Perjantai, 20.07.2007

Blogi, perjantaina 20.07.2007

Kunnallisia palveluita ollaan tulevaisuudessa turvaamassa yhä enemmän erilaisilla takuilla. Toisaalta sääli ja valitettava asia, että takuita tarvitaan. Itse uskon, että jokaisessa maamme kunnassa on halua ja tahtoa hoitaa asiat mahdollisimman hyvin ja tarjota kuntalaisille hyviä ja laadukkaita palveluita, mutta tällä hetkellä ei rahoituspohjaa vain tarpeeksi löydy. Tarvitaan siis asian korjaamiseksi toimia, missä yksi on väestöpohjan kasvattaminen ja liiallisen tai turhan hallinnon purkaminen.

Eilen peruspalveluministeri Paula Risikko kertoi, että toimeentulotukea tarvitseville on tulosa palvelutakuun, minkä on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2008 alusta. Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee toimeentulotuesta annetun lain muuttamista siten, että laissa säädettäisiin määräajasta, jonka kuluessa toimeentulotukihakemus on käsiteltävä ja jonka kuluessa toimeentulotukiasiakkaalle tulisi järjestää vastaanottoaika sosiaalityöntekijälle tai sosiaaliohjaajalle toimeentulotukiasiassa. Hyviä tavoitteita, mutta niin kuin aluksi totesin minusta ongelma on vain rahasta ei hyvästä tahdosta.

Uuden hallituksemme ajaman linjan mukaan kiireellisissä tilanteissa hakemus tulisi käsitellä heti eli samana tai seuraavana arkipäivänä ja muissa kiireettömissä tilanteissa päätös tulisi tehdä viimeistään seitsemäntenä arkipäivänä hakemuksen saapumisesta. Lisäksi jos hakemus on puutteellinen tulisi uuden lain mukaan asiakkaalle tulee antaa tai lähettää yksilöity täydennyspyyntö viimeistään seitsemäntenä arkipäivänä hakemuksen saapumisesta ja jos hakemus vaatii lisäselvityksiä, tulee selvä osa hakemuksesta ratkaista viivytyksettä ja loppuosa hakemuksesta ratkaista lisäselvitysten saavuttua. Toinen suuri uudistus tai palvelutakuu on lain mukana tuoma turva siitä, että asiakkaan tulee päästä sosiaalityöntekijän tai sosiaaliohjaajan vastaanotolle kiireettömässä tilanteessa viimeistään seitsemäntenä arkipäivänä siitä, kun hän on pyytänyt vastaanottoaikaa, ellei asiaa voida hoitaa muulla tavoin.

Nämä uudistukset ovat kyllä tarpeen, mutta itse vain harmittelen sitä, että erilaisiin itsestäänselvyysasioihin tarvitaan takuita ja pakotteita. On totta, että itsekin olen saanut palautetta toimeentulotukiasiakkaiden taholta palveluiden takkuamisesta. Siksi on hyvä, että asia hoidetaan nyt kuntoon vaikka tälläkään ei puututa itse ongelmaan eli rahoituspohjaan. Tietojeni mukaan hallituksen on tarkoitus antaa lakiesitys meille vielä tämän vuoden syksynä ja näin uusi laki tulisi voimaan jo ensi vuoden alusta.

Esityshän perustuu rakenteeltaan hallitusohjelmaamme, missä päätettiin, että sosiaalitakuu toteutetaan asteittain ottamalla käyttöön palvelutarpeen arvioinnin määräajat keskeisissä sosiaalipalveluissa.

….

Tänään menemme Hämeenlinnaan. Asuntomessut vilkastuttavat kaupunkia ja tarkoitus vain nauttia aurinkoisesta kesäpäivästä Hämeenlinnassa. Kaupunki on kaunis kesälläkin ja siellä viettää aikaa mielellään torilla ja toimivalla kävelykadulla. Kaupunkipäivä siis luvassa.

Kommentit