Torstai, 19.05.2011

Blogi, torstaina 19.05.2011

Sataa sataa… Aikamoisen harmaassa säässä uusi päivä käynnistynyt. Mutta onneksi luottavaisella ja hyvällä mielellä. Meillä juuri kokoomuksen eduskuntaryhmän ylimääräinen kokous päätökseen ja päädyimme, että tällä kuuden puolueen rungolla haluamme edetä ja sen eteen tulemme tekemään työtä. Maamme tilanne on haastava ja siksi nyt tarvitaan vastuunkantajia.

Meidän hallitusneuvottelijat juuri vahvistettiin ja erityisen iloinen olin siitä, että ympäristöpolitiikan ryhmäämme vetävä Petteri Orpo pyysi minut omaan taustaryhmäänsä. Tämä on yksi tärkeimmistä paikoista nyt tällä kaudella ja on hyvä saada olla mukana keskiössä. Siitä se alkaa.

Mutta nyt töiden pariin. Kello jo 14.03 ja eduskunnan hytissä.

Päivä näin päätökseen. Tänään hallitustunnusteluissa merkittävä askel eteenpäin kun kaikki eri neuvotteluryhmät saivat puheenjohtajansa ja myös eri puolueiden jäsenet. Huomenna aamulla ryhmäkokouksia jo kuulemma osalla kello 8 aamulla ja sitten ysiltä käyntiin varsinaiset neuvottelut. Katsotaan miten kauan siinä menee ja miten pakka pysyy kasassa.

Ns. johtoryhmässä istuu tulevan hallituksen ei enää kvartetti vaan nyt sextetti eli meiltä Jyrki Katainen ja lisäksi puheenjohtajat Jutta Urpilainen (sd.), Paavo Arhinmäki (vas.), Stefan Wallin (r.), Anni Sinnemäki (vihr.) ja Päivi Räsänen (kd.).

Tässä vielä hieman ryhmien johtohahmoja kahden suuren puolueen osalta. Eli tällaisella jaolla homma etenee: 

Talousryhmä
Puheenjohtaja Kimmo Sasi (kok.), Eero Heinäluoma (sd.), Jouni Backman(sd.), Velipekka Nummikoski (kok.).

Ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikka sekä EU-asiat
Puheenjohtaja Alexander Stubb (kok.), Erkki Tuomioja (sd.), Mikael Jungner/Krista Kiuru (sd.), Ilkka Kanerva (kok.).

Oikeuspolitiikka, sisäinen turvallisuus ja maahanmuutto
Puheenjohtaja Johannes Koskinen (sd.), Anne Holmlund (kok.)., Kari Rajamäki/Maarit Feldt-Ranta (sd.), Arto Satonen/Jan Vapaavuori (kok.).

Koulutus-, tiede- ja kulttuuripolitiikka
Puheenjohtaja Ilkka Kantola (sd.), Henna Virkkunen (kok.), Sari Sarkomaa(kok.), Jukka Gustafsson (sd.).

Elinkeinopolitiikka
Puheenjohtaja Miapetra Kumpula-Natri (sd.), Jyri Häkämies (kok.), LauriIhalainen/Kari Rajamäki/Mikael Jungner (sd.), Sampsa Kataja/Timo Jaakkola (kok.).

Hyvinvointipolitiikka
Puheenjohtaja Paula Risikko (kok.), Lauri Ihalainen (sd.), Maria Guzenina-Richardson (sd.), Lenita Toivakka/Arto Satonen (kok.).

Ympäristöpolitiikka
Puheenjohtaja Petteri Orpo (kok.), Pia Viitanen (sd.), Susanna Huovinen(sd.), Anne-Mari Virolainen (kok.).

Kuntapolitiikka ja hallinnon kehittäminen
Puheenjohtaja Jouni Backman (sd.), Jan Vapaavuori (kok.), Maarit Feldt-Ranta (sd.), Pekka Ravi (kok.).

…..

Mutta katsotaan miten homma huomenna starttaa. Uskoisin, että ihan hyvin ja näyttää siltä, että hallitusrintamaan pääsy näyttää kummasti tasoittavan kupruja ja maldaltavan kynnyksiäkin. 

Nyt kuitenkin aika kiittää jälleen tästä päivästä. Tänään ilta menikin OAJ-asioiden parissa. Ei tällä kertaa valtakunnan sivistyspolitiikan parissa vaan tänään Lopen OAJ:n vieraana uudella yläkoulullamme. Kävimme hieman läpi heidän paikallisia toiveita ja tarpeita ensi vuoden budjettiin. Sen laadinnan me käynnistimme jo nyt hyvissä ajoin kuntatasollakin ja nyt tarkoitus hieman laajemmin käydä läpi myös eri yksiköiden kipupisteitä ja tarpeita. Ei meillä runsautta ole jaettavaksi ehkä kuitenkin päinvastoin, mutta halusin nyt niin että tsekkaamme läpi ne isoimmat ja kipeimmät tarpeet ja niistä sitten joudutaan vielä priorisoimaan. Valitettavasti. Ja sen tiedän, että ei kuntatalous tässä tule missään tapauksessa helpottamaan vaan edessä on kovat vuodet. Tuottavuutta ja tehokkuutta pitää löytyä kuntakentästäkin yhä lisää ja hallinnon kuluja pitää pystyä siirtämään palveluihin ja tekeviin käsiin. Niin sen vaan täytyy olla.

Jatketaan…

 

Kommentit