isiemme kirkkoa kesäisen kirkonmäen keskellä. Kaunis paikka – meille loppilaisille tärkeä paikka. Vanhakirkkomme muuten Suomen vanhin edelleen käytössä oleva puukirkko. Kannattaa poiketa vaikkapa joku kesätorstain jos ehditte.

Nyt jo mökillä takaisin. Kultasade istutettu ja saunan lämmitykseen. Tällaisia vain olopäiviä aina silloin tällöin kaipaa. Ei liian usein 🙂

Kommentit